Cine vine la Putere daca trece motiunea de cenzura?
motiune de cenzurapsdpnlccr
Noul presedinte al PSD, Marcel Ciolacu, se declara increzator in sansele partidului sau de a darama Guvernul liberal. Motiunea de cenzura depusa saptamana trecuta in Parlament a fost semnata deja de 205 deputati si senatori, in timp ce Ciolacu spune ca va fi votata de 250 de parlamentari, deci ar trece fara emotii, iar Guvernul PNL ar pleca acasa. Si, totusi, lucrurile nu stau chiar asa, iar planul social-democratilor post-motiune e cu atat mai interesant cu cat se pare ca PSD nu si-ar dori sa preia puterea.
Desi sustine ca motiunea de cenzura are deja asigurat succesul prin votul a 250 de senatori si deputati, Marcel Ciolacu inca poarta negocieri cu grupurile parlamentare pentru vot.
De asemenea, un alt semnal care sugereaza faptul ca PSD nu e atat de sigur ca poate darama Guvernul e dat de faptul ca pana acum nu a fost stabilita data la care ar urma sa fie votata motiunea de cenzura.
In cazul in care aceasta va fi un succes, cel mai probabil ca PSD nu va prelua puterea executiva. Acest lucru l-a declarat Ciolacu inca din timpul starii de urgenta si al starii de alerta, cand anunta ca va depune aceasta motiune de cenzura, nemultumit fiind de felul in care Guvernul a gestionat epidemia si acuzand liberalii de tepe si tunuri pe bani publici in aceasta perioada.
PSD si-ar dori un Guvern de tehnocrati, care sa aiba in frunte pe post de premier un fost social-democrat, care acum nu mai face parte din partid. Totusi, surse din interiorul PSD spun ca exista deja disensiuni la varful partidului, fiindca unii liderii isi doresc sa preia puterea executiva cu un Guvern politic, in spectrul alegerilor locale din 27 septembrie, pentru a avea fraiele organizarii scritinului pe masa PSD.
Pe de alta parte, investirea unui Guvern politic PSD pica din start la ''hopul'' numit Klaus Iohannis. Este deja foarte cunoscuta pozitia presedintelui care a declarat in nenumarate randuri ca niciodata nu va numi un premier social-democrat.
Astfel, raman in picioare doua variante foarte probabile, in cazul in care motiunea trece: fie vom avea un Guvern tehnocrat, fie un Guvern PNL interimar.
Ramane de vazut daca motiunea va trece si, mai ales, daca votul va mai avea loc, in conditiile in care Guvernul Orban a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la existenta unui conflict de natura constitutionala intre Executiv si Legislativ, spunand ca niciodata in ultimele trei decenii nu a fost depusa motiune de cenzura in perioada vacantei parlamentare. In acelasi timp, PNL cere celor din PSD sa nu stabileasca o zi a votului pana cand magistratii nu se pronunta, iar CCR a stabilit data pronuntarii pe 1 septembrie.
Citeste si:
Tomac: Romania e pe marginea prapastiei. PSD se pregateste sa ii dea branci