Ce este kakistrocratia?
In fiecare an, in luna decembrie, revista The Economist alege „cuvantul anului”. In 2024, acesta a fost “kakistrocratie”, format de la grecescul “kakistos”, care inseamna “cei mai rai”, si “kratia” – “putere”, adica un fel de guvernare realizata de cei mai nepotriviti oameni, cu referire directa la castigarea alegerilor din SUA de catre Donald Trump. Cuvantul exista inca din secolul 17, iar in perioada recenta a fost folosit in timpul lui Boris Eltin, al lui Dan Quayle (vicepresedinte SUA intre 1989 si 1993) si a devenit viral in 2017, in timpul primului mandat al aceluiasi Donald Trump.
Kakistocratia e un subiect sensibil. Si asta deoarece multi nu inteleg ce inseamna a fi “nepotrivit” in a guverna o tara sau chiar a ocupa o anumita functie, publica sau privata.
Multi cred ca “nepotrivit” inseamna sa fii hot sau corupt, doar ca o guvernare facuta de hoti si corupti poarta alta denumire, anume cleptocratie. Kakistocratia are in vedere mai degraba o inadecvare a individului la pozitia pe care o detine.
De exemplu, ca tot l-am mentionat pe Dan Quayle, acesta a declarat la un moment dat: “Am fost recent intr-un tur in America Latina si singurul regret pe care l-am avut e ca nu am studiat cum se cuvine latina in scoala, ca sa pot discuta cu oamenii de acolo.”
Cand auzi o asemenea aberatie, iti dai seama imediat ca omul era total nepotrivit pentru a fi vicepresedintele SUA. Declaratia denota o incultura crasa, complet incompatibila cu un asemenea post care implica, prin definitie, cunostinte aprofundate de istorie.
Doar ca exista un anumit public care nu sesizeaza ce e in neregula cu aceasta declaratie. Si asta creeaza o mare problema, pentru ca acest public care, evident, este la fel de incult, are drept de vot si poate aduce la putere un asemenea personaj, cu toate traznaile care deriva din inadecvarea sa.
Cu Dan Quayle lucrurile au fost destul de inofensive, ca omul nu a avut responsabilitati majore, deciziile le lua George Bush senior, dar ganditi-va ca in cazul lui Donald Trump situatia s-a schimbat. Sa ne amintim, Trump a incitat la atacarea Capitoliului pe 6 ianuarie 2021, dovedind o lipsa de intelegere a mecanismelor dupa care functioneaza democratia, o ignorare totala a consecintelor gestului sau (au fost atunci 2 morti) si, implicit, nepotrivirea cu functia de presedinte.
Si situatia nu e diferita acum, cand Donald Trump ia decizii naucitoare de politica externa, tratand relatiile internationale ca pe niste simple afaceri, menite sa aduca bani.
Actualul presedinte al SUA este un exemplu de manual pentru kakistocratie. Si partea proasta este ca nu e singurul exemplu, fiecare tara are propriii sai kakistrocrati, deoarece, asa cum bine remarca Benjamin Franklin, “in apele curgatoare si in politica lucrurile cele mai usoare tind sa iasa la suprafata.”
Sursa foto: Financial Times