Ce a castigat PSD din alegerile pe care tocmai le-a pierdut?
Prezenta la vot la alegerile europarlamentare din 26 mai a.c. a fost de cca 48%, fata de 32,4% la aceleasi alegeri, cu cinci ani in urma. In 2014, PSD a facut parte dintr-o Alianta Electorala, alaturi de UNPR si PC. Alianta a obtinut atunci 37,60% iar urmatorul clasat, PNL, a obtinut 15%.
La 26 mai, PSD s-a situat pe locul al doilea, cu 23% din voturi, in vreme ce PNL a castigat alegerile, cu 27% din voturi.
La alegerile legislative din 2016 s-au prezentat la vot 39,5% dintre alegatori, iar PSD a castigat detasat, cu peste 45% din voturi.
Fata de scorul obtinut in 2016, la alegerile parlamentare, la europarlamentarele din 2019 PSD a obtinut un scor de aproape doua ori mai mic.
Marii castigatori ai alegerilor europarlamentare din 26 mai au fost PNL (27% din voturi) si Alianta USR/ PLUS (21%).
Bucuria celor care au castigat europarlamentarele ar putea fi, insa, speculata de PSD.
Daca vor privi rezultatele alegerilor din 26 mai ca pe o victorie definitiva, vor pierde la urmatoarele alegeri la o distanta mai mare decat aceea la care au castigat la 26 mai.
Asurziti de pocnetul sticlelor de sampanie pe care le desfac pentru a sarbatori victoria, castigatorii risca sa lase timp PSD pentru a se regrupa si a se reinventa, pentru a deveni mai puternic si mult mai periculos decat a fost pana la 26 mai.
Realitatea este ca PSD este cel mai mare si cel mai puternic partid politic din Romania, a carui forta si abilitate nu trebuie sa fie ignorate.
Pentru a-si recapata pregnanta pe scena politica, PSD ar fi fost in stare sa aduca si "jertfe" pentru a castiga bunavointa electoratului.
Acum, dupa condamnarea la puscarie a lui Liviu Dragnea (recidivist, deoarece mai are in portofoliu o condamnare penala), PSD iese, paradoxal, in avantaj: nu mai are nevoie sa mai "jertfeasca" nimic, trebuie doar sa-si blameze fostul lider si sa se disocieze de recidivistul Dragnea.
PNL si USR/PLUS par a nu intelege, in acest moment, ca au castigat, de fapt, un meci de antrenament, nicidecum finala unei competitii oficiale. Astazi, liberalii si alianta sunt preocupati de preluarea sefiei Camerei Deputatilor, de fotoliul, adica, al defunctului politic Liviu Dragnea, uitand (sau ignorand) faptul ca au castigat niste alegeri europarlamentare, nu parlamentare.
Vor o pozitie de putere, un fotoliu, o functie, o floare la butoniera, un leac de alinat orgoliul personal.
Daca vor persevera in a-si incurca prioritatile o vor incasa devastator in competitiile alegerilor care urmeaza si care, ele, chiar conteaza pentru Romania: alegerile prezidentiale din noiembrie 2019, alegerile locale din iunie 2020 si alegerile parlamentare din noiembrie 2020.
Cu Dragnea in puscarie si cu alte cateva miscari cosmetice, PSD stie cum sa-si refaca imaginea, iar concesiile pe care se va arata dispus sa le faca PNL si aliantei USR/PLUS nu vor fi decat niste capcane in care aparentii castigatori ai alegerilor din 26 mai se vor arunca manati de frustrarea acumulata si de imensul si pagubosul lor orgoliu.
Si, pana la urma, va fi cum a mai fost, iar castigatorilor de la europarlamentare nu le va ramane altceva de facut decat sa se uite cu nostalgie la fotografia exit-poll-ului din 26 mai.
Iar Romania va capata PSD pe viata. Cronic si incurabil.
Sursa foto: pexels.com