Ce ii motiveaza pe politicieni? De ce vor ei sa faca politica?
In principiu, a face politica este un lucru nobil. Presupune sa rezolvi “treburile cetatii†(conform etimologiei cuvantului) – o sarcina rezervata, logic, doar indivizilor capabili, pregatiti, experimentati, vizionari, care inteleg cum functioneaza lucrurile si sunt in masura sa ia cele mai bune decizii.
Din acest punct de vedere, ocupatia de politician in sine constituie o motivatie suficient de puternica pentru a intra in politica. Sa aduci o tara pe drumul cel bun, sa o ghidezi spre progres, sa construiesti cadrul optim pentru ca toti cetatenii ei sa evolueze si sa-si atinga potentialul inseamna enorm – e, cu siguranta, cel mai tare scop in viata pe care il poate avea cineva.
Dar oare aceasta este motivatia guvernantilor nostri actuali?
Sigur, la nivel declarativ, toti ministrii, in frunte cu primul-ministru, ar jura pe loc, cu mana pe inima, ca ei n-au in cap decat binele tarii, cu precizarea, desigur, ca eforturile lor sunt subminate, din pacate, de statul paralel, Iohannis, Soros.
E curios insa cum subminarea aceasta functioneaza doar in ceea ce priveste mersul tarii in ansamblu, pentru ca altminteri, “pe persoana fizica”, guvernantilor nostri si apropiatilor lor le merge foarte bine.
Pana sa apucam sa vedem cum se contureaza binele tarii, vedem cum li se contureaza lor averi personale (din salariile de bugetari) si tot felul de privilegii, in timp ce mult asteptatele masuri benefice pentru Educatie, Sanatate, siguranta publica sunt inlocuite cu preocupari pentru punerea pe butuci a Justitiei, eliberarea infractorilor si cresterea confortului in puscarii.
Concret, incercati sa gasiti ceva pozitiv in ultimii 3 ani, o realizare oarecare – un tronson nou de autostrada, un pas spre informatizarea ANAF, o masura benefica pentru piata muncii etc. N-o sa gasiti nimic. Doar scandaluri, pensii speciale, modificari legislative nocive, gafe, personaje agramate si mult tupeu. Unde este binele public in toata povestea asta?
Ceea ce face Puterea actuala nu este politica, ci afacere. Ceea ce ii motiveaza pe guvernanti nu este nicidecum binele colectiv, ci strict posibilitatatea de a controla banul public si de a-l directiona pe diverse cai spre buzunarele proprii, mult peste necesitati. Cu lacomie, cu o foame bolnava, specifica indivizilor limitati si nu prea inteligenti. Apropo, vi se pare ca metoda furtului de bani publici prin schimbarea bordurilor o data la 6 luni (o metoda 100% la vedere) denota inteligenta?
“Binele colectiv” este o chestiune a carei importanta nu o poate intelege oricine, e nevoie de o anumita anvergura intelectuala. Cu toata bunavointa din lume, o asemenea anvergura nu are vreo treaba cu cei care ne conduc acum.
De altfel intreaga clasa politica din Romania, per ansamblu, are o imagine foarte proasta. Conform unui sondaj CURS din urma cu cateva luni, Parlamentul se bucura de o cota de incredere de doar 17%, partidele politice stau chiar si mai prost – 14%.
Totusi, pentru ca acest articol sa nu se incheie intr-o nota prea pesimista, faceti un test rapid: numiti in urmatoarele 10 secunde un politician roman cat de cat acceptabil
in comparatie cu ceilalti. Un om cu anumite calitati, care sa nu (para sa) fie motivat de furtul banilor publici si care nu v-ar starni sentimente de jena daca v-ar reprezenta, ca europarlamentar, la Bruxelles.
Exista, pentru dvs., un asemenea politician? Daca da, votati-l la urmatoarele alegeri. Pe el si formatiunea politica din care face parte. Este modul concret – si poate singurul – in care puteti contribui la nasterea unei clase politice mai apropiate de ceea ce va doriti.
Sursa foto: ziuanews.ro