Bomba campaniei electorale a fost detonata miercuri de PSD in Parlament

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Bomba campaniei electorale a fost detonata miercuri de PSD in Parlament
Bomba campaniei electorale a fost detonata miercuri de PSD in Parlament
de Magda Florea la 17 Sep. 2020
Urmareste-ne pe Google News
legea pensiilorsalarii profesoribugetcheltuielipsdcampanie electorala

Comisiile reunite de buget finante din Parlament au adoptat miercuri, in lipsa liberalilor, majorarea cu 40% a pensiilor prin  abrogarea articolului din legea privind rectificarea bugetara in care se prevede majorarea cu doar 14% a pensiilor, in loc de 40%, asa cum promisese PSD. Social-democratii au mers mai departe si au abrogat si  amendamentul prin care cresterea salariilor profesorilor este amanata pana in 2021, astfel incat profesorii sa isi primeasca lefurile marite retroactiv, de la 1 septembrie 2020. Masurile cu impact bugetar necalculat de nimeni si adoptate inca o data fara sursa de finantare i-au scandalizat pe liberali, care s-au mai vazut pusi si in fata altor binefaceri de acest tip, adoptate tot miercuri de PSD.  Putem afirma fara indoiala ca acesta este momentul de cotitura al campaniei electorale a social-democratilor. Fara sa aiba nimic de pierdut, PSD pare sa fie dispus sa joace in aceasta campanie cu toate armele pe masa. Practic, se pare ca nici nu mai conteaza absurdul promisiunilor, cat exista sansa sa mai existe in tara un electorat facil de prins in promisiunea sutei de lei decembriste fluturate de la balcon.

Comisiile reunite de buget finante din Parlament au adoptat miercuri, in lipsa liberalilor, majorarea pensiilor cu 40% prin abrogarea prevederii introduse de liberali in rectificarea bugetara, conform careia pensionarii ar urma sa primeasca 14% in plus la pensii, in loc de 40% cat a stipulat PSD inca de pe vremea cand Legea era adoptata de doamna Lia Olguta Vasilescu, in calitate de ministru al Muncii, fara insa sa fie mentionata sursa de finantare.
 
Fara sursa de finantare si impact bugetar, proiectul continua sa ramana unul ''de suflet'' pentru PSD, mai ales in campanie electorala cand nu e bine sa te pui rau cu electoratul, ii promiti ce vrea sa auda si apoi te descurci tu cumva.

Daca e bal, bal sa fie

 
Social-democratii nu s-au oprit aici. S-a votat si majorarea salariilor profesorilor de la 1 septembrie, prin abrogarea amendamentului prin care cresterea salariilor profesorilor este amanata pana in 2021.
 
Cascada de bani a continuat cu alte doua masuri prin care social-democratii baga mana adanc in bugetul Guvernului liberal: s-au majorat cu 1,5 miliarde de lei sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pe anul 2020 pentru finantarea cheltuielilor bugetelor locale, al caror plafon era stabilit de liberali la  2,1 miliarde si s-au alocat 400 de milioane de lei pentru programul Start Up Nation.
 
Fara analize de impact si studii economice atasate unui dosar cu sine, social-democrati au fost totusi darnici si cu opozantii liberali, oferindu-le niste sugestii despre modul in care ar putea obtine cel putin banii pentru majorarea cu 40% a veniturilor pensionarilor.

Banii pot sa vina din alte masuri - si ele cu impact bugetar si eficienta indoielnica

 
Ideile au fost exprimate de Marius Budai: crearea de locuri de munca si majorarea salariului minim pe economie. In privinta salariului minim pe economie, oricine are notiuni economice de baza stie ca nu asa se incurajeaza economia reala. Vorbim despre o falsa impresie a bunastarii, de o injectie de lichiditate care creste doar iluzia cresterii puterii de cumparare, incurajand inflatia, daca nu e corelata cu cresterea productivitatii muncii. Un artificiu care pe termen scurt prinde bine electoral, dar nu o masura din care sa sustii pensii majorate cu 40% an de an.
 
''Dragi colegi liberali, avem peste 2 milioane forta de munca neocupata. Creati locuri de munca. Vom avea contributii mai mari. Cresteti si salariul minim si ultima solutie pe care noi PSD o dam, recuperati arieratele care au crescut cu peste 10 miliarde in acest an. Sumele, deci, sunt asigurate. Votati acest amendament astfel incat parintii si bunicii nostri sa se bucure de pensiile lor”, a spus Budai.
 
Totusi, din moment ce solutiile sunt atat de simple, desi suntem in pandemie, ne gandim pe fir logic c-ar fi fost mult mai simplu de aplicat inainte de pandemie. Or, inainte de pandemie, insusi domnul Ciolacu spunea, dupa inaugurarea Magistralei 5, ca PSD a stat la putere 7 din ultimii 9 ani. 
 
De ce nu s-au operat aceste majorari in atat de mult timp in care PSD a detinut si puterea executiva si majoritate in Legislativ?
 
Insa, in acele vremuri, lucrurile stateau fix pe dos.

Teodorovici recunostea in octombrie 2019 ca bani de pensii marite nu prea ar fi. Astazi,  din Opozitie si in calitate de fost ministru de Finante, garanteaza ca are balta peste

 
Domnul Teodorovici, fostul ministru de Finante al PSD, a spus miercuri in Comisii ca ''in calitate de fost ministru de finante spun ca se pot gasi resurse si aceasta lege poate fi aplicata”.
 
Insa acelasi Eugen Teodorovici trimitea Guvernului PSD - Dancila, in octombrie 2019, inaintea caderii sale prin motiune de cenzura, un document in care cere o reesalonare a majorarii pensiilor, din 1 septembrie 2020, in timp ce in spatiul public se spunea fix contrariul. Cam asa: Va dam dragi pensionari, cat nu puteti nici numara de la o luna la alta.
 
''Va adresam rugamintea de a dispune demersurile necesare astfel incat prin orice initiativa legislativa sa se evite angajarea de cheltuieli bugetare suplimentare, cu impact pe deficitul bugetar al anului curent si al anilor urmatori, precum si identificarea de economii de cheltuieli bugetare care sa nu mai fie angajate pentru alte proiecte, astfel incat sa se realizeze incadrarea in tintele de deficit aprobate/asumate”, se spune in documentul atribuit lui Eugen Teodorovici.
 
Documentul contine si o avertizare a FMI, ai carui experti atrag atentia asupra riscului de destabilizare economica in cazul in care Legea de majorare cu 40% a pensiilor intra in vigoare.
 
Documentul a fost facut public recent de actualul ministru de Finante, Florin Citu.
 
Delegatia Romaniei ''a mentionat ca daca pentru anul 2020 exista posibilitatea stabilirii unei tinte pentru deficitul bugetar in conditiile cresterii punctului de pensie cu 40% in septembrie 2020 pe seama reducerii drastice a investitiilor publice, in anul 2021 este putin probabil sa se respecte limita de 3% din PIB corelat cu calendarul privind cresterea pensiilor propus prin Legea 217. Singurul mecanism la dispozitia autoritatilor romane pentru incadrarea in limita de deficit de 3% il reprezinta prevederea din Legea pensiilor potrivit careia prin legea privind plafoanele unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar se pot stabili majorari diferite pe punctul de pensie."
 
De mentionat ca la acea vreme nu eram in pandemie, cheltuielile bugetare nu fusesera supuse imprevizibilului unei crize sanitare globale. Si, totusi, iata ca majorarile de pensii erau deja sortite neimplinirii, chiar sub guvernarea celor ce le promovasera.
 
Revenind la bomba dintre PSD si PNL, liberalii au sarit ca din tun dupa ce au aflat de peripetiile social-democratilor din Comisii.

Citeste si: Klaus Iohannis: Romani, mergeti la vot si puneti stampila pe candidatii care vor putea aduce o schimbare in bine
 

Orban: “Astazi, PSD, in doua ore, a bagat Romania in faliment. Astia sunt dementi!''

 
Prmeierul a avut o reactie dura la adresa social-democratilor, acuzandu-i ca arunca in aer bugetul, ca baga tara in faliment si numindu-i chiar ''dementi''.
 
“Astazi, PSD, in doua ore, a bagat Romania in faliment. In comisiile de buget, finante, o majoritate PSD, de 20 de oameni care sunt aflati in delir, au generat cheltuieli de 6,3% din PIB prin amendamentele depuse la rectificarea bugetului si, in acelasi timp, la propunerea marelui finantist Orlando, a votat un alt amendament prin care Romania nu se mai poate imprumuta, pentru ca au redus de la 47% la 40% din PIB nivelul maxim al datoriei publice.
 
Astia sunt dementi! Daca nu se trezeste Parlamentul si nu blocheaza acest raport de-a dreptul imbecil, care este impotriva Romaniei, Romania risca sa fie retrogradata de toate agentiile de rating, sa nu mai aiba capacitate sa faca fata platilor'', a spus premierul.
 
Orban a mai declarat ca nu va permite ca aceste masuri sa treaca de vot in plenul Parlamentului, subliniind ca va folosi toate instrumentele necesare pentru a evita adoptarea masurilor adoptate de PSD miercuri in Comisiile de specialitate din Parlament.
 
''Vom solicita retrimiterea la comisie, pentru refacerea raportului. In cazul in care va fi adoptat, il vom ataca la CCR, si vom modifica aceste prevederi'', a mai spus Orban, care le-a multumit partenerilor din USR PLUS, PMP, UDMR, grupul minoritatilor, care nu au participat la acest masacru al finantelor publice romanesti care s-a petrecut azi in Comisia de Buget''.
 

Citeste si: Alegeri locale 2020. Da' eu cu cine votez?

 
 
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro
Economie

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro

today21 Dec. 2024
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Analize

Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?

today20 Dec. 2024
Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024
Reteta zilei

Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus

today20 Dec. 2024
Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi
Life Style

Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi

today20 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Economie

De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori

today20 Dec. 2024
Cat de darnici sunt patronii romani cu angajatii, in prag de Sarbatori? Tichete, bonuri de masa, petreceri si cadouri. Unele firme nu se uita la bani
Companii

Cat de darnici sunt patronii romani cu angajatii, in prag de Sarbatori? Tichete, bonuri de masa, petreceri si cadouri. Unele firme nu se uita la bani

today20 Dec. 2024
ANAF-ul a stabilit o NOUA TAXA pentru romani. Cine e pe lista neagra si cat are de dat la stat?
Financiar-Bancar

ANAF-ul a stabilit o NOUA TAXA pentru romani. Cine e pe lista neagra si cat are de dat la stat?

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024
Reteta zilei

Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus

today20 Dec. 2024
Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi
Life Style

Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi

today20 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Economie

De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x