Cele douasprezece state si anume Belgia, Canada, Olanda, Elvetia, Germania, Luxemburg, Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Franta si Statele Unite au semnat declaratia comuna postata pe site-ul ambasadei SUA in care se arata ingrijorate de posibila escaladare a crizei interne prin care Romania trece, acest lucru avand loc la putin timp inainte de sesiunea extraordinara a Comisiei Iordache asupra modificarii celor doua Coduri.
Este un ultim apel la ratiunea conducatorilor alesi de a nu deraia Romania de la traiectoria pro-occidentala si europeana, drumul catre un stat civilizat cu cetateni protejati impotriva abuzurilor si infractorilor:
"Urmarim cu atentie schimbarile la Codurile Penal si de Procedura Penala si ne mentinem ingrijorarea ca mai multe dintre ele pot impiedica cooperarea internationala in domeniul aplicarii legii si pot afecta negativ lupta impotriva infractiunilor violente, a infractionalitatii organizate transfrontaliere, a infractiunilor financiare si a traficului de droguri si de fiinte umane".
Astazi, in Comisia Iordache
au fost votate peste 200 de articole din cele aproape 400 propuse spre “dezbatere”. PSD-ALDE-UDMR au trecut, cu ajutorul PNL, o totala relaxare penala atat pentru faptele de violenta cat si pentru faptele de coruptie, dupa cum urmeaza:
- Comisia a adoptat un amendament propus de PSD-ALDE-PNL care spune ca in cazul in care de la savarsirea unei infractiuni pana la judecarea definitiva au avut loc schimbari de legi penale, se aplica integral legea mai blanda pentru infractor. Acest lucru este valabil si pentru recidivisti (talhari, corupti, violatori, criminali, pedofili pot primi pedepse chiar mai usoare inainte).
- la pedepse cu închisoare se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se poate adăuga un spor de maximum 3 ani. Stelian Ion (USR) a declarat in sedinta de comisie: “”Este o relaxare incredibilă. Îi gratificaÅ£i pe infractori, adică primesc maximum un spor de 3 ani. Atunci am spus că aveÅ£i un interes politic, era cu dedicaÅ£ie, acum nu ÅŸtiu dacă v-aÅ£i propus asta”. #
- Infractorii condamnati pentru o perioada mai mica de 10 ani pot fi eliberati conditionat dupa executarea a minim jumatate de pedeapsa, in loc de doua sferturi, cum este acum.
- Infractorii cu varsta mai mare de 60 de ani executa doar o treime din pedeapsa, fata de minim jumatate, cat este in prezent, tot la o pedeapsa mai mica de 10 ani.
- S-a votat favorabil un amendament ce ofera circumstante atenuante pentru achitarea prejudiciului in cazul infractiunilor de coruptie. In prezent, aceste infractiuni nu se incadreaza la “circumstante atenuante”.
- Averile nu se mai confisca extins pentru infractiuni de spalare a banilor si constituire de grup infractional organizat. Acest amendament l-ar salva atat pe Liviu Dragnea cat si clanurile de interlopi, gruparile de proxeneti sau escroci.
Articolul 297 care reglementeaza abuzul in serviciu va fi dezbatut luni. Cel mai drastic amendament cu privire la acest articol a fost depus de catre Catalin Radulescu “Mitraliera” si prevede un prag de 200.000 de euro si micsorarea pedepsei de la 1 la 5 ani in loc de 3-7 ani, cum este in prezent.
Reactiile PSD la declaratia celor 12 tari
Nu s-a lasat asteptata odata cu terminarea sedintei extraordinare a comisiei. Codrin Stefanescu a spus ca “ar trebui sa-i ingrijoreze Statul Paralel si posibilitatea ca Ludovic Orban sa le faca plangere penala”, Claudiu Manda a declarat ca “este dreptul parlamentului sa legifereze, pe cand Florin Iordache a spus ca “nu exista motive de ingrijorare” dar sugerez sa ne axam pe declaratia Deputatului Mitraliera, Catalin Radulescu: “Nu suntem colonia nimanui. Suntem o tara independenta. Actul legislativ nu poate sa-l dicteze niste state sau niste ambasadori.”
Nu, Romania nu este o colonie
Nu putem decat sa fim, in premiera, altceva decat de acord cu Catalin Radulescu. Romania nu este colonia UE, a Frantei, Germaniei sau a Statelor Unite.
Istoria ne arata ca orice colonie a unui imperiu, a unei tari civilizate (Franta, Anglia, Germania) a fost data in administrare unor oameni competenti, capabili de a coordona cresterea si prosperitatea coloniei.
De cate ori privim spre oamenii alesi de popor pentru a administra tara, putem observa exact opusul
Niciun imperiu prosper nu a numit la conducerea unei colonii persoane incompetente sau infractori periculosi.
Daca SUA sau UE ar fi avut vreo putere de numire a conducatorilor Romaniei, dupa numeroase critici cu privire la modificarea legilor de functionare a Justitiei, cu siguranta actualii guvernanti nu ar fi fost la conducerea si administrarea tarii.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212