Ce se intampla dupa MOTIUNEA DE CENZURA: Vom avea alegeri anticipate?
motiune de cenzuraalegeri anticipateviorica dancilaremaniere guvernamentala
Motiunea de cenzura initiata de PNL impotriva Guvernului Dancila a fost adoptata, joi, in Plenul Parlamentului. O intrebare este acum pe buzele tuturor: ce se intampla mai departe? Am dezbatut doua scenarii posibile pentru aceasta motiune si consecintele fiecaruia, pentru a vedea ce se intampla acum, dupa ce Guvernul a picat si ce s-ar fi intamplat daca motiunea nu ar fi trecut de votul Parlamentului.
Motiunea a trecut. Ce se intampla mai departe
Guvernul PSD a picat. In aceste conditii, presedintele Romaniei va convoca grupurile parlamentare la consultari, la Palatul Cotroceni. Se va desemna, in urma discutiilor, un premier, care va avea la dispozitie 10 zile sa isi alcatuiasca un Cabinet.
Formula pe care o gasi pentru alcatuirea unui nou Guvern trebuie sa primeasca votul de incredere al parlamentarilor. Din nou, va fi nevoie de 233 de voturi pentru a fi desemnat noul Guvern. Daca nu se va intampla acest lucru, si parlamentarii nu vor vota noua formula, presedintele tarii va face o noua numire de premier.
In cazul in care nici noul premier si ministrii propusi de el nu vor obtine votul de incredere in Parlament, se va intra in procedura alegerilor anticipate, care vor avea loc anul viitor.
Citeste si:
Joi nu se voteaza motiunea, ci se decide soarta alegerilor prezidentiale
Ce se intampla in cazul in care motiunea nu trecea?
In cazul in care astazi Guvernul Dancila ar fi fost demis, Viorica Dancila ramanea in functie, insa era nevoita sa ceara si ea votul de incredere al Parlamentului, din cauza faptului ca avea nevoie sa isi completeze Cabinetul, ca urmare a faptului ca ALDE a iesit de la guvernare si au ramas ministere fara conducere.
In acest sens, Dancila anuntase deja ca e pregatita sa vina cu o remaniere guvernamentala in Parlament, daca motiunea pica, saptamana viitoare.
Iata ce presupune remanierea guvernamentala, conform Constitutiei si Codului Administrativ:
Constitutie si Codul Administrstiv
ARTICOLUL 47
Numirea in functie in caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului
(1) Numirea in functia de membru al Guvernului, in caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, se face de Presedintele Romaniei, la propunerea prim-ministrului.
(2) Prim-ministrul propune Presedintelui Romaniei, in termen de 5 zile de la publicarea decretului prin care este constatata vacanta functiei, o persoana, care indeplineste conditiile prevazute la art. 17, pentru numirea in functia de membru al Guvernului.
(3) Presedintele Romaniei numeste in functie persoana propusa de prim-ministru in termen de 10 zile de la inregistrarea propunerii sau in acelasi termen, in conditiile alin. (4) sau (5), motiveaza, ii comunica prim-ministrului si face public refuzul numirii in functie.
(4) Presedintele Romaniei poate refuza, motivat, orice propunere a prim-ministrului pentru numirea in functia de membru al Guvernului in situatia in care persoana propusa nu indeplineste conditiile prevazute la art. 17 sau, cu privire la aceasta persoana, au intervenit cazurile de incetare a functiei de membru al Guvernului prevazute de art. 42 lit. c), e) si f).
(5) Presedintele Romaniei poate refuza motivat, o singura data, o propunere a prim-ministrului pentru numirea in functia de membru al Guvernului in situatia in care considera ca persoana propusa nu corespunde functiei respective.
6) In situatia in care Presedintele Romaniei refuza o propunere a prim-ministrului in conditiile alin. (3), prim-ministrul ii transmite Presedintelui o noua propunere in termen de 5 zile de la data la care Presedintele i-a comunicat refuzul propunerii anterioare.
(7) Presedintele Romaniei primeste o noua propunere pentru numirea unei persoane in functia de membru al Guvernului transmisa de prim-ministru si are, in aceasta situatie, obligatiile prevazute la alin. (3).
(8) In situatia in care Presedintele Romaniei sau prim- ministrul sesizeaza Curtea Constitutionala pentru solutionarea unui conflict juridic de natura constitutionala aparut cu ocazia numirii unui membru al Guvernului, obligatiile prevazute de acest articol sunt indeplinite dupa publicarea deciziei Curtii Constitutionale prin care este solutionat conflictul, cu respectarea caracterului general obligatoriu al deciziei.
Citeste si:
ZIUA MOTIUNII DE CENZURA. LIVE TEXT din Palatul Parlamentului