UNESCO: Conflictele armate ameninta viitorul a 28 de milioane de copii
scoalacopiiinvatamant primarbaniconflicte armate
Conflictele armate priveaza de educatie 28 de milioane de copii, expunandu-i la violente sexuale si la alte abuzuri impotriva drepturilor omului, avertizeaza Raportul de Monitorizare Globala al UNESCO, publicat in 2011 si citat de AFP.
Raportul avertizeaza ca, la nivel mondial, conflictele armate impiedica dezvoltarea si impactul asupra educatei nu este analizat la reala lui amploare. Directorul general UNESCO, Irina Bokova vorbeste de o criza ascunsa impotriva careia sunt necesare masuri urgente.
Din totalul copiilor de varsta scolari neinscrisi la scoala, 42%, adica 28 de milioane de copii, traiesc in tari sarcae afectate de conflicte.
35 de tari au fost afectate de conflicte armate intre 1999 si 2008. Copiii si scolile sunt in linia intai a bataliilor, clasele, profesorii si elevii intrand in categoria tintelor. In Afganistan, in 2009, au fost inregistrate cel putin 613 de atacuri asupra scolilor, in crestere fata de 2008 (347 de incidente de acest tip). Insurgentii din nord-vestul Pakistanului au atacat numeroase scoli de fete, ranind aproape 100 de copile. In nordul Yemenului, 220 de scoli au fost distruse in timpul luptelor din 2009-2010 dintre guvern si fortele rebele.
Esecul guvernelor de a proteja drepturile omului cauzeaza suferinta copiilor care-si rateaza sansa la un viitor mai bun. Este timpul ca intreaga comunitate internationala sa-i traga la raspundere pe cei care provoaca aceste crime si sa ia actiuni.
Conflictele armate deviaza fondurile publice in directia inarmarii. Majoritatea tarilor sarace cheltuiesc mai multi bani pe arme decat pe educatie. Au fost identificate 21 de tari care au cheltuit mai multi bani pe inarmare. Daca bugetul armatei ar fi fost redus cu doar 10%, 9.5 milioane de copii ar fi ajuns la scoala.
Raportul avertizeaza ca esuarea educatiei da nastere la violenta. In tarile tulburate de miscari sociale, majoritatea populatiei este sub 25 de ani, dar sistemele de invatamant nu le ofera tinerilor posibilitatea sa dobandeasca abilitatile necesare pentru a scapa de saracie si somaj. In plus, invatamantul este adeseori folosit pentru a adanci diviziunea sociala, intoleranta si ideile preconcepute, ceea ce duce la razboi.
Cel putin 500 de milioane de dolari americani ar trebui canalizate spre educatie, prin intermediul Fondului de intarire a pacii al Natiunilro Unite, UNESCO si UNICEF fiind cele care trebuie sa joace un rol decisiv in schimbarea starii de fapt.
Numarul copiilor neinscrisi la scoala ajungea la 67 de milioane in 2008 si gradul de imbunatatire este foarte redus. Tinta de educatie pentru toti privind de inscriere la scoala stabilita pentru 2015 nu va fi atinsa.
Foarte multi copii abandoneaza scoala inainte de terminarea ciclului scolar. Aproximativ 17% din adultii planetei, 796 de milioane de oameni, sunt analfabeti. Aproape doua treimi din acestia sunt femei. Ar mai fi nevoie de 1,9 milioane de cadre didactice, pana in 2015, pentru a asigura generalizarea invatamantului primar, jumatate dintre acestea trebuind sa fie alocate in Africa sub-sahariana.