Vedeti cat de usor era sa salvam Planeta? Poluarea a disparut, cand am lasat masinile in parcare si ne-am izolat
pandemiecovid 19coronavirussars cov 2poluare
In ultimele zile, in toate marile capitale Europene, nivelul poluarii este la praguri minime, acolo unde, inainte de instalarea pandemiei, nivelurile erau depasite de 10 ori, cum este, spre exemplu, cazul Bucurestiului. Astazi, respiram aer in Capitala ca in varf de munte.
Iata ca se poate!
Oamenii au renuntat la confort, au renuntat la a se mai deplasa in locurile in care nu este strict necesara prezenta lor si minunea s-a produs. In Bucuresti, precum si in celelalte mari capitale europene, nivelul de poluare este aproape insignifiant. Odata cu declarearea pandemiei de catre OMS, statele lumii au luat masuri restrictive in ceea ce priveste transportul, circulatia, si au recomandat cetatenilor sa iasa cat mai putin din case. Evident, la nivelurile reduse de poluare au contribuit si reducerea activitatii industriale, dar si restrictiile impuse mijloacelor de transport in comun. Insa cota cea mai semnificativa care genereaza poluare in marile capitale europene e data de traficul rutier.
In Bucurestiul ultimelor zile, oamenii nu au mai circulat cu masinile atat de intens si se simte deja prospetimea aerului, de la primele ore ale diminetii, pana noaptea tarziu. Practic, poti simti cum respiri "sanatate" ca in varf de munte. E o reala placere sa aerisesti incaperile din locuinta dimineata, si, daca nu ai privi pe geam si nu ai vedea numai blocuri si beton, ai putea sa bagi mana in foc ca te afli intr-o cabana la Fundata.
Iata cat era de simplu sa salvam Planeta. Iata cat era de simplu sa ne salvam sanatatea!
Fara sa scoatem bani din buzunar in plus pentru proiecte de genul vinietei Oxigen a carei unica performanta ar fi fost cel mult de a rotunji veiturile municipalitatii, am reusit sa transformam Bucurestiul intr-un oras in care aerul este, in sfarsit, sanatos, respirabil, proaspat. Ce-i drept, pentru o perioada limitata de timp, dupa care fiecare cetatean, stergandu-i-se complet din memorie ce a trait in aceste zile, va reveni la vechile metehne si va continua sa circule cu masina, desi, pe aceeasi ruta, are si metrou, si tramvai.
E trist ca doar o pandemie, doar o criza sanitara globala i-a determinat pe romani sa abandoneze confortul propriei masini si mai ales sa nu o foloseasca in cazul in care nu are o necesitate reala.
Iata ca reusim sa supravietuim si fara sa stam bara la bara ore in sir, si fara sa inhalam noxe, si fara sa ne umplem de nervi la semafor, si fara intersectii blocate, si fara sa ne pierdem jumatate de zi sambata dus-intors spre si dinspre mall.
Din pacate, de bunavoie nu se intampla acest lucru si e nevoie de o situatie exceptionala ca sa facem ceea ce ar trebui facut din rationamente care tin de bun simt, de a-ti dori sa traiesti sanatos, tu, copiii tai, familia ta, intreaga societate.
E atat de simplu! Noi complicam lucrurile!
Citeste si:
Am ajuns sa regretam viata de care ne plangeam