Cine se mai lupta cu coruptia in Romania, in momentul de fata?
Lupta anticoruptie nu se numara printre preocuparile liderilor PSD. Urmariti-le discursurile publice si veti vedea ca pe agenda lor figureaza cu totul si cu totul alte probleme: amnistie, completuri de judecata ilegale, Soros, Iohannis, tot felul de nazbatii fiscale. Mai mult chiar, expresia „lupta anticoruptie†in sine pare sa fi iesit din vocabularul lor, fiind mentionata rar si strict ca o chestiune negativa.
Iata in acest sens o declaratie recenta a premierului Viorica Dancila:
„Presedintele Comisiei Europene a spus ca niciodata nu va abdica de la respectarea statului de drept, a drepturilor omului, lupta anticoruptie. Oficialii europeni ar trebui sa priveasca cu realism unde sunt drepturile omului la cei care au fost condamnati de completurile nelegale. Faptul ca vrem sa dam aceasta ordonanta nu impiedica lupta anticoruptie.“
Care lupta anticoruptie? - iti vine sa intrebi. Ce lupta anticoruptie duce Guvernul, la ce se refera Viorica Dancila?
Alta declaratie, de data aceasta a lui Liviu Dragnea. Intrebat de presa elvetiana despre lupta anticoruptie, a raspuns: “Vreau sa vorbesc despre viitorul Romaniei, nu despre acest «bullshit».” In opinia lui, „toti cei care sunt in clasa politica sunt acuzati, urmariti, investigati si trimisi in judecata” si, spune el, „incet, incet, Romania va gasi o abordare corecta, legala si constitutionala in ceea ce priveste lupta anticoruptie.”
Si care ar fi aceasta abordare corecta si legala? Foarte simplu, intrucat DNA este deja subiectul multor conflicte de interes si abuzuri, investigarea politicienilor ar trebui preluata de o agentie independenta. Cu alte cuvinte, dupa indepartarea Codrutei Kovesi, DNA ar trebui trecuta cu totul pe linie moarta.
Si lucrurile nu se opresc aici. Ce se intampla daca, printr-o scapare, vreun corupt ajunge totusi sa fie condamnat? Ei bine, PSD are o solutie si pentru astfel de situatii: persoanele cu pedepse de pana la 5 ani de inchisoare sa beneficieze de executarea pedepsei la domiciliu sau in zilele de weekend, intr-un centru special infiintat.
„Mie mi se pare o masura umana, fireasca, europeana”, spune in cadrul unui interviu pentru news.ro deputatul PSD Catalin Radulescu, cel care a avansat si sprijinit aceasta propunere. „Da, este o masura umana pentru persoanele grav bolnave, dar cum ramane cu cele condamnate pentru coruptie?”, intreaba reporterul.
Catalin Radulescu: „Coruptie... Ca se cheama furt sau se cheama inselaciune sau se cheama evaziune fiscala sau se cheama cum vreti dvs., este acelasi lucru, coruptia asta e un termen asa de desuet, incat uitati-va ca in ultimul an de zile e din ce in ce mai greu sa vorbesti despre coruptie. Care coruptie? Coruptia pe care a facut-o sistemul paralel cand a incheiat protocoale, despre aceasta coruptie vorbim? Ca daca vorbim despre coruptia asta, coruptia asta-i foarte grava (...). Adica despre care coruptie vorbim noi, coruptia inventata, despre dosare fabricate?
Despre care coruptie vorbim?”.
Pai, raspunsul la aceasta ultima intrebare ar putea sa si-l dea chiar dl Catalin Radulescu, dat fiind ca el a fost condamnat definitiv, in decembrie 2016, la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare pentru dare de mita si efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia.
Exact despre coruptia asta vorbim, domnule deputat Radulescu.
Sursa foto: www.pexels.com