Ce tara are cea mai puternica armata din lume?
armataarmatele lumiiarmata rusiaarmata sua
Putem aprecia puterea armatei unei tari in functie de numarul de militari activi. Sau in functie de bugetul alocat cheltuielilor militare. Sau in functie de numarul de focoase nucleare detinute. Sunt multi factori care pot fi luati in calcul aici, mai exact 55, care includ chiar si pozitia geografica a tarii respective sau relieful ei. Site-ul www.GlobalFirepower.com analizeaza in fiecare an toti acesti factori, pentru 140 de tari, rezultatul fiind un clasament foarte interesant, desi oarecum previzibil.
Conform raportului Global Firepower, tarile cu cele mai puternice armate in 2022 sunt:
1. SUA
2.
Rusia
3. China
4. India
5. Japonia
6. Coreea de Sud
7. Franta
8. Marea Britanie
9. Pakistan
10. Brazilia
Cu precizarea ca topul de mai sus s-a schimbat foarte putin in ultimii 5 ani, si asta doar in partea inferioara, unde au avut loc rocade intre Pakistan, Brazilia, Turcia, Egipt si Germania.
E limpede ca SUA, Rusia si China, in aceasta ordine, domina lumea din punct de vedere militar, cu toate ca, daca ne referim doar la marimea armatei, ordinea este alta:
1. China – 2.185.000 militari activi
2. India – 1.445.000
3. SUA – 1.400.000
4. Coreea de Nord – 1.300.000
5. Rusia – 1.014.000
Dar, desigur, doar marimea armatei nu asigura suprematia. Degeaba dispui de multi soldati daca sunt slab pregatiti sau daca nu poti sa ii hranesti adecvat ori sa ii deplasezi rapid in zonele unde este nevoie de ei.
Cum spuneam mai sus, sunt 55 de factori de care trebuie sa se tina seama si analiza lor arata clar ca SUA este liderul de necontestat al clasamentului tarilor cu cele mai puternice armate. Capacitatea americanilor de a lupta pe uscat, pe mare si in aer este impresionanta, poate si pentru ca SUA aloca anual 750 de miliarde $ inzestrarii si pregatirii armatei, de 3 ori mai mult decat China si de peste 10 ori mai mult decat Rusia.
In acest clasament, Romania se afla pe locul 38. Este devansata de tari ca Polonia, Grecia, Elvetia, Norvegia sau Olanda, dar depaseste confortabil Belarus, Ungaria, Danemarca, Austria, Finlanda, Noua Zeelanda sau Irlanda.
Citeste si:
Cum gandesc marii intreprinzatori ai lumii. Jeff Bezos
Sursa foto: www.pexels.com