Liderul PLUS, Dacian Ciolos, a anuntat sambata seara ca procedura de vot pentru Protocolul de Alianta politica cu USR a fost finalizata in cadrul Consiliului National al partidului. Ciolos a tinut insa sa mentioneze ca in cele din urma, textul a fost adoptat cu amendamente, acestea urmand sa fie propuse spre discutie partenerilor de la USR in perioada urmatoare. Ciolos a amintit si de sprijinul de care s-au bucurat cele doua formatiuni la alegerile europarlamentare de la sfarsitul lunii mai, spunand ca electoratul are asteptari mari atat de la PLUS, cat si de la USR. In acest context, Ciolos ii indeamna pe cei de la USR sa puna asteptarile electoratului mai presus de orgoliile de partid.
Si Comitetul Politic al USR a votat tot in cursul zilei de sambata continuarea aliantei electorale cu PLUS, stabilind ca obiectovul principal este acela de “a oferi Romaniei o alternativa politica reala la partidele traditionale”. Dan Barna, liderul USR, s-a declarat increzator in sansele aliantei USR - PLUS, spunand ca cele doua formatiuni vor reusi sa schimbe “un sistem ce a esuat”. Prezidentiabilul Barna a mai transmis cu aceasta ocazie ca obiectivul aliantei este acela de “a castiga alegerile si de a da Romaniei un presedinte si un guvern onest si competent”.
Daca discutiile pe tema aliantei au mers extrem de rapid in cadrul PLUS, nu la fel s-a intamplat si in tabara celor de la USR, acolo unde negocierile au durat mai bine de 12 ore. Chiar daca ambele formatiuni nu au nimic impotriva ideii de a candida impreuna la urmatoarele trei randuri de alegeri in baza unei aliante electorale, se pare ca cei de la USR nu sustin prea tare ideea unei aliante politice care sa fie inscrisa la Tribunal, nu doar la BEC. Liderul PLUS, Dacian Ciolos, s-a aratat deranjat de intarzierea celor de la USR in a lua o decizie, spunand ca “nu poate fi vorba doar de o alianta electorala si de targuieli pe anumite locuri”.
Protocolul de constituire al aliantei politice negociat de cele doua formatiuni in saptamanile anterioare nu s-a dovedit a fi pe placul conducerii USR, drept pentru care au fost votate mai multe amendamente. Spre exemplu, USR isi doreste ca deciziile comune sa fie luate cu 66% din membrii forurilor de conducere ale fiecarui partid, nu cu 50% cat este prevazut in varianta initiala. De asemenea, cei de la USR isi doresc ca sedintele sa fie deschise tuturor membrilor de partid. Protocolul de constituire al aliantei politice mai prevede si stabilirea unor criterii in functie de care vor fi alesi candidatii la locale si parlamentare, insa cele doua formatiuni au inceput deja sa isi anunte candidatii pentru unele primarii.
Asadar, desi cei de la PLUS si-ar fi dorit ca protocolul de constituire al aliantei politice sa fie votat tot sambata, o buna parte dintre membrii USR nu au imbratisat aceasta idee. Chiar daca constituirea aliantei politice a trecut in cele din urma la limita, acordul a fost modificat prin aproape 20 de amendamente. Conform zvonurilor, o buna parte din USR este nemultumita de organizarea slaba in teritoriu a celor de la PLUS. De asemenea, cei de la USR ar fi nemultumiti si de pretentiile exagerate ale colegilor din PLUS la impartirea locurilor pe liste.
Evenimentul de lansare a campaniei de strangere de semnaturi pentru candidatura lui Dan Barna la alegerile prezidentiale din luna noiembrie era programat in mod initial pentru ziua de ieri, insa in cele din urma acesta a fost amanat. Conform zvonurilor aparute in ultimele 24 de ore, cele doua structuri de conducere s-au resemnat si au convenit ca vor incepe campania de strangere de semnaturi atunci cand va exista o alianta in adevaratul sens al cuvantului.
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Reintegrarea unui salariat, conform unei hotarari judecatoresti. Cand se inregistreaza in Revisal?
Inregistrarea video a salariatilor, in vederea pontajului - incalca sau nu legea GDPR?
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
Te-ar putea interesa si