Are SUA, intr-adevar, cea mai puternica armata din lume?
afganistansuatalibani
Este o intrebare indreptatita, avand in vedere ca americanii nu au reusit in 20 de ani sa castige razboiul cu talibanii din Afganistan, niste adversari rudimentari, aflati inca in Evul Mediu din foarte multe puncte de vedere. Raspunsul este insa clar: da, SUA are cea mai puternica armata din lume. Nu cea mai mare, dar cea mai puternica.
Cea mai numeroasa armata din lume este cea a Chinei: 2,19 milioane de soldati, doar ca, in mod evident, eficienta unei armate nu depinde doar de numarul de soldati.
Trebuie luati in calcul si alti factori:
• armamentul/echipamentul de lupta (atat din punct de vedere calitativ, cat si cantitativ)
• logistica (posibilitatea de a muta trupe si provizii pe distante lungi si in timp scurt)
• intretinerea (capacitatea de a mentine armamentul si echipamentul in functiune in orice conditii)
• lucrurile intangibile: leadership, strategii, pregatire, antrenamente, precum si traditia militara a tarii respective.
Iar toate acestea trebuie coroborate cu marimea teritoriului, resursele naturale, gradul de dezvoltare economica si marimea populatiei (pentru a se putea asigura reimprospatarea de la an la an a efectivelor militare).
Astfel ca, tinand cont de toti acesti factori (nu insa si de arsenalul nuclear), clasamentul celor mai puternice armate din lume, obtinut in urma calcularii unui coeficient GFP – Global Fire Power, se prezinta in felul urmator:
1. S.U.A.
2. Rusia
3. China
4. India
5. Japonia
S.U.A. este liderul de necontestat al clasamentului, gratie cheltuielilor militare imense (750 miliarde de dolari in 2020). Este tara cu cea mai mare forta navala din lume si care poate deplasa rapid trupe, armament si provizii in orice colt al lumii, devenind principalul actor in zona respectiva.
Conteaza insa si posibilitatile de a desfasura respectiva capacitate de lupta, pentru ca intotdeauna razboaiele se dau in zone cu caracteristici specifice, care pot avantaja una dintre parti. Si trebuie spus ca cele mai multe armate sunt "optimizate" pentru a lupta in interiorul granitelor proprii, pentru apararea unui teritoriu pe care il cunosc foarte bine. Asa se si explica, probabil, esecul american in Afganistan.
De mentionat ca o armata foarte puternica are si Israelul. Aceasta tara poate mobiliza foarte rapid o jumatate de milion de soldati, cu avantajele de rigoare in cazul unui conflict. In plus, si armamentul si echipamentul de lupta sunt de foarte buna calitate, la fel si elementele intangibile mentionate anterior (leadership, strategii etc.).
Punctul slab este ca aceasta mobilizare vlaguieste economia tarii. Daca Israelul este implicat intr-un razboi, victoria trebuie obtinut intr-un timp scurt, de cateva luni, altfel aprovizionarea armatei devine dificila si capacitatea de lupta scade.
Citeste si:
Ce se va alege acum de Afganistan?
Sursa foto: www.pexels.com