Un sfert dintre angajatii din Romania traiesc cu 1.300 de lei pe luna
salariu minimangajatilocuri de muncaconstructii
Realitatea de pe piata muncii din Romania este dureroasa. O parte semnificativa a angajatilor din tara noastra e nevoita sa se descurce o luna de zile, cu facturi, poate copii, medicamente, chirii, hrana, cu salariul minim pe economie. Cifrele oficiale arata ca un sfert dintre angajatii din Romania traiesc cu un salariu net lunar de aproximativ 1.300 de lei.
In acest moment, pe piata muncii din Romania sunt activi 5,6 milioane de angajati. 26% dintre acestia, respectiv 1,4 milioane de persoane, primesc un salariu net lunar de 1.364 lei incepand din acest an, tinand cont ca
salariul minim a fost majorat anul acesta, de la 1.263 de lei.
Putin mai norocosi se pot numi angajatii din sectorul constructiilor. Dupa cum stim, pentru acestia, nivelul salarial minim a fost majorat, pentru a se descuraja exodul fortei de munca a romanilor care aleg sa munceasca in acest domeniu, peste hotare.
Cea mai numeroasa categorie de angajati o reprezinta cei care sunt platiti cu salarii nete cuprinse intre 1.500 de lei si 2.630 de lei. Practic, 36,2% dintre salariatii din Romania sunt remunerati lunar cu acesti bani, de catre angajatorii lor.
Cotinuand sa urcam catre varful clasamentului, ii gasim pe angajatii care primesc lunar un venit net de 2.632 lei - 5.850 lei net. Aproximativ 860.000 de romani sunt in aceasta situatie.
De asemenea, doar 180.000 de romani primesc salarii cuprinse intre 5.850 lei - 17.550 lei net, iar alte aproximativ 7.000 de persoane se pot lauda ca au un salariu net cuprins intre 17.550 lei - 117.000 lei net. Acestea sunt si cele mai mari venituri salariale inregistrate de un angajat roman.
Totusi, in unele cazuri, la veniturile salariale incasate se adauga si alte venituri conexe, provenite din alte surse, cum ar fi pensiile sau indemnizatiile.
Citeste si:
Cazul muncitorilor din Sri Lanka: Suntem credinciosi, dar traim in Romania. Si asta ne ocupa tot timpul