Iata un rezumat al consecintelor produse de publicarea informatiilor si cum ar putea arata viitorul pentru WikiLeaks.
A ridicat valul relatiilor internationale
WikiLeaks a oferit publicului o imagine fara precedent a culiselor diplomatiei americane. Printre cele mai uimitoare revelatii se numara rapoartele conform carora tarile arabe au facut lobby pentru atacarea Iranului, China a planuit distrugerea Coreei de Nord, iar secretarul de stat Hillary Rodham Clinton le-a ordonat diplomatilor americani sa faca o baza de date cu parolele de calculator, amprentele si chiar ADN-ul omologilor straini.Diplomatii SUA au negat ca si-ar spiona omologii.
A aratat cum mint liderii lumii
In nenumarate randuri, scurgerile de informatii i-au suprins pe liderii lumii mintindu-se unii pe altii, dar si proprii cetateni.
Diplomatia "transpare ca o profesie uneltitoare, duplicitara, ceea ce si este, de fapt", a spus Carne Ross, un fost diplomat britanic ce a demisionat din cauza razboiului din Irak.
Ross a spus ca cel mai rusinos exemplu de act duplicitar este cel din 2009 care l-a surprins pe presedintele Yemen-ului, Ali Abdullah Saleh, glumind despre cum alt oficial important a acoperit o serie de atacuri ale americanilor, mintind Parlamentul.
Dar mai sunt si alte exemple. Cum ar fi cele privindu-l pe Morgan Tsvangirai, multa vreme liderul opozitiei in Zimbabwe, devenit intre timp prim-ministru, care le spunea diplomatilor occidentali ca cererile lui de diminuare a sactiunilor impotriva Zimbabwe sunt doar de fatada, pentru publicul larg.
A zguduit diplomatia americana
Ministrul de Externe italian, Franco Frattini a atras foarte multa atentie asupra sa cand a descris WikiLeaks ca fiind "11 septembrie a diplomatiei mondiale".
Oamenii importanti au fost cel putin enervati. Prim-ministrul Turciei le-a cerut diplomatilor americani sa fie pedepsiti pentru ca au sustinut ca el ar detine bani ascunsi in conturi prin Elvetia. Informatiile ce vorbesc despre incercarea Pakistan-ului de a detine material nuclear au jignit o tara care era deja ostila fata de Statele Unite. Si Rusia a sarit sa acuze SUA de aroganta si lipsa de onestitate.
Ce urmeaza?
Desi doar o mica parte din intreaga comora de documente ale SUA au ajuns online, memorii secrete au ajuns la ziare importante ca The New York Times, The Guardian, Marea Britanie, Der Spiegel, Germania, si El Pais, Spania.
WikiLeaks detine o arhiva imensa de date despre aproape toate tarile din lume, inclusiv, asa cum da de inteles Assange, un numar impresionant de e-mail-uri de la Bank of America.
Si chiar daca site-ul nu mai accepta intrari, Assange a declarat ca inca mai intra in posesia unor secrete. Luni, de exemplu, un fost bancher elvetian (aflat acum in arest din cauza interactiunii cu WikiLeaks) i-a dat lui Assange un set de secrete privind evaziunea financiara comisa de 2.000 de persoane influente.
Assange a spus ca materialul va fi pus online in cateva saptamani.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212