Alegeri parlamentare 2020: Tot ce trebuie sa stiti despre cum se voteaza, actele necesare, unde puteti vota si care e miza acestor alegeri
alegeri parlamentare 2020alegeri 2020
Astazi, intre orele 07:00 si 21:00, romanii sunt asteptati la urne sa isi aleaga reprezentantii in Senat si Camera Deputatilor. Conform datelor Autoritatii Electorale Permanente, peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt inscrisi in Registrul Electoral, in timp ce peste 19.000 de romani nu beneficiaza de dreptul la vot. Alegerile de astazi se vor desfasura in conditii speciale, respectandu-se normele de prevenire a raspandirii infectiei cu noul coronavirus.
Toate regulile pe care trebuie sa le respecte alegatorii in sectiile de votare si in preajma acestora le gasiti
AICI. Va amintim, ca sumar al acestora, ca masca de protectie e obligatorie, de la intrarea in sectia de votare, pana la iesire. Alegatorii isi vor indeparta masca doar pentru cateva secunde, in fata reprezentantilor biroului electoral, pentru a putea fi identificati cu actul de identitate pe care il prezinta. Alegatorii care nu vin cu masca de acasa, primesc una din sectia de votare.
Tot din sectia de votare vor primi si dezinfectant pentru maini, cu ajutorul carora isi vor igieniza mainile la intrarea, dar si la iesirea din sectie. Foarte important de mentionat este ca in ziua votului,
oamenii care se afla in localitati carantinate pot circula fara declaratie pe propria raspundere. Mai multe detalii despre Cum voteaza romanii din localitatile carantinate gasiti
AICI.
De asemenea,
pot vota si cetatenii care se afla in carantina, izolare sau sunt internati in spitale. Despre procedura pe care trebuie sa o urmeze acestia, gasiti detalii
AICI. Din nefericire, aproximativ 6.000 de romani aflati in izolare, carantina sau internati, nu isi vor putea exercita anul acesta dreptul la vot. Detalii despre aceasta situatie,
AICI
Alegerile parlamentare sunt foarte importante, pentru ca astazi romanii isi aleg reprezentantii in Senat si Camera Deputatilor, forurile legislative ale Parlamentului, pentru urmatorii patru ani.
Astazi vor fi alesi prin vot 465 de parlamentari: 136 de senatori si 329 de deputati. Acestia vor reprezenta cetatenii din fiecare judet al tarii, dar si romanii de peste granite sau minoritatile nationale.
Potrivit Legii alegerilor parlamentare, numarul de mandate din fiecare judet este decis in functie de populatie, astfel incat, un deputat reprezinta 73.000 de locuitori, iar un senator 168.000 de locuitori.
Ce acte sunt necesare pentru a putea vota?
Cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in Romania isi pot exercita dreptul de vot la sectiile organizate in tara in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate:
-
cartea de identitate, cartea electronica de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate,
-
pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar in cazul elevilor din scolile militare.
-
Cei care detin un act de identitate al carui termen de valabilitate a expirat in perioada 1 martie - 6 decembrie 2020 pot vota in baza acestuia.
Unde puteti vota la alegerile parlamentare?
Alegatorul care in ziua votarii se afla in unitatea administrativ-teritoriala in care si-a stabilit domiciliul voteaza numai la sectia de votare unde este inscris in lista electorala permanenta. Daca acesta a fost omis din lista electorala permanenta, este inscris in lista electorala suplimentara.
Alegatorul care in ziua votarii se afla in unitatea administrativ-teritoriala in care si-a stabilit resedinta, alta decat cea de domiciliu, voteaza numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi are resedinta, indiferent de data stabilirii acesteia. Daca alegatorul nu a formulat cerere privind inscrierea in Registrul electoral cu adresa de resedinta, acesta va fi inscris in lista electorala suplimentara.
In cazul in care, in ziua votarii, alegatorul se afla intr-o alta unitate administrativ-teritoriala decat cea unde si-a stabilit domiciliul sau resedinta poate vota la orice sectie de votare, sub conditia ca aceasta sa se afle in cadrul circumscriptiei electorale judetene unde si-a stabilit domiciliul sau resedinta, adica in acelasi judet. In acest caz, alegatorul este inscris in lista electorala suplimentara.
Unde puteti vota daca aveti domiciliul sau resedinta in Bucuresti?
Alegatorul cu domiciliul in municipiul Bucuresti care in ziua votarii se afla in raza teritoriala a acestuia voteaza numai la sectia de votare unde este inscris in lista electorala permanenta.
Alegatorul cu domiciliul in municipiul Bucuresti care a fost omis din lista electorala permanenta a sectiei de votare la care este arondata strada unde isi are domiciliul este inscris in lista electorala suplimentara.
Alegatorul cu resedinta in municipiul Bucuresti, fara a avea domiciliul in municipiul Bucuresti, care in ziua votarii se afla in raza teritoriala a acestuia isi poate exercita dreptul de vot numai la sectia de votare la care este arondata strada unde isi are resedinta, indiferent de data stabilirii acesteia. In acest caz, alegatorii care nu au formulat cereri privind inscrierea in Registrul electoral cu adresa de resedinta conform art. 42 din Legea nr. 208/2015, sunt inscrisi in lista electorala suplimentara.
Alegatorul care are atat domiciliul, cat si resedinta in municipiul Bucuresti, poate vota fie la sectia de votare unde este inscris in lista electorala permanenta, fie la sectia de votare la care este arondata strada unde isi are resedinta, in acest ultim caz, fiind inscris in lista electorala suplimentara.
In cazul in care, in ziua votarii, alegatorul se afla intr-un alt sector al municipiului Bucuresti, decat acela unde si-a stabilit domiciliul sau resedinta, poate vota numai la sectia de votare la care este arondata strada unde si-a stabilit domiciliul sau resedinta. Cu alte cuvinte, nu poate vota in alt sector.
Alegeri parlamentare 2020. Aflati sectia de votare la care sunteti arondat
Pentru a afla la ce sectie de votare sunteti arondat, accesati
www.registrulelectoral.ro, introduceti datele personale si veti afla sectia de votare la care va puteti exprima optiunea.
Atentie: Nu permiteti nimanui sa va insoteasca in cabina de vot, sau sa va verifice buletinele, ori sa vi le inmaneze deja stampilate
Alegatorul trebuie sa intre singur in cabina de vot. Votul este secret! Nimeni nu are dreptul sa va cunoasca optiunea politica, sa va ceara buletinele de vot si nici sa vi le inmaneze deja stampilate.
Accesul in cabina de vot se poate permite pentru mai multe persoane, doar in conditii speciale. Conform legii, alegatorul care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur, are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de acesta, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din randul observatorilor sau membrilor biroului electoral al sectiei de votare.
PROGRAMUL SECTIILOR DE VOTARE
Sectiile de votare se deschid la ora 7.00. La ora 21.00, presedintele biroului electoral al sectiei de votare declara votarea incheiata si dispune inchiderea localului de vot.
Alegatorii care la ora 21.00 se afla la sediul sectiei de votare, precum si cei care se afla la rand in afara sediului sectiei de votare pot sa isi exercite dreptul de vot.
Alegatorii aflati in situatia de mai sus pot vota pana cel tarziu la ora 23.59.
Buletinul de vot valabil
Pentru a va exprima corect optiunea electorala, bifati cu stampila primita de la membrii biroului electoral, chenarul care reprezinta alegerea dumneavoastra. Mai multe stampile de vot pe buletin sau stampilele aflate in afara chenarului se considera a fi nule, deci votul dumneavoastra va fi anulat.
Cetatenii care merg pe 6 decembrie sa voteze la alegerile parlamentare, trebuie sa stie ca masca de protectie e obligatorie pe intreg procesul electoral, din momentul intrarii in sectia de votare, pana la iesirea din aceasta. Masca va fi indepartata pentru scurt timp de pe fata, doar cat reprezentantii din sectiile de votare sa identifice persoana cu fotografia din actul de identitate. Persoanele care nu au masca de acasa, vor primi una de la membrii sectiilor de votare!
De asemenea, sectiile de votare vor fi dotate cu dispozitive cu dezinfectant, iar alegatorii se vor dezinfecta pe maini la intrarea in sectiile de votare.
Stampila va fi dezindectata de reprezentantii sectiilor de votare dupa fiecare votant, la fel si pixurile sau suprafetele care sunt atinse de mai multe persoane.
Citeste si: A fi sau a nu fi alegeri parlamentare. Aceasta e intrebarea
Totodata, alegatorii trebuie sa stie ca le va fi masurata temperatura la intrarea in sectie.
Alegatorii vor trebui sa pastreze o distanta de minimum un metru fata de alte persoane in sectia de votare.
O alta regula vizeaza numarul maxim de participanti care se pot afla simultan in sectia de votare. Conform regulamentului electoral, intr-o sectie de votare se pot afla in acelasi timp maximum cinci alegatori.
De asemenea, sectiile de votare organiza, pe cat posibil, circuite speciale de intrare si parasire a sectiei de vot. Alegatorii vor fi indrumati sa aleaga drumul potrivit.
La alegerile din 6 decembrie, cetatenii vor fi indrumati sa pozitioneze singuri actul de indentitate in suportul terminalului informatic. Daca acest lucru nu este posibil, operatorul va face acest lucru, dezinfectandu-se ulterior.
Totodata, fiindca ne aflam in plina pandemie de coronavirus, pe cat posibil, buletinele de vot si instrumentele de scris vor fi plasate astfel incat alegatorii sa le poata lua, fara un contact direct cu membrii biroului electoral.
''In vederea identificarii de catre operatorul de calculator si de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare, alegatorul va fi instruit sa isi indeparteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanta de minimum 1,5 m fata de operatorul de calculator si membrii biroului electoral al sectiei de votare, iar dupa identificare, alegatorul isi va repozitiona masca acoperind nasul si gura.
Aalegatorul se va indrepta catre biroul sau banca la care se afla membrul biroului electoral al sectiei de votare care ii va prelua semnatura in lista electorala si va pozitiona actul de identitate sau documentul de identitate, dupa caz, pe biroul sau banca respectiva astfel incat atingerea acestuia de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare sa nu fie necesara'', prevede legislatia in vigoare.
In cele din urma, dupa ce isi vor exercita dreptul la vot, alegatorii isi vor aplica singuri, sub indicatiile si supravegherea membrilor biroului electoral, timbrul autocolant sau stampila cu mentiunea ''VOTAT''.
Reguli speciale se vor aplica si in afara sectiilor de votare, pentru alegatorii care asteapta la coada. Astfel, primariile vor marca corespunzator spatiul exterior al sectiilor de votare, astfel incat cetatenii sa se poata aseza conform marcajelor, la o distanta de minimum un metru fata de ceilalti participanti.
Regulamentul in vigoare mai prevede si obligativitatea organizarii eficiente a membrilor biroului electoral, astfel incat alegatorii sa petreaca cat mai putin timp in sectia de votare.
Toate regulile de desfasurare a votului in conditii se siguranta sanitara sunt prezentate in Hotararea CNSU nr. 54, din data 12 noiembrie.
Romanii care domiciliaza in localitati aflate in carantina, in contextul pandemiei de coronavirus, trebuie sa stie ca se pot deplasa fara a fi necesara declaratia pe propria raspundere.
Astfel, cetatenii localitatilor aflate in carantina se vor putea prezenta la urne, la fel ca in ceilalti ani.
Peste 100.000 de romani se afla in acest moment in izolare sau carantina in tara, iar pentru ei, procesul electoral se va desfasura diferit fata de cel al celorlalti cetateni. De asemenea, exista si o categorie de cetateni care anul acesta nu vor putea vota deloc la alegerile parlamentare, din cauza pandemiei de coronavirus.
Mai exact, aproximativ 130.000 de romani se afla in tara, in izolare sau caratina, pe fondul pandemiei de coronavirus. Conform legislatiei electorale in vigoare, aceste persoane isi pot exercita dreptul la vot la alegerile parlamentare de duminica, doar daca locul in care se afla izolati sau carantinati este in aceeasi localitate in care au adresa din buletin. Acestia vor putea vota doar solicitand urna mobila.
-
Cum se solicita urna mobila?
Cererea se depune online, pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente sau direct la Biroul Electoral Judetean. Alaturi de cerere, trebuie incarcata si decizia DSP privind izolarea sau carantina.
Chiar daca solicitantul nu detine documentele acestea, autoritatile le vor cere de la Directia de Sanatate Publica din respectivul judet.
Cererea pentru urna mobila poate fi depusa cel tarziu pe 5 decembrie 2020, cu o zi inainte de alegeri.
-
Situatii in care nu se poate vota, din cauza contextului epidemiologic actual:
Aproximativ 6.000 de romani se vor afla in imposibilitatea de a-si exercita dreptul la vot duminica. Acest lucru se intampla din cauza ca se afla izolati, carantinati sau internati in alta localitate decat cea la care au adresa in buletin.
Important: Aceasta situatie nu se aplica si pentru Capitala. Aici, romanii vor putea vota solicitand urna mobila, chiar daca se afla in alt sector fata de cel de domiciliu, din buletin. Spre exemplu, daca se afla internati in sectorul 4 si au domiciliul in sectorul 6, pot solicita urna mobila.
ALEGERI PARLAMETNARE IN DIASPORA. Cum voteaza romanii din afara tarii
Pentru prima data, romanii din Diaspora isi pot exercita dreptul la vot la alegerile parlamentare, pe parcursul a doua zile. Romanii din afara granitelor tarii au votat ieri si urmeaza sa voteze si astazi.