Cine este cel mai bogat lider politic in functie la ora actuala?
Nu va ganditi la Emmanuel Macron, Angela Merkel sau Boris Johnson. Si nici la Vladimir Putin, a carui avere reala nu o cunoaste nimeni. Vorbind despre cifre oarecum oficiale, conform estimarilor revistei Forbes, cel mai bogat conducator politic in momentul de fata este premierul Cehiei, Andrej Babis. Are o avere de cca 5 miliarde $ si, desi a fost numit Donald Trump al Cehiei, din punct de vedere al retetei de imbogatire el seamana mai mult cu un oligarh rus.
Nascut in 1954, Andrej Babis s-a numarat de foarte tanar printre colaboratorii ambitiosi ai Partidului Comunist din Cehoslovacia.
Dornic sa aiba o cariera frumoasa, sa poata calatori in strainatate si, in general, sa traiasca mult peste nivelul la care traiau concetatenii sai, el s-a facut remarcat inca de pe bancile facultatii ca activist comunist, a dovedit loialitate si lipsa de inhibitii morale, astfel incat la doar 26 de ani a fost angajat in departamentul de comert exterior al companiei Chemapol Bratislava, devenita ulterior Petrimex.
Iar 5 ani mai târziu dobandea o slujba care ii satisfacea ambitiile, aceea de reprezentant al Petrimex în strainatate (in Maroc), avand desigur o colaborare, de altfel obligatorie la acest nivel, cu serviciile de securitate din Cehoslovacia.
In 1991, cand s-a intors din Maroc, detinea deja toate atuurile pentru a se imbogati. Disparusera restrictiile din comunism, iar el dispunea atat de experienta comertului international, cat si de contactele necesare, in tara si in afara. Ca urmare, a devenit rapid unul dintre sefii Petrimex, iar in 1992, cu cateva luni inainte de scindarea tarii in doua – Cehia si Slovacia – a avut ideea infiintarii unei filiale la Praga, o filiala pe care a reusit sa ajunga sa o controleze.
Din aceasta filiala Petrimex s-a nascut apoi Agrofert, o companie pe care Babis a transformat-o in doar 15 ani, gratie contactelor sale politice in special, intr-un colos care reunea peste 200 de firme, cu activitati intr-o multitudine de domenii, de la agricultura si alimentatie, la industria chimica si mass media. Si astfel a devenit miliardar.
A urmat dupa aceea intrarea in politica, poate si pentru ca multi dintre prietenii sai din guvern isi pierdusera functiile si nu ii mai puteau asigura sprijinul necesar. A profitat de faptul ca societatea ceha intrase oarecum in panica, cetatenii considerand clasa politica iremediabil corupta si cerand cu insistenta un conducator “non-politician” care sa schimbe radical sistemul.
Asa ca Babis a infiintat in 2011 partidul ANO, cuvantul ceh pentru “da”, cu care la alegerile din 2013 a obtinut 19% din voturi si a intrat in Parlament. Sloganurile folosite au fost “Condu Statul ca pe o afacere!” si “Spre deosebire de politicieni, noi muncim din greu!”. Apoi, la alegerile din 2017, ANO a obtinut 29% din voturi si Babis a devenit prim-ministru, dovedind un stil de conducere autoritar si facand chiar unele comentarii critice la adresa democratiei.
Cehia se afla acum intr-o situatie paradoxala: satula de coruptie si de degradarea institutiilor tarii ea a oferit puterea unui afacerist care s-a autointitulat self-made man, non-politician si un apropiat al cetatenilor, dar care s-a dovedit in cele din urma doar un oligarh populist. Averea sa, cum spuneam, este de cca 5 miliarde $.