CEx in PSD: Ciolacu il reclama pe Klaus Iohannis la CCR
alegeri localealegeri 2020alegeri parlamentareccrcex psdklaus iohannis
Comitetul Executiv al PSD se reuneste astazi la Camera Deputatilor, pentru a pune la punct mai multe probleme, legate atat de strategia politica, cat si de aspecte care tin de bucataria partidului.
Dupa CEx-ul de astazi, PSD il va reclama pe Iohannis la CCR
Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, are de gand ca, dupa Comitetul Executiv, sa depuna o sesizare la Curtea Constitutionala a Romaniei, cu privire la existenta unui conflict intre presedinte si premier. Social-democratii spun ca vor sesiza CCR fiindca presedintele Klaus Iohannis l-a propus pe premierul demis Ludovic Orban, desi avea din partea PSD si PRO Romania un candidat, in persoana lui Remus Pricopie, care s-ar fi bucurat de sustinerea majoritatii parlamentarilor.
PSD il acuza pe Iohannis ca a incalcat spiritul Constitutiei alegand sa il propuna tot pe Ludovic Orban, insa acest subiect va fi dezbatut pe larg in CEx-ul de astazi, unde se va lua o decizie finala. Totusi, presedintele interimar al PSD nu va cere suspendarea procedurii de numire a lui Ludovic Orban.
“Va fi depusa cu certitudine maine (sesizarea catre CCR - n.r.). Un singur lucru o sa invoc astazi din aceasta sesizare: domnul Orban este prim-ministrul desemnat din nou, el fiind prim-ministrul interimar, sau demis, a ramas interimar. Va rog frumos sa imi spuneti dumneavoastra ce forta politica sau ce parlamentar a anuntat ca va vota cu domnul Orban in Parlament? E o mascarada. In aceeasi sedinta l-au propus prim-ministru sa fie desemnat de catre presedintele Romaniei domnul Orban si in aceeasi sedinta au hotarat, prin vot politic, ca nu o sa-l voteze. Sa imi explice si mie cum vad ei aceasta interpretare constitutionala si mai ales cum poti sa desemnezi o persoana pe care nimeni pana acum nu a spus ca o s-o voteze. Presupun ca CCR o sa ne lamureasca”, a afirmat duminica Ciolacu, intr-o conferinta de presa, la finalul Conferintei extraordinare a PSD Bucuresti.
Liderul PSD a fost intrebat daca parlamentarii vor boicota sedinta in care va fi supus votului guvernul Orban. Raspunsul lui Marcel Ciolacu a fost: “Daca depunem sesizare, ca sa fim consecventi, ar trebui sa asteptam totusi raspunsul, sa vedem daca este constitutional sau cineva a declansat un conflict de natura juridica constitutionala”.
Lupta interna pentru putere
Tot astazi, liderii PSD vor discuta si despre stabilirea unei date exacte pentru Congresul Extraordinar in care urmeaza sa fie ales un nou presedinte cu mandat plin, dar si o alta echipa de conducere.
Surse din interior vorbesc ca acesta ar fi programat in luna martie, insa astazi urmeaza sa se stabileasca exact ziua in care va avea loc.
Dupa ce
Viorica Dancila a fost demisa din functia de premier prin motiune de cenzura, pe 10 octombrie 2019,
Dancila si-a dat demisia de la sefia PSD, in locul sau venind cu mandat interimar Marcel Ciolacu.
Vezi aici >>>
Dancila candideaza la parlamentare din partea PSD, daca partidul va avea succes la alegerile locale
Cel mai probabil, Ciolacu va candida la sefia deplina a PSD, si va si castiga, mai ales ca si-a consolidat puterea prin demiterea Cabinetului lui Ludovic Orban.
Vezi aici >>>
PSD a castigat miercuri. O victorie pe fata si una de culise
Anticipatele - o alta miza pentru PSD
Pe langa sesizarea CCR impotriva lui Klaus Iohannis si dincolo de lupta interna pentru putere, social-democratii vor dezbate astazi si strategia pentru alegerile anticipate.
Se pare ca tot mai multi lideri PSD si-ar dori ca partidul sa sprijine declansarea anticipatelor, insa cu conditia ca acestea sa aiba loc odata cu alegerile locale. Explicatia este simpla: PSD are cei mai multi primari din tara, iar daca cele doua tipuri de alegeri s-ar desfasura simultan, acestia s-ar mobiliza si pentru parlamentare, mult mai mult decat ar face-o daca localele si parlamentarele s-ar desfasura separat.
Alegerile parlamentare anticipate vor fi organizate in vara, dupa ce guvernele Orban 2 si 3 vor pica la votul din Parlament.
Singurul lucru aflat inca in discutie este data alegerilor si daca vor fi in aceeasi zi locale si parlamentare, sau la distanta de o zi. Ca variante de lucru in PNL sunt zilele de 14 iunie si 21 iunie, dar decizia nu este luata.
De asemenea, legat de alegerile anticipate este si OUG adoptata de Guvernul PNL in ultima zi de mandat. Printre cele
25 de OUG adoptate in acea zi, PNL a adoptat si una cu privire la anticipate. PNL a propus majorarea numarului de parlamentari pentru Diaspora, dar si prelungirea zilelor de vot pentru romanii aflati peste hotare, precum si schimbarea procedurii interne de vot, in sensul ca romanii sa poata vota in orice localitate se afla. OUG nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial si este criticata de partidele de Opozitie, care acuza faptul ca OUG ar favoriza liberalii.
Totodata, PSD face apel la Avocatul Poporului pentru a reclama la CCR Ordonantele de Urgenta adoptate de Guvernul Orban in ultima zi de mandat. Doar 3 dintre ele au ajuns pana luni in Monitorul Oficial: despre angajarea politistilor in penitenciare, programul o masa calda si o modificare la sistemul de pensii.
Citeste si:
O noua saptamana de foc in Parlament: Guvernul Orban 2 se pregateste de marele test