Ziua Mondiala a Libertatii Presei. Cu ochii pe Ucraina
ziua mondiala a libertatii preseijurnalismpresajurnalisti
Astazi, 3 mai, se celebreaza Ziua Mondiala a Libertatii Presei, un prilej oportun de a ne apleca asupra evenimentelor tragice din tara vecina si asupra presiunilor, atacurilor si cenzurii care apasa greu pe umerii presei din unele colturi ale lumii, in acest razboi ce nu se poarta doar "la baioneta", ci pe toate fronturile: de la informatia care circula liber sau mai putin liber, la spectrul cibernetic.
Anul acesta, Ziua Mondiala a Libertatii Presei ne aduce jurnalisti ucisi pe frontul din Ucraina, legi anti-jurnalism, cenzura, atacuri cibernetice asupra celor mai vizitate site-uri de stiri din lumea occidentala, limitari privind utilizarea anumitor platforme sociale, deteriorarea dreptului la informare, societati care se afla in risc de a cadea plasa manipularilor si propagandei.
Cel mai trist lucru este ca astfel de evenimente nu sunt specifice doar regimurilor totalitare, dupa cum afirma voci credibile din domeniu.
"Nu toate se intampla in regimuri autoritare", a declarat Jodie Ginsberg, noul presedinte al Comitetului pentru Protectia Jurnalistilor SUA, intr-un interviu. "Se intampla chiar aici, in Statele Unite, in Marea Britanie, in Europa".
Insusi Papa Francisc a recunoscut ziua libertatii presei duminica, spunand credinciosilor: "Omagiu jurnalistilor care platesc cu viata pentru a servi acest drept".
Papa a vorbit despre uciderea si intemnitarea jurnalistilor din intreaga lume si a spus: "Multumiri speciale celor care ne informeaza, curajosi, despre ranile umanitatii".
Intr-o lume a anului 2022 care abunda de surse variate de informatii, e tot mai dificil sa identifici adevarul, dar tine de fiecare cititor in parte sa isi construiasca un scop din a se autoeduca si alfabetiza media si de a identifica esenta reala a celor citite sau auzite.
Tine de fiecare dintre noi sa meritam sacrificiul suprem pe care il primim de la cei care isi pun meseria, valorile, deontologia, mai presus de propria viata.
Tine de fiecare dintre noi sa valorificam jertfa lor, pentru ca ea vine in apararea drepturilor noastre fundamentale, acelea de a fi liberi, de gandi liber, de a ne informa liber si de a ne exprima in cosecinta, fara sa suportam represalii, fara sa ne temem ...
Tine de fiecare dintre noi sa ne aparam demnitatea, drepturile si libertatile pe care le-am castigat cu mult sange varsat si pentru care, cei mai curajosi dintre noi, inca isi varsa sangele ...