Ultimele pregatiri inaintea alegerilor prezidentiale
vot diasporaalegeri prezidentialealegeri 2019sectii de votaresectii votare diasporaaep
Alegerile prezidentiale se apropie cu pasi repezi. Nu mai tarziu de luna noiembrie, cetatenii romani cu drept de vot, atat din tara, cat si din strainatate, isi vor alege presedintele. Una dintre marile probleme la alegerile organizate de tara noastra de-a lungul timpului a reprezentat-o numarul sectiilor de votare. Pe 26 mai, odata cu europarlamentarele, cele 441 de sectii din afara granitelor tarii au fost luate cu asalt. De data aceasta, AEP a avizat 444, insa numarul poate fi suplimentat.
Stim cu totii imaginile cu romanii din strainatate, care au facut inconjurul lumii, pentru ca au format cozi de zeci si chiar sute de metri in fata sectiilor de votare deschise pe 26 mai pentru europarlamentare.
Acum, la alegerile prezidentiale, alegeri cu o miza mult mai mare si care de fiecare data au reprezentat interes pentru cetateni, mai ales pentru romanii din diaspora, vor fi deschise 444 de sectii.
Dupa cum spuneam, numarul lor poate fi suplimentat, insa este putin probabil ca acesta sa satisfaca cerintele romanilor din afara tarii, in contextul sensibil in care se afla Romania, macinata ba de tensiuni politice, ba de scandaluri sociale, ba de instabilitati economice. E posibil ca si de aceasta data, numarul votantilor sa fie impresionant, sa asistam din nou la imagini in care oamenii asteapta ore in sir pentru a putea vota.
Autoritatea Electorala Permanenta a transmis un comunicat in care instiinteaza ca, pentru votul la alegerile prezidentiale de la finele anului curent, vor fi infiintate 444 de sectii de votare pentru a asigura dreptul romanilor din strainatate la vot.
"Autoritatea Electorala Permanenta a aprobat, prin Hotararea nr. 35/2019, propunerile misiunilor diplomatice si oficiilor consulare privind sediile a 444 de sectii de votare din strainatate la alegerile pentru Presedintele Romaniei din anul 2019, transmise de Ministerul Afacerilor Externe in data de 3 octombrie 2019. (...)
Potrivit acestei hotarari, Ministerul Afacerilor Externe, misiunile diplomatice si oficiile consulare vor lua masurile necesare, potrivit legii, pentru asigurarea conditiilor logistice minimale pentru desfasurarea votarii in sectiile de votare prevazute in anexa, precum si pentru aducerea la cunostinta alegatorilor din strainatate a sediilor acestora”, transmite AEP in comunicat.
In textul aceluiasi comunicat, AEP instiinteaza ca Ministerul Afacerilor Externe, misiunile diplomatice si oficiile consulare vor asigura comunicarea proceselor-verbale privind desemnarea presedintilor si loctiitorilor birourilor electorale ale sectiilor de votare.
"De asemenea, hotararea mentionata stabileste ca Ministerul Afacerilor Externe, misiunile diplomatice si oficiile consulare vor lua masurile necesare pentru a asigura comunicarea proceselor-verbale privind desemnarea presedintilor si loctiitorilor birourilor electorale ale sectiilor de votare prevazute in anexa, catre Autoritatea Electorala Permanenta, biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate, precum si catre formatiunile politice care participa la alegerile pentru Presedintele Romaniei din anul 2019, de indata ce au fost intocmite”, se mai arata in comunicatul AEP.
Totusi, MAE a precizat ca lista sectiilor de votare va fi actualizata in perioada urmatoare. urmand sa fie transmise catre AEP noi propuneri pentru infiintarea de sectii de votare in strainatate, sub rezerva identificarii de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei de spatii adecvate si obtinerea acordului statului de resedinta sau al autoritatilor locale.
441 de sectii de votare au fost insuficiente la alegerile europarlamentare din 26 mai
Spre comparatie, la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, au fost deschise 441 de sectii de votare in strainatate, insa in foarte multe dintre orasele lumii acestea s-au dovedit a fi insuficiente. Mii de romani au ramas la cozi, la ora inchiderii sectiilor de votare, dupa ce solicitarea de prelungire a acestuia nu a fost avizata de autoritati.
In multe locuri, oamenii au asteptat chiar si 7-8 ore sa poata ajunge in cabina de vot si sa isi exercite dreptul constitutional, iar multi dintre ei au acuzat Guvernul ca, desi a suplimentat numarul de sectii, cabinele de vot si stampilele au fost mult mai putine, ceea ce a ingreunat procedura de vot.
In Marea Britanie si Germania s-au inregistrat in 26 mai cele mai mari cozi la sectiile de votare.
Decizie: Romanii din diaspora vor vota pe parcursul a trei zile
"In ziua de duminica, votarea incepe la ora locala 7,00 si se incheie la ora locala 21,00. Prin exceptie de la prevederile alin. 1, votarea in strainatate se desfasoara si pe parcursul zilelor de vineri si sambata imediat anterioare zilei votarii. In ziua de vineri, votarea incepe la la ora locala 12,00 si se incheie la ora locala 21,00, iar in ziua de sambata votarea se deschide la ora locala 7,00 si se incheie la ora locala 21,00", se arata in raportul adoptat de Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea, modificarea si completarea propunerilor legislative in materie electorala.
Alegatorii care la ora 21:00 se afla la rand in sectiile de votare sau care sunt in afara sectiei de votare asteptand sa intre, isi vor putea exercita dreptul de vot. Insa nu vor putea intra in sectii mai tarziu de ora 23:59.
Citeste si:
Manipularea pentru votul la prezidentiale: Buzunarul romanului, in prim-plan