Cele mai puternice tari din lume in anul 2019
Revista americana "US News and World Report" in colaborare cu Universitatea din Pennsylvania a realizat un studiu in urma caruia au fost desemnate cele mai puternice tari din lume in anul 2019. Studiul a fost efectuat cu ajutorul a 20.000 de specialisti in domeniile care au fost luate in calcul pentru stabilirea clasamentului: influenta politica si financiara, aliantele internationale, forta armata si felul in care tarile isi asuma rolul de lider international.
Clasamentul celor mai puternice tari din lume in acest an arata astfel:
25. Belgia. Este una dintre tarile fondatoare ale Uniunii Europene si gazduieste o seama de organizatii internationale, printre care NATO si Consiliul European.
24. Quatar. Tara cu mari zacaminte de petrol si gaze, este una dintre cele mai bogate tari ale lumii. Educatia si ingrijirea sanatatii sunt gratuite si, in 2022, Quatar-ul va gazdui Campionatul Mondial de fotbal.
23. Spania. Tara si-a revenit cu succes de pe urma crizei mondiale declansate in 2008 si are o insemnata influenta culturala internationala.
22. Pakistan. Este una dintre cele mai populate tari din lume, cu o pondere foarte mare a tinerilor in totalul populatiei.
21. Suedia. Fata de clasamentul pe 2018, Suedia a coborat doua locuri. Este una dintre cele mai mari tari din Uniunea Europeana si este actorul mondial cel mai respectat in ceea ce priveste drepturile omului. Ingrijirea sanatatii si studiile, inclusiv cele universitare, sunt gratuite iar suedezii au cea mai mare speranta de viata din lume.
20. Singapore. Este una dintre cele mai bogate tari ale lumii, cu una dintre cele mai mici rate ale somajului. Singapore a avut, in ultimii ani, o crestere economica impresionanta.
19. Iraq. In clasamentul pe 2018, Irak-ul nu se clasa nici macar in primele cele mai puternice 80 de tari. Tara poseda unele dintre cele mai mari zacaminte de petrol din lume.
18. Italia. Economia Italiei este una dintre cele mai importante din zona euro in pofida recesiunii de care a fost atinsa la sfarsitul anului trecut. Totodata, Italia exercita una dintre cele mai mari influente culturale pe plan mondial.
17. India. Tara este considerata una dintre cele mai mari democratii din lume, joaca un rol foarte important in domeniile industrial si tehnologic si are o mare influenta culturala.
16. Turcia. Punte intre Europa si Asia, tara va avea una dintre cele mai puternice cresteri economice in urmatorii ani.
15. Australia. Tara bogata, cu un standard de viata foarte ridicat, este membra a multor organizatii internationale de prim rang.
14. Elvetia. Una dintre cele mai bogate tari, cu unul dintre cele mai mari PIB-uri din lume. O mentiune speciala pentru sectorul sau bancar. Unele dintre cele mai importante organizatii internationale isi au sediul in Elvetia.
13. Iran. Tara se remarca prin pozitionarea sa strategica in Orientul Mijlociu, prin abundenta resurselor de petrol si a altor resurse naturale.
12. Canada. Este a doua cea mai mare (ca suprafata) tara din lume si se situeaza pe pozitia a cincea in ceea ce priveste resursele de petrol.
11. Emiratele Arabe Unite. Este economia cea mai competitiva din lumea araba, iar PIB-ul pe locuitor este la nivelul celor mai bogate tari din lume. Este, totodata, una dintre cele mai liberale tari din regiune si a reusit sa evite tulburarile declansate in 2011 de "Primavara araba".
10. Coreea de Sud. Este al saptelea cel mai mare exportator mondial si a unsprezecea economie a lumii.
9. Arabia Saudita. Este considerata de catre "US News and World Report" "Gigantul Orientului Mijlociu". Poseda vaste rezerve de petrol si intretine relatii comerciale globale.
In acelasi timp, Arabia Saudita a fost plasata sub spraveghere internationala dupa asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.
8. Israel. O tara mica, dar care joaca un rol important in politica mondiala si are o economie puternic dezvoltata.
7. Japonia. Una dintre tarile cu cel mai inalt nivel de educatie din lume si un lider in dezvoltarea tehnologiilor de ultima generatie.
6. Franta. Tara exercita o puternica influenta in stiinta, politica, economie si, indeosebi, cultura.
5. Marea Britanie. "US News and World Report" remarca influenta internationala considerabila a Marii Britanii in economie, politica, stiinta si cultura.
4. Germania. Tara cu cea mai mare populatie din Uniunea Europeana dispune de o mana de lucru inalt calificata. Este un lider incontestabil al UE si al altor organizatii internationale.
3. China. Tara cu cea mai mare populatie de pe planeta si a doua cea mai puternica economie mondiala. In ultimii ani a cunoscut o crestere economica exploziva.
2. Rusia. Rusia este tara cu cea mai mare suprafata de pe glob si are frontiere comune cu nu mai putin de 12 state. Detine o uriasa forta militara, precum si importante rezerve de petrol si de carbune.
1. Statele Unite. "US News and World Report" descrie Statele Unite drept "puterea economica si militara cea mai dominanta din intreaga lume."
Sursa foto: pexels. com