Angajez urgent producator de Lemne de Pocire . Rog candidaturi serioase
lemn de pocirestrigatura peste sathotimoralizare
Exista traditii rurale vechi de moralizare a vietii cotidiene care ar putea sa-i inspire pe cei ce vor insanatosirea spirituala a romanilor
Un cunoscut de-al meu, foarte opulent, m-a facut sa inteleg visul oricarui roman care considera perioada actuala propice pentru hotie : “ Am strans acum atatia bani incat, daca maine n-ar mai trebui sa muncesc, eu si cinci generatii ale familiei mele vom trai in bogatie “. Este visul unui om sarac educat intr-un sistem care te invata sa trisezi viata .
Sistemul anterior lui decembrie 1989 a facut din hotie un habitus si un lucru nepenalizabil.
La origini sunt sociolog industrial si, in aceasta calitate, am vazut si facut multe studii .
La uzina de cauciuc din Pitesti, in 1974, am aplicat, intr-o sectie de productie, metoda observatiei instantanee. Muncitoarele care lucrau acolo, la banda, munceau efectiv 6 ore din 8, dar primeau bani pentru 8 ore.
La Combinatul de Oteluri Speciale din Targoviste, intr-un schimb de noapte intr-o sectie, din 600 de persoane lucrau 300. Restul dormeau in subsolul hidraulic al sectiei. Toti isi luau salariul.
Nu mai vorbesc de activitatea din birouri . Se stia ca exista doua momente importante in cronica unei zile : semnarea condicii de prezenta, la venire si la plecare.
Sistemul anterior a facut din oamenii sai niste asistati social si niste iubitori – constienti sau nu – ai furtului.
Din pacate habitusul hotiei a ramas adanc inradacinat in constiintele noastre . Dusmanii sunt cei care vor sa penalizeze hotia si in fiecare zi sunt tentative majore de depenalizare a ei.
In satele noastre traditionale existau niste metode de a-i face pe oameni sa fie virtuosi. Ele speculau o foarte buna cunoastere a psihologiei taranilor.
De exemplu, se specula inclinatia lor spre superstitii.
Asa a fost inventat “lemnul de pocire”. La hotarul dintre doua proprietati se punea o sfoara simpla – usor escaladabila- de care se legau celebrele lemne. Ele erau lemne “fermecate”, purtatoare de blestem : daca cineva fura de pe proprietatea ta el era pocit de aceste baghete fermecate . Acest sistem functiona!
Apoi , se specula faptul ca taranii nostri erau relativ rusinosi si nu voiau sa apara intr-o lumina proasta in comunitate.
Marta Bibescu scrie superb in “Izvor, tara cantecelor” despre obiceiul “strigatura peste sat”. Un grup de tineri observau saptamanal comunitatea. Odata pe saptamana, unul dintre ei, orator, urca mascat pe un deal, si striga ce vazusera ei in timpul saptamanii : mici furtisaguri, minciuni, tradari, infidelitai, etc. Totul era prezentat intr-o maniera ludica. Satenii ieseau in curti si ascultau in tacere. Se auzeau, din cand in cand , chicotele lor de ras. Nimeni nu-si dorea sa faca parte din scenariul vesel. Lumea se indrepta , din punct de vedere moral.
Acest obicei a fost preluat la targuri, prin teatrul de marionete : celebrii Vasilca, Jandarmul, etc.
La francezi, moralizarea prin teatrul de marionete “Guignol”, este veche de cateva secole. Ea s-a transformat intr-o foarte populara emisiune TV pe Canal + (din 1988).
Daca ar fi sa ma restrang numai la aceste doua metode taranesti, ma intreb daca ele ar putea sa-i opreasca pe hotii din Romania sa mai fure. Cred ca starnesc ilaritatea, si pe buna dreptate.
Ce-ar putea sa reprezinte “lemnul de pocire” astazi ?
Ceea ce l-ar durea mai mult pe cunoscutul meu daca ar fi sa nu-i iasa pasenta cu bogatia celor cinci generatii ale familiei lui. Ce l-ar durea mai mult ? Sa-si piarda averea !
Hotii nostri nici nu vor sa auda de asa ceva. Ei sunt de acord – cu inima indoita – sa faca puscarie, dar sa le ramana banutii, lor si familiilor lor. Am cunoscut un personaj care, dupa devalizarea Bancorex a facut doi ani de puscarie. Banii furati i-au ramas integral si acum benchetuieste !A fost un foarte mare cosiler -sfatuitor al lui Vosganian, si , se pare, l-a sfatuit bine.
Hotii, nu numai ca vor sa ramana cu banii , dar vor ca dupa trei ani de la iesirea din puscarie sa fie “curatati ca lacrima”, sa fie considerati cetateni onorabili, pentru a se putea plasa in pozitii cheie pentru furt.
Ce-ar putea sa reprezinte “strigatura peste sat”, astazi ?
Datorita mass-mediei noastre aceasta strigatura se produce , in mod abject, zilnic . Dar nu este “strigatura peste sat” ci “peste mahala”. Cele mai citite publicatii tiparite sunt Click si Libertatea. Cele mai vizionate emisiuni TV sunt cele de barfe. Efectul ? Un personaj ca Arsinel este propus de doamna Firea sa fie Cetatean de Onoare al Orasului Bucuresti.
De aceea m-am hotarat sa anagajez un producator adevarat de “lemn de pocire”. Productia lui va salva, moral, Romania !