A inceput spectacolul politic: In PSD se vorbeste despre SUSPENDAREA lui Iohannis
suspendarea presedinteluiklaus iohanniseugen teodoroviciconstitutia romanieiccr
Fostul ministru al Finantelor din Cabinetul Dancila, Eugen Teodorovici, spune ca, prin desemnarea lui Florin Citu ca premier, presedintele Klaus Iohannis a incalcat prevederile Constitutiei si, deci, poate fi demarata procedura de suspendare din functie a sefului statului.
Manager.ro a anticipat inca de luni ca fiind posibila suspendarea presedintelui Klaus Iohannis in contextul desemnarii unui nou premier, dupa ce prima numire, cea a lui Ludovic Orban a fost declarata neconstitutionala de judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei.
Vezi aici >>>
CCR a decis. Iohannis a incalcat Constitutia. Presedintele risca sa fie suspendat
Iata ca, la cateva zile distanta, in PSD a inceput sa se discute pe aceasta tema. Cel care lanseaza aceasta varianta este Eugen Teodorovici, fostul ministru al Finantelor in Guvernul Dancila.
Teodorovici sustine ca si numirea lui Citu ca premier, la fel ca cea a lui Ludovic Orban incalca Constitutia. Prin aceasta numire, presedintele a incalcat prevederile Legii Fundamentale si, pe cale de consecinta, sunt indeplinite conditiile demararii procedurii de suspendare din functie, a spus social-democratul.
Iohannis, acuzat din nou ca a incalcat spiritul Constitutiei
Teodorovici vorbeste despre o incalcare a "spiritului Constitutiei", nu a literei ei, deci o chestiune interpretativa si subiectiva dar, in baza careia, si Curtea Constitutionala a decis ca numirea lui Orban incalca prevederile.
"Din punctul meu de vedere, domnul presedinte astazi a incalcat, cu buna stiinta, Constitutia in spiritul sau numind o persoana care nu numai ca nu se califica pentru o astfel de functie, dar, efectiv, cat a fost in viata privata, cat a fost in viata oficiala de ministru la Finante a actionat strict impotriva interesului acestei tari.
Dovezile exista, sper ca acea comisie de ancheta din Parlament care se constituie sa arate foarte clar romanilor cum au aratat ultimele doua luni din 2019, cum s-a manipulat efectiv economia romaneasca. Domnul Citu a crescut deficitul in mod nemeritat, lasand la o parte veniturile, neincasandu-le cu buna stiinta si crescand foarte mult, nejustificat, partea de cheltuieli, pentru ca Romania sa aiba un deficit de 4,6%, cu toate ca si cele mai pesimiste previziuni din partea Comisiei Europene erau undeva la 3,6% deficit pe 2019”, a declarat Teodorovici pentru Agerpres.
Citeste si:
Urmeaza, in Romania: Coronavirusul, declarat neconstitutional de CCR
Teodorovici: "Din punctul meu de vedere, in acest moment se poate incepe procedura de suspendare a presedintelui"
"Din punctul meu de vedere, in acest moment se poate incepe procedura de suspendare a presedintelui, este punctul meu de vedere, personal, nu este punctul de vedere al PSD. Din punctul meu de vedere, o clasa politica normala si responsabila ar declansa imediat o astfel de procedura de suspendare a presedintelui Romaniei. Nu se poate merge inainte, nu poti sa speri ca aceasta tara sa creasca cu o astfel de abordare, cu termeni precum ‘depesedizarea acestei tari’. Chiar si Citu, asta-seara la Guvern, a folosit termenul ‘depesedizare a tarii’. Nu poti sa vii cu astfel de instigatii la ura intre oameni, traim intr-o tara libera si suntem liberi sa decidem ce optiuni politice avem”, a adaugat social-democratul.
Propunerea de suspendare are nevoie de sustinerea a CEL PUTIN DOUA TREIMI din Parlament
Suspendarea presedintelui este prevazuta de Articolul 95 din Constitutie. Conform legislatiei, in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.
Insa procedura nu este deloc simpla. propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui. Mai mult decat atat, daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui. Atunci cetatenii romani vor fi chemati la urne, unde vor vota "pentru" sau "impotriva" suspendarii.