Varstnicii din Romania au un mare avantaj in fata italienilor, in contextul pandemiei
coronavirus chinapandemieepidemiecovid 19
Italia a devenit tara de pe Glob cu cele mai multe decese inregistrate pe zi. Cea mai accentuata rata de mortalitate in randul italienilor se inregistreaza la persoanele in varsta. Statisticile arata ca media de varsta a victimelor este de 79 de ani. In acest tablou sumbru in care pleaca dintre noi oamenii de a caror intelepciune avem nevoie si care merita sa isi duca batranetile tihnit, Romania are un avantaj: cinic vorbind, acesta e dat tocmai de faptul ca, la noi, seniorii nu prea au parte de batraneti linistite. Nu isi permit sa aiba parte, de fapt.
Oricine a vizitat macar o data Italia si s-a plimbat pe strazile ei la primele ore ale diminetii, a observat ca nu exista terasa sau restaurant la care sa nu fie prezenti cupluri de varstnici. Italienii ajunsi la varsta venerabila se respecta. Sunt cosmopoliti si isi permit luxul de a merge la restaurant, de a manca un croissant la terasa in timp ce citesc ziarul, de a se inscrie la tot soiul de competitii, de a merge la teatru, la film, la cosmetica, la coafor, in calatorii.
Fiind cosmopoliti, foarte multi varstinici din Vestul Europei sunt familiarizati cu internetul si sunt prezenti pe site-urile de socializare, iar discutiile de acolo se muta adesea in viata reala. Deci, inca o forma de socializare care presupune interactiune umana directa.
In concluzie, avand pensii suficient de mari, italienii iesiti din activitate au parte de vieti linistite. De altfel, pe langa confortul financiar, vorbim si despre o cutuma sociala, despre o traditie, despre o amprenta sociala specifica, care ii mentin pe seniorii italieni activi, dornici de socializare si de a fi parte activa a societatii, si dupa ce ajung la varste venerabile.
Tocmai aceasta socializare, permanenta miscare si contact fizic frecvent cu cei din jur a determinat in Italia o propagare in masa a virusului.
In schimb, in Romania, salvarea varstinicilor s-ar putea sa vina tocmai din faptul ca ai nostri nu isi permit un astfel de trai si, daca si-l permit, societatea nu prea are ce sa le ofere, nu e pregatita sa ii mentina printe cei activi, la noi, nu e loc. Iata ca, dupa ce ani de zile pensionarii s-au chinuit sa isi dramuiasca cele cateva sute de lei intre facturi exorbitante, mancare ieftina si multa si medicamente scumpe, desi suna cinic, au acum un avantaj in fata pensionarilor din Vestul Europei.
In principiu, varsta pensionarii inseamna pentru romani plafonare, inseamna intrarea intr-o stare vegetativa, in care singura calatorie e de la bucatarie, la baie si dormitor. Singurul spectacol e televizorul si singura socializare are loc cu vanzatoarea la magazin, si poate, nici cu ea. E o stare de fapt cauzata atat de lipsa posibilitatilor materiale, cat si de mentalitatea colectiva si de societatea care nu prea are ce sa ofere acestei categorii de persoane, astfel incat acestia sa se simta utili. Apasati de griji si de nevoi, ii vezi printre rafturile magazinelor cum li se citeste dezamagirea pe chip. Dezamagirea ca dupa 30-40 de ani de munca, sunt rasplatiti in batjocura.
Desi aceasta stare vegetativa dauneaza atat psihicului, cat si fizicului, de data aceasta, in contextul pandemiei noului coronavirus, e foarte probabil sa reprezinte un avantaj.
Problema este ca si la noi exista o categorie de varstinici ceva mai activa: ii vezi prin parcuri jucand table sau in mijloacele de transport in comun, venind si ducandu-se in permanenta undeva, si de cateva ori pe zi.
Din nefericire, in ultimele zile, de cand autoritatile ne recomanda pe cat posibil izolarea la domiciliu, nu se resimte o retragere puternica din campul social a acestei categorii de oameni, care, fie nu dau importanta situatiei in care ne aflam, fie nu cred, fie nu au ajuns la ei mesajele. Pe de alta parte, cred ca Biserica s-a implicat destul de putin in transmierea acestor mesaje catre cagoria aceasta de cetateni. Paradoxal, ea este reprezentantiva pentru enoriasii practicanti si, totusi, reprezentantii cultelor religioase din tara noastra, in special cel Ortodox, care este dominant, nu sunt foarte vocali.
De asemenea, initiativa Bisericii de a-si inchide portile in aceasta perioada este laudabila, oamenii sunt protejati astfel, insa se vulnerabilizeaza singuri daca se duc in parc, in timpul in care ar fi fost la slujba, dar aceasta nu se mai tine ...
Editoriale pe aceeasi tema:
STAI ACASA. Explicatia pentru care toti ar trebui sa ne izolam in casa
Jurnal din izolare: Oamenii inteligenti nu ar trebui sa se plictiseasca
Am ajuns sa regretam viata de care ne plangeam