Conform unui proiect legislativ adoptat recent de Camera Deputatilor, angajatorii vor putea acorda tuturor salariatilor
zi libera pentru sarbatorirea Pastelui si Rusaliilor la date diferite, in functie de calendarul fiecarei confesiuni. Exista, insa, o conditie impusa de legiuitor, si anume aceea ca zilele libere acordate in plus trebuie sa fie recuperate, conform legii.
Potrivit proiectului, Ministerele de resort si institutiile de invatamant trebuie sa tina cont la stabilirea zilelor libere atat de diferenta dintre datele la care cultele crestine sarbatoresc Pastele, cat si de sarbatorile religioase ale altor religii recunoscute in Romania.
”Totodata merita subliniat faptul ca in zonele locuite de persoane apartinand ambelor culte si indeosebi in familiile mixte este un lucru obisnuit ca oamenii sa sarbatoreasca Pastele conform calendarului ambelor culte, sa respecte traditiile si obiceiurile religioase ale celorlalti.
Zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii, se acorda fiecarui salariat in functie de data la care sunt celebrate de cultul religios legal, crestin, de care apartine”, arata initiatorii proiectului legislativ.
Dupa cum stim deja, Codul Muncii prevede obligativitatea acordarii salariatilor de
zile libere cu ocazia celor mai importante sarbatori religioase. Daca sarbatoarea Craciunului are data fixa, pe 25 decembrie, Pastele si Rusallile au date diferite, in functie de fiecare confesiune.
Angajatii care beneficiaza atat de zilele libere conventionale oferite de Paste, cat si de cele oferite pentru propriile zile de sarbatoare, conform confesiunii pe care o au, pot primi 10 zile de sarbatoare insumate, urmand ca 5 zile sa fie recuperate.
Recuperarea zilelor de munca oferite suplimentar se va efectua in baza unui program stabilit de fiecare angajator in parte, insa cu respectarea prevederilor legale din Codul Muncii.
Aceleasi prevederi ale proiectului se aplica si in domeniul educatiei. Cadrele didactice, dar si elevii si studentii vor primi
zile libere potrivit traditiei religioase pe care o au. Astfel, cand va fi stabilita structura noului an scolar, se vor avea in vedere urmatoarele:
”a) acordarea zilelor libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri iÌ‚naintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, iÌ‚n funcție de data la care sunt celebrate de cultul religios legal, creștin, de care aparțin beneficiarii directi ai educației și formării profesionale, caÌ‚t și pentru iÌ‚ntreg personalul din iÌ‚nvățămaÌ‚nt;
b) includerea a două
zile libere suplimentare pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decaÌ‚t cele creștine, pentru beneficiarii directi ai educației profesionale apaținaÌ‚nd acestora, caÌ‚t și pentru iÌ‚ntreg personalul din iÌ‚nvățămaÌ‚nt”.
De asemenea, conform unor modificari legislative recente, calendarul zilelor libere de peste an trebuie publicat inainte de data de 15 ianuarie a fiecarui an, astfel ca, ne putem lua adio de la minivacantele anuntate peste noapte de autoritati.
Angajatii care nu primesc zilele libere legale vor primi compensatii in zile libere in urmatoarele 30 de zile sau vor fi platiti dublu pentru ziua lucrata. Angajatorii care nu respecta legea risca amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 lei.
Zile libere in 2020:
-
1 ianuarie si 2 ianuarie (prima si a doua zi de Anul Nou) – miercuri si joi;
-
24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Romane) – vineri;
-
17 aprilie (Vinerea Mare) – vineri;
-
19 aprilie si 20 aprilie (prima si a doua zi de Paste) – duminica si luni;
-
1 mai (Ziua Muncii) – vineri;
-
1 iunie (Ziua Copilului) – luni;
-
7 iunie si 8 iunie (prima si a doua zi de Rusalii) – duminica si luni;
-
15 august (Adormirea Maicii Domnului) – sambata;
-
30 noiembrie (Sfantul Andrei) – luni;
-
1 decembrie (Ziua Nationala a Romaniei) – marti;
-
25 decembrie si 26 decembrie (prima si a doua zi de Craciun) – vineri si sambata.
Conform noilor modificari legislative, pe langa aceste
zile libere, angajatii care au alta confesiune, vor fi liberi si in Vinerea Mare, in prima si a doua zi de Pasti si in prima si a doua zi de Rusalii.
Citeste si:
2020 ne va aduce un deficit bugetar de 3,6% din PIB