Ucraina celor 19 miliarde de dolari
ucrainaeditorialwhatsappconflictaplicatiimesagerie
Intr-un editorial scris pentru CNN, fostul consilier al lui Hillary Clinton, Alec Ross, vorbeste despre "Ucraina celor 19 miliarde de dolari", mai exact "19 miliarde de motive pentru a profita de oportunitatile oferite de aceasta tara".
Distanta dintre Euromaidanul din Kiev, Ucraina si sediul WhatsApp din Mountain View, California, este semnificativa. Aceasta are insa un numitor comun: cifra 19.
In data de 19 februarie, dupa luni de proteste in centrul Kievului, care au scapat de sub control, in Ucraina s-a declansat o stare de urgenta. Conflictul a culminat cu debarcarea presedintelui Viktor Ianukovici.
Ross precizeaza ca in aceeasi zi, in Silicon Valley, fondatorul WhatsApp, Jan Koum (FOTO), a semnat un contract de vanzare de 19 miliarde dolari, prin care compania sa este preluata de gigantul Facebook. Pentru Ucraina, cele 19 miliarde de dolari ar fi reprezentat "raspunsul la criza datoriilor pe termen scurt, inregistrat la plata gazelor naturale".
Chiar daca discutam despre o coincidenta, scrie Ross, faptul ca linia de supravietuire economica a unei tari este egala cu costul achizitiei unei singure aplicatii de mesagerie mobila este un exemplu a distantei reale dintre Euromaidan si Mountain View.
Inainte ca Jan Koum sa devina miliardar, era un simplu ucrainean. Koum, nascut intr-un satuc la marginea Kievului, a emigrat dintr-o Ucraina instabila din punct de vedere politic, pe cand era un copil.
"Bunicul meu a emigrat in Chicago si a deschis o mica afacere", povesteste Ross. "Am vazut potentialul ucrainienilor. Am fost uimit de Enable Talk - un proiect al studentilor ucrainieni, care a presupus fabricarea unor manusi care sa transforme limbajul semnelor in cuvinte. Enable Talk a luat marele premiu in competitia Microsoft Imagine Cup 2012 si revista Time a incadrat produsul in clasamentul celor mai importante inventii ale acelui an", scrie Ross.
Potrivit CEEOA, Ucraina este principala destinatie de externalizare a resurselor din regiune, in zona serviciilor informatice si tehologice. Companiile tehnologice din Silicon Valley, Londra si Berlin colaboreaza cu tehnicienii ucrainieni - iar hackerii din Ucraina sunt printre cei mai "ravniti" angajati ai marilor companii, care vor sa-i puna in "slujba binelui".
In momentul in care Koum si Mark Zuckerberg semnau achizitia WhatsApp, antreprenoarele din Ucraina se pregateau pentru un eveniment intitulat Startup Weekend Kyiv, care ar fi trebuit sa aiba loc in capitala. Acesta a fost amanat insa din cauza conflictelor. Coruptia, "cleptocratia" si atitudinea autoritara a conducerii au determinat compromiterea viitorului multor "Koumi" ucrainieni, scrie Ross.
In urma cu un secol, Igor Sikorsky a emigrat in SUA, dupa Revolutia Bolsevica. El a infiintat Sikorsky Aircraft Corporation, compania care a construit primul elicopter functional din lume. 70 de ani mai tarziu, familia lui Max Levchin, originara tot din Kiev, a cerut azil politic in Chicago. In 1998, Levchin a infiintat o companie binecunoscuta de noi toti - PayPal.
"Orice s-ar intampla la Kiev, pentru americani, radacinile ucrainiene ale lui Koum trebuie sa reprezinte o semnalare a faptului ca traim intr-o natiune de imigranti, iar valul de straini alimenteaza economia", scrie Ross.
Koum a invatat tainele retelelor de calculatoare din cartile si manualele second hand, cumparate cu greu si in 2009 a infiintat WhatsApp. In 20 de ani, Koum a trecut de la un trai amarat la statutul de miliardar si traieste visul american.
Ca si in cazul WhatsApp, "40% din companiile care alcatuiesc clasamentul Fortune 500 au fost infiintate de imigranti sau copiii acestora", precizeaza Ross.
In martie 2013, Koum a trimis urmatorul mesaj pe Twitter, referindu-se la tara sa adoptiva: "WhatsApp Messenger: Made in USA. Land of the free and the home of the brave".
"Ucraina ar trebui sa inteleaga ca ar putea sa beneficieze de tehnologii de miliarde de dolari, daca ar infiinta un mediu propice pentru antreprenori. America trebuie sa tina minte ca are datoria sa gazduiasca tot mai multe persoane precum Koum, daca doreste sa ramana centrul global al inovatiei... ", conchide editorialistul Alec Ross.