Turcia propune un plan de pace in trei puncte care este acceptat de ambele parti ale conflictului
turciaconflictlibiareformemuammar gadhafipacenatorebeli libieni
Turcia a propus o modalitate de a solutiona conflictul din Libia care implica retragerea fortelor lui Muammar Gadhafi din orasele controlate de rebeli si reforme democratice, relateaza guardian.co.uk.
Tayyip Erdogan, premierul Turciei, a prezentat propunerea in Ankara, spunand: "Lucram la detaliile acestui plan". Va include coridoare umanitare in Libia, a spus el.
Turcia, care l-a gazduit, saptamana aceasta, pe emisarul regimului Gadhafi, noul ministru de externe, Abdel Ati al-Obeidi (foto), a precizat ca masurile vor fi discutate in cadrul unei intalniri internationale cu tema Libia care va fi organizata in Qatar, saptamana urmatoare. Vor participa SUA, tarile europene si aliatii din Orientul Mijlociu.
Obeidi a venit cu propunerea ca Gadhafi sa ramana la putere si sa se faca reforme constitutionale. Opozitia din Libia si coalitia internationala a respins orice plan care-l include pe Gadhafi in functia de sef al statului.
Erdogan a subliniat trei elemente ale propunerii sale: incetarea focului in orasele incercuite de Gadhafi, inclusiv in Misrata; un coridor umanitar pentru a permite ajutoarelor sa intre in tara, coordonat si de la Tripoli; si negocieri privind un nou proces politic in Libia, inclusiv alegeri libere. Toate acestea au fost preluate de Obeidi care va transmite mesajul la Tripoli.
Guvernul turc s-a intalnit si cu presedintele consiliului rebelilor, Mustafa Abdul Jalil, la Doha. Jalil a acceptat propunerea.
Neintelegeri intre Nato si rebeli
Intre timp, Nato investigheaza acuzatia adusa de rebelii libieni, conform careia, in urma unui atac aerian, au fost ucisi cel putin 13 rebeli. Comandantii implicati admit ca a fost o problema de comunicare cu rebelii de pe terenul de lupta. Sefii insurgentilor au incercat sa dezamorseze mania impotriva Nato aparuta dupa ce cateva rachete au lovit tancurile rebele langa Brega, spunand ca acestea au fost lansate de Gadhafi. Lucru improbabil, tocmai pentru ca exista zona de excludere aviatica, iar arsenalul de aparare antiaerian al dictatorului a fost aproape totalmente distrus in ultimele zile.
Aviatia Nato nu fusese informata ca, pentru prima data, rebelii si-au mutat cateva tancuri, lansatoare de rachete si alte vehicule blindate inspre linia frontului. Toate acestea fusesera confiscate de la fortele guvernamentale, fiind, asadar,greu de separat de arsenalul lui Gadhafi.
Dar cel de-al doilea atac Nato asupra fortelor rebele, in mai putin de o saptamana, au adancit suspiciunile privind actiunile aliantei, care este acum acuzata ca a abandonat lupta impotriva dictatorului. Un comandant al rebelilor ,Ayman Abdul-Karim, a declarat pentru Associated Press ca ca a fost martorul unor atacuri aeriene care a distrus un convoi al rebelilor, inclusiv un autobuz transportand luptatori spre Brega. Se pare ca zeci de oameni au fost ucisi sau raniti.