Unde se gaseste Romania in clasamentul celor mai corupte tari din lume
Organizatia non-guvernamentala Transparency International realizeaza si da publicitatii, incepand cu anul 1995, un raport asupra celor mai corupte tari din lume - Corruption Perceptions Index (CPI). Raportul masoara mai degraba perceptia asupra coruptiei decat coruptia efectiva dintr-o tara anume. CPI este rezultatul sintezei a 13 studii, care analizeaza mai multi factori, cum ar fi nepotismul, trimiterea in judecata a oficialilor corupti, darea si luarea de mita.
Corruption Perceptions Index da masura coruptiei in sectorul public, de la guvern la institutii in subordinea acestuia si alte institutii publice. In functie de gradul de coruptie, tarile primesc un indice de la 0 (coruptie generalizata) la 100 (tara unde coruptia este inexistenta).
Conform Transparency International, cele mai corupte tari sunt in Africa, Orientul Mijlociu, Asia, America Latina si America de Sud (datele sunt valabile pentru anul 2018).
Din datele furnizate de CPI rezulta ca cea mai putin corupta tara din lume este Danemarca (88 de puncte), in vreme ce in Somalia (10 puncte) coruptia este omniprezenta.
Punctajul mediu al coruptiei, pe zone geografice, arata astfel: Europa de Vest È™i Uniunea Europeana – 66 de puncte, Americile - 44 de puncte, tarile din Asia si Pacific - 44 pct,, Orientul Mijlociu È™i Nordul Africii - 39 pct., Europa de Est si Asia Centrala - 35 pct., Africa Subsahariana - 32 pct., de unde rezulta un punctaj global de 43 de puncte.
Conform Transparency International, cu 47 de puncte, Romania se gaseste, in ceea ce priveste coruptia, destul de aproape de media mondiala.
Cele mai putin corupte tari din lume sunt: Danemarca (88 pct.), Noua Zeelanda (87 pct.), Finlanda (85 pct.), Singapore (85 pct.), Suedia (85 pct.), Elvetia (85 pct.), Norvegia (84 pct.), Olanda (82 pct.), Canada (81 pct.) si Luxemburg (81 pct.)
Conform Transparency International, din actuala populatie a lumii (7,7 miliarde de oameni) peste 6 miliarde traiesc in tari unde coruptia are un nivel semnificativ (intre 0 si 60 de puncte).
Revenind la Romania, conform Transparncy International, Romania se situeaza, in ceea ce priveste coruptia, la coada clasamentului statelor Uniunii Europene - a patra cea mai corupta tara din UE).
In randul tarilor UE, mai rau decat Romania, in ceea ce priveste coruptia, stau doar Bulgaria (42 de puncte), Grecia (45 pct.) si Ungaria (46 pct.)
In finalul raportului CPI, Patricia Moreira, director al Transparency International, atrage atentia asupra faptului ca problema "coruptiei slabeste democratia si produce un cerc vicios, care submineaza institutiile democratice."
Sursa foto: maxpixel.net