Autonomie in plina pandemie
tinutul secuiescautonomie
"Tinutul Secuiesc devine regiune autonoma cu personalitate juridica in Romania. Limba maghiara devine limba oficiala, iar Tinutul va putea sa aiba propriul presedinte, cu mandat de patru ani". Proiectul care prevede toate acestea a trecut de Camera Deputatilor tacit si a fost inaintat Senatului, care este camera decizionala in acest caz.
In plina pandemie de coronavirus, cand, teoretic, toti actorii politici de la noi ar trebui sa conlucreze pentru combaterea crizei sanitare, sa isi focuseze toata atentia si sa isi indrepte toate resursele spre a diminua efectele, in special economice, ale acestui moment de cumpana, in Parlamentul Romaniei trece tacit proiectul de lege care da unda verde autonomiei Tinutului Secuiesc.
Parca in perioada asta era vorba despre solidaritate, unitate. Parca, in momente de criza, politicianul isi lasa haina demagogica in cui, pentru o scurta vreme cel putin, si nu mai actiona in mod flagrant impotriva spiritului si literei principiilor constitutionale.
Fara sa ne erijam in specialisti ai dreptului, odata cu acest proiect de lege se incalca, inca din capul locului, primul Articol din Legea Fundamentala: "Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil".
"Nu exista nicio scuza, PSD cedeaza in fata UDMR asa cum a facut-o intotdeauna, miseleste!", a scris pe Facebook, presedintele PMP, Eugen Tomac, ca reactie la acest proiect de lege adoptat tacit de Camera Deputatilor.
De altfel, si Guvernul si-a exprimat dezaprobarea fata de proiectul de lege al UDMR, acesta primind totodata avize negative de la Consiliul Economic si Social (CES) si de la Consiliul Legislativ.
Proiectul a fost respins de Comisiile de specialitate din Parlament, al caror vot este, insa, doar pur consultativ.
“Statul unitar constituie o singura formatiune statala, este el insusi, si numai el, subiect de drept international, presupune o unica ordine juridica bazata pe o singura Constitutie si un singur sistem de organizare prin care se exercita cele trei puteri fundamentale - legislativa, executiva si judecatoreasca, populatia sa avand o singura cetatenie. Legiuitorul constituant a stabilit ca Romania este nu doar un stat unitar, ci si indivizibil, in sensul ca el nu poate fi segmentat, nu poate face obiectul unei divizari, totale sau partiale, cu regimuri juridice diferite”, arata raportul de respingere al Comisiei.
Intre timp, in Romania se naste un stat in stat, cu tot ce deriva din acest concept, mai ales cu beneficii imbracate in haine de "drepturi", duse la extrem de o politica ultranationalista executata impotriva principiilor constitutionale.
Putem doar sa ne bucuram pentru semi-reusita unor compatrioti de-ai nostri, sau vecini de teritoriu, desi, cu tot respectul, nu o ne vom manifesta sentimentele in masura in care ei au facut-o fata de Ziua Imnului National, anul trecut, cand au arborat steagul negru de doliu national la Sfantul Gheorghe. Vezi aici >>>
Doliu de la maghiari pentru Ziua Imnului National al Romaniei in Anul Centenarului
Explicatia pentru "cenzura" autoimpusa e simpla. Si nu pentru ca nu am avea steaguri negre, ori vreun drapel parjolit la indemana. Dar, desi traim intr-un stat de drept, in care toti suntem egali in fata legii, cu aceleasi drepturi si obligatii, cand politica extremista e bine jucata si bine ticluita in discursuri, drepturile majoritatii pot fi usor transformate in acte de discriminare si beneficii nejustificate pentru minoritati.
Proiectul va fi votat, in camera decizionala, la Senat. Chiar daca momentan el nu intra in vigoare, ceea ce s-a intamplat e un semnal clar ca predicile pentru "unitate" venite dinspre o parte a clasei politice nu valoreaza doi bani, nici macar cand pericolul pluteste in aer, la propriu.
Vezi aici >>>
OFICIAL: Tinutul Secuiesc devine regiune autonoma. Va avea PROPRIUL PRESEDINTE. Limba maghiara devine limba oficiala