Curtea Constitutionala a decis, luni, ca exista conflict intre presedintele Klaus Iohannis si Parlament, ca urmare a desemnarii lui Ludovic Orban ca premier, dupa ce acesta fusese demis prin motiune de cenzura, de majoritatea parlamentara. Marcel Ciolacu, presedintele interimar al PSD, a anuntat ca a sesizat judecatorii CCR cu privire la propunerea in functie a unui premier demis.
”Am sesizat CCR! Nu este pentru prima oara cand guvernul Orban vine cu anumite inventii. Am studiat programul de guvernare, ne asteptam sa fie anumite remedieri. Au venit cu copy-paste din programul de guvernare al PSD. Miercuri, pe 19, vom avea un CEX si vom stabili strategia din ziua votului. Maine va fi convocat BPN si va fi stabilit programul de audieri si al votului. Vom respecta legea si regulamentul. Chiar daca e o mascarada, ne mentinem consecventi ”, a declarat Marcel Ciolacu, saptamana trecuta.
Astfel, PSD a castigat la CCR o victorie importanta in fata liberalilor, iar presedintele Klaus Iohannis trebuie sa reia acum de la zero intreaga procedura.
Concret, in perioada urmatoare, seful statului trebuie sa desemneze un alt premier. Insa nu pe oricine. Noua propunere de prim-ministru trebuie sa fie in persoana cuiva care isi doreste si poate sa formeze un Guvern care sa obtina votul majoritatii din Parlament. Astfel, alegerile anticipate atat de asteptate de liberali si de Klaus Iohannis se indreapta spre a fi o "misiune imposibila".
Concret, procedura va fi complet reluata, insa nu va fi inclusa aceasta perioada de timp pierduta in termenul celor 60 de zile, astfel ca, sansa anticipatelor inca mai ramane in picioare, cu conditia ca noua propunere a lui Iohannis sa pice la votul de incredere din Parlament, si dupa ea, inca una.
CCR a considerat, practic, ca Executivul PNL si Klaus Iohannis creeaza o criza guvernamentala artificiala, al carei scop este fortarea alegerilor anticipate.
Iohannis, acuzat ca a incalcat spiritul Constitutiei
Constitutia, insa, nu prevede in mod expres faptul ca presedintele nu poate desemna in functie pe premierul demis anterior, insa, ca orice lege, aceasta trebuie inteleasa atat in litera, cat si in spiritul ei. Or, spiritul Constitutiei este dus la limita de atitudinea asumata a presedintelui de a spune ca isi doreste anticipate si va proceda la declansarea lor, dar si de cea a liberalilor care si-au asumt inca de la bun inceput intentia de a-si tranti propriul Guvern, ca sa aduca alegerile parlamentare mai devreme decat calendarul initial.
De aceasta parere este Augustin Zegrean, fost presedinte CCR. El a spus, inca de saptamana trecuta, ca decizia lui Iohannis de a merge cu Orban ca propunere de premier, dupa ce acesta fusese demis, incalca spiritul Legii fundamentale.
Or, spune fosul presedinte CCR, spiriul ei contravine deciziei lui Iohannis de a merge tot cu Orban ca propunere de premier.
"Aceasta Constitutie, care este atat de hulita, a fost gandita in asa fel incat institutiile statului sa functioneze, nu sa NU functioneze. Nu s-au dat atributii institutiilor statului prin care sa se blocheze functionarea.
Presedintele trebuie sa gaseasca solutii sa formeze Guvernul, nu sa NU-l formeze. Presedintele NU trebuie sa lucreze pentru dizolvarea Parlamentului, rolul lui este sa desemneze o persoana care sa formeze Guvernul.
Si in Constitutie scrie, la art. 103, ca persoana desemnata sa formeze Guvernul va cere votul de incredere al Parlamentului in termen de 10 zile. Nu poate candidatul sa mearga la Parlament sa ceara sa nu il voteze, el cere sa il voteze! Se presupune ca a fost propus sa formeze Guvernul, nu sa NU formeze. Asta e spiritul Constitutiei. Cine il citeste altfel inseamna ca vrea ca statul sa nu functioneze", a explicat Augustin Zegrean pentru
Ziare.com.
Klaus Iohannis, dupa decizia CCR: Sansele anticipatelor scad sub 50%. PSD a adus o noua criza
Dupa publicarea deciziei CCR, presedintele Klaus Iohannis a tinut o conferinta de presa. In cadrul acesteia, seful statului a lansat un atac dur la adresa social-democratilor, admitand faptul ca, in acest moment, sansele sa ajungem la alegeri parlamentare anticipate au scazut sub 50%.
Potrivit sefului statului, PSD se face vinovat de criza guvernamentala in care se afla Romania, prin faptul ca a sesizat CCR si a prelungit situatia de incertitudine politica.
"Dupa ce a avut una dintre cele mai dezastruoase guvernari, dupa ce a demis Guvernul Orban, PSD a creat o noua criza prin sesizarea CCR. Nu voi comenta decizia CCR, asa cum stiti ca nu am comentat nici cu alte ocazii si voi astepta motivarea. Insa ceea ce face PSD e o sfidare fara precedent la adresa oamenilor, cu atat mai mult in aceste zile in care Romania are nevoie de actiune politica responsabila si nu de politicieni care sa o aduca mai adanc in criza”, a spus Iohannis.
Intrebat pe cine are de gand sa propuna ca premier de data aceasta si daca ia in calcul sa propuna pe cineva din PSD sau sustinut de o majoritate din care face parte si PSD, Iohannis a spus ca nu va numi niciodata pe cineva de la PSD.
"Desemnarea unui premier din partea unei majoritati coalizate ad-hoc in jurul PSD ar insemna o nerespectare a vointei cetatenilor. De aceea am spus ca, in opinia mea, este revenirea cat mai repede la votul cetatenilor si crearea unei majoritati parlamentare capabilele sa sustina un guvern stabil.
Citeste si: SANSELE sa mai avem anticipate AU SCAZUT SUB 50 LA SUTA
Decizia CCR ii poate aduce suspendarea lui Iohannis
Aprofundand discutia, daca citim Constitutia, observam ca seful statului risca sa fie suspendat, dat fiind faptul ca CCR a decis ca acesta a incalcat Legea fundamentala
Conform Art. 95 din Constitiue:
(1) In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.
(2) Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui.
(3) Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui.
Orban, despre decizia CCR: "Favorizeaza PSD"
Desi CCR a declarat neconstitutionala cea de-a doua sa numire in functia de premier, Orban sustine ca PNL sustine in continuare aceasta propunere.
Mai mult decat atat, Orban acuza CCR ca favorizeaza prin aceasta decizie PSD si nu pentru prima data.
" Sa ne aducem numai aminte ca a ajuns CCR sa dea ordin ce sa faca presedintele fortandu-l pe presedinte sa o demita pe Laura Codruta Kovesi. Caz fara precedent. Acum a ajuns sa intervina pe parcursul unei proceduri care a fost declansata si sa decida ceva pe baza unor presupuneri si pe baza unor declaratii politice.", a spus Orban.