Baietii buni din Parlament
alegeri parlamentare 2020parlamentguvern
Guvernul PNL a fost, inca de la preluarea guvernarii, la finele anului trecut, un guvern minoritar, fara reprezentativitate decisiva in Parlament. Acest lucru avea sa fie puternic reliefat de pandemia ce avea sa vina peste Romania in martie.
Din martie pana in prezent, Parlamentul si Guvernul au adoptat acte legislative fie paralele, fie in totala opozitie. In ecuatia jocului de-a soarecele si pisica, nu de putine ori Avocatul Poporului a pus paie pe foc, blocand posibilitatile Executivului de a actiona, pana la pronuntarea Curtii Constitutionale. Care a venit, de venit. Dar a si intarziat, a fost si favorabila, dar mai mult nefavorabila liberalilor.
Parlamentul, dominat de majoritatea social-democrata, a inteles ca a fi in opozitie inseamna nu sa propui solutii alternative, strategii mai bune, ci sa te opui nejustificat, populist, demoagogic si iresponsabil la tot ce vine din partea oricui nu e in barca ta.
In mod normal, o democratie sanatoasa se bazeaza pe existenta puterii si opozitiei. Dar democratia devine toxica atunci cand opozitia nu reprezinta si nu prezinta o alternativa fiabila, ci actioneaza in scop pur electoral.
Fiind la putere, in pandemie, esti fortat de imprejurari sa adopti masuri nepopulare, care iti erodeaza capitalul electoral, nu iti prea permiti sa joci cartea populismului, fiindca consecintele apar imediat si sunt de proportii. In schimb, in opozitie, poti spune verzi si uscate, poti critica, poti spune ca puterea nu actioneaza bine si, mai ales, poti sa te rezumi doar la atat. Nu ai nevoie de solutii, exista o parte a electoratului care te va urma doar pentru ca vei spune ''daca eram noi la putere, era mai bine''. Din pacate, electoratul ala nu te intreaba cum ajungeai tu, prin ce masuri, sa faci sa fie mai bine.
Cam asa se intampla acum. E drept ca fiecare masura, declaratie, atitudine a guvernantilor poate fi discutabila, dar nu am auzit din parte opozitiei in toata aceasta perioada vreun plan de actiune. Nu am vazut niciun draft care sa contina consultari cu specialisti in Sanatate, analize economice raportate la angajamentele Romaniei in fata institutiilor europene, iar abia apoi masuri eficiente la criza. Nu am vazut pentru ca nu exista.
Imi amintesc doar de deputatul Radulescu care le spunea romanilor ca, daca li se va masura temperatura, le vor fi furate datele persoanale.
Nu asta e democratie, nici libertate politica. E doar lipsa de discernamant a unor politicieni in deriva pierderii puterii, care ar spune orice, doar sa prinda niste voturi ratacite, de la persoane la fel de ratacite si in deriva existentiala si ele, la randul lor.
Ultima carte jucata la cacealma a fost cea a pietarilor. Saptamana trecuta, Romania trecea de 10.000 de cazuri de noi infectari. Nu cunoastem si bilantul datelor personale furate, insa asta ''cu Covidu''' e batut in cuie. In acest context,
Guvernul a decis sa impuna o serie noua de restrictii, printre care inchiderea pietelor agroalimentare din spatiile inchise.
Daca Executivul a luat aceasta decizie in contextul exploziei numarului de infectari in tara si al inaspririlor masurilor in toata Europa, Parlamentul a venit si el cu propria opinie, sustinuta de setea de capital electoral.
''Pietele si targurile nu se inchid'', spune o lege adoptata marti in Legislativ. Social-democratii sustin ca inchiderea pietelor a fost o masura ''aberanta''.
Aberanta sau nu, cine isi asuma raspunderea asupra riscului de a permite niste activitati in pandemie?
Abertanta era, pana nu demult, si internarea obligatorie a bolnavilor de Covid in spitale, pana cand s-a ajuns sa nu ii mai internam nici pe cei care au nevoie de asistenta medicala in ATI, pentru ca nu avem locuri. Nu vad pe nimeni sa isi retraga astazi nici teoriile conspirationiste, nici indemnurile la nerespectarea masurilor. Aceeasi oameni care indemnau romanii sa nu respecte normele sanitare si actionau in Parlament impotriva instrumentelor Guvernului, spun azi ca acest Guvern e depasit de situatie si pandemia e scapta de sub control.
Daca pandemia e scapata de sub control, cineva a contribuit la asta. Criza sanitara din Romania nu a ajuns sa aiba peste 1.000 de pacienti la ATI prin Hotarare de guvern. Nu s-a adoptat intr-o zi Hotararea care sa interneze 1.000 de romani sanatosi tun la ATI. Nu. Oamenii care nu au respectat masurile sanitare de bun simt si politicienii care le-au cantat in struna de dragul votului, sunt responsabili pentru sanatatea celor care se zbat azi intre viata si moarte, pentru cei care au murit, sau pentru cei care vor suferi ani de zile poate sechelele acestei infectii. Tot ei au inchis astazi pietele, au inchis scolile, au inchis HoReCa.
Baietii buni din Parlament care le promit romanilor si sanatate, si libertate si bani, in timp ce Europa intreaga se cutremura din temelii, se cam joaca Ruleta Ruseasca in plina criza sanitara, iar singurul scop vizibil (cel putin) e castigarea de capital electoral din randurile coronascepticilor sau a celor prea saraci cu duhul sa observe irealizabilitatea celor promise.