Ascensiunea ignorantei
washington postsondajarmata americanaprimul razboi mondialsuapolitica
In S.U.A., in timpul unui curs, un student si-a intrerupt la un moment dat profesorul si l-a intrebat: “Domnule profesor, cand folositi sintagma «al doilea razboi mondial», lasati cumva sa se inteleaga ca a existat si «un prim razboi mondial»?â€. Profesorul a ramas masca.
Un alt exemplu: la inceputul lui 2014, ziarul Washington Post a facut un sondaj amplu in randul americanilor, intrebandu-i daca S.U.A. ar trebui sa intervina militar pentru a impiedica invazia Ucrainei de catre Rusia (invazie care s-a produs de altfel in scurt timp, la 24 februarie).
Sondajul incepea cu o solicitare simpla – „Indicati pe harta unde se afla Ucraina” – dar doar 1 din 6 repondenti au fost in stare sa dea raspunsul corect (si vorbim aici inclusiv despre absolventi de facultate). Mai mult chiar, aceasta ignoranta catastrofala nu i-a impiedicat pe cei chestionati sa exprime pareri ferme despre subiect. Oameni care credeau ca Ucraina se afla pe undeva prin America de Sud sau prin Australia sustineau cu tarie implicarea armatei americane in conflict.
Pare o exagerare pe undeva, dar adevarul e traim niste vremuri periculoase. In ciuda faptului ca oamenii au acum un acces extrem de facil la informatie, la cunoastere, ei aleg sa ignore aceasta oportunitate de a se educa si se scalda in mediocritate, convinsi insa ca stiu foarte bine cum stau lucrurile, indiferent de domeniu.
Si aici este marele pericol: nu numai ca refuza sa se informeze, dar resping din start orice idee care nu se potriveste cu convingerile lor. Ei nu au semne de intrebare, nu simt nevoia sa aprofundeze nimic, nu sunt interesati pur si simplu sa stie mai mult, ca si cum ar vrea sa arunce la gunoi toate cunostintele pe care omenirea le-a acumulat de secole incoace si care constituie, evident, suportul pentru progresul viitor.
Sigur, ignoranta poate fi amuzanta pana la un punct, dar lucrurile devin grave atunci cand vezi cum indivizi cu influenta (actori celebri, de exemplu) se implica in chestiuni serioase, legate de sanatate sau razboi. Este cunoscuta cruciada anti-vaccin pe care au dus-o Jim Carrey si Jenny Mc Carthy – in fapt niste comedianti fara nicio calificare pentru a vorbi despre „pericolele” vaccinarii, dar care, gratie notorietatii lor, au convins probabil sute de mii de familii americane sa nu-si vaccineze copiii impotriva rujeolei.
In S.U.A. nu prea conteaza parerea expertilor. Orice punct de vedere al unui specialist starneste imediat un cor de voci indignate si acuzatii de elitism din partea marii mase de ignoranti care cred ca un sistem democratic presupune din start ca toate parerile, indiferent de cine le emite, au aceeasi greutate si sunt la fel de valoroase. Doar pentru ca in America este democratie.
Americanii sunt convinsi ca oricine este la fel de destept ca oricine. Isi formeaza niste convingeri bazate pe franturi de informatii prinse de pe la televizor sau de pe Facebook si raman blocati la acel nivel. Cu alte cuvinte, respectivele franturi nu constituie inceputul procesului educativ (care, in definitiv, trebuie sa dureze toata viata), ci sfarsitul lui.
Si, din pacate, treaba asta nu se manifesta numai in S.U.A., ci si in multe alte tari dezvoltate din Europa de Vest si, desigur, si in Romania, unde in mod clar ignoranta castiga teren. Si intelegem cel mai bine care este riscul daca ne gandim
cat de usor poate fi manipulat un ignorant. Altfel nu se explica de ce au ajuns pe agenda publica aberatii precum „haituirea politicienilor nevinovati de catre DNA”, „protestarii platiti de Soros”, „simpatiile naziste ale lui Iohannis” si, bineinteles, "statul paralel".
Citeste si:
Va ganditi sa va construiti o casa? Iata o varianta avantajoasa si ieftina!
Sursa foto: www.pexels.com