Romania in alerta: Mastile, obligatorii. Dar merge si cu o esarfa!
masca de protectie15 mai 2020restrictiirelaxaremasuri de relaxare
Incepand cu 15 mai, trebuie ca romanii sa poarte masti de protectie in toate spatiile publice inchise si in mijloacele de transport in comun. Odata cu aceasta obligativitate, insa, apar si nedumeriri, dar si probleme la care ar trebui sa ne gandim serios.
Probabil, prima si cea mai importanta problema va fi reprezentata de aprovizionare. Vom gasi masti in magazine si farmacii dupa 15 mai? Intrebarea e cat se poate de legitima in contextul in care, pe parcursul starii de urgenta, mastile au fost o "pasare rara".
La ce pret?, este urmatoarea intrebare la fel de legitima, daca vedem ca, in plina pandemie, pretul acestora s-a marit chiar si de 10 ori.
Vor fi de calitate? Vom avea garantia ca mastile respective nu sunt confectionate din materiale de calitate indoielnica, sau chiar toxice? Va verifica cineva acest aspect si se vor aplica sanctiuni daca un producator sau un distribuitor nu respecta standardele din domeniul medical?
Daca vom avea "noroc" si vom gasi masti de calitate, si vor avea si un pret normal, apar alte intrebari: Cum vor reusi cetatenii sa si le puna pe fata in conditii de siguranta sanitara, daca ele vor fi obligatorii doar in magazine, spre exemplu, si in mijloacele de transport in comun?
Pana la autobuz o vor tine in buzunar, o vor lua de acolo cu mana cu care au atins usa de la scara blocului, poate bancnote, poate si usile magazinelor, si le vor pune apoi pe fata?
Le vor scoate cand ies din autobuz, dupa ce au atins scaunul, bara de sustinere alaturi de alti zeci de calatori si apoi le vor pune iarasi pe cand intra in primul magazin?
Se da nastere unei situatii in care masca e doar o formalitate, care ne confera o senzatie falsa de siguranta, pentru ca nu vorbim de noroi, ci de un virus care patrunde si prin cei mai mici pori. Nu se vede, nu stim pe care dintre obiectele persoanale sau pe care dintre obiectele pe care le atingem afara se afla!
Poate fi pe butonul de la semafor. Cu mana cu care atingem butonul, scoatem apoi masca sa ne-o punem pe fata, cand intram intr-un magazin.
Or, atingand orice astfel de obiect, iar mai apoi atingand si manipuland masca pe fata, contaminarea e sigura.
"Merge si o esarfa"
Nu in ultimul rand, MERGE SI O ESARFA. Asa ne spun autoritatile, pregatindu-ne parca de momentul in care fie nu vom gasi masti in magazine si farmacii, fie nu ni le vom permite.
Grotescul "esarfei" sfideaza insa orice norma de medicina elementara. Cum poate fi eficient un astfel de sistem "de aparare" in conditiile in care nu ne aparam pe plaja sa nu ne intre nisip in gura, ci de un VIRUS.
Pentru ca mastile sa aduca un plus real de siguranta sanitara, ele trebuie purtate oriunde, oricand, de oricine, din momentul in care paraseste locuinta, pana cand revine la domiciliu.
Altfel, jucatul de-a esarfa pe post de masca sau de-a masca plimbata prin poseta, prin buzunare, cu tinutul ei in mana, cu datul jos de pe fata pe strada si pusul ei la loc fara sa ne ingienizam mainile, ne va pune intr-o situatie care, daca nu ar fi de plans, am gasi-o in Momentele si Schitele lui Caragiale.
Citeste si:
Economiile fortate in vremea COVID-19. Sau cum pot salva romanii economia cu pusculita