Traditii si obiceiuri de Anul Nou - Ce este INTERZIS sa faci in noaptea de Revelion
revelion 2019traditiiobiceiurisuperstitii
Datinile stramosesti inca sunt la mare cautare printre romani, mai ales in zilele de sarbatoare. Oricat am vrea sa spunem ca nu suntem superstitiosi, e imposibil sa nu tinem cont macar de un obicei mostenit din mosi stramosi. Si daca tot a venit vorba de traditii stravechi si, cum Anul Nou este la o aruncatura de bat, propun sa ne uitam o clipa peste cele mai raspandite obiceiuri romanesti, aducatoare de noroc, belsug si sanatate.
Romanii inca tin mult la traditii. Au si la ce, am putea spune. Datinile stramosesti romanesti impresioneaza prin diversitatea lor chiar si in zilele noastre si aproape ca nu exista zona din tara care sa nu aiba specificul ei, mai ales cu ocazia sarbatorilor de iarna.
Din moment ce Craciunul a trecut, e timpul sa aruncam o privire peste traditiile pe care stramosii nostri le considerau aducatoare de noroc, in noaptea dintre ani.
Pentru inceput, unele dintre cele mai importante traditii romanesti de pe intreg teritoriul tarii se refera la colindat. Plugusorul, Mersul cu Buhaiul, Jocul Caprei si Jocul Ursului, Umblatul cu Sorcova, sunt doar cateva dintre obiceiurile prin care romanii isi raspandesc intre ei urari de bine, belsug, de sanatate si prosperitate.
Pe langa colindele nelispite din casele fiecarui roman, la fel de important este si meniul mesei de Revelion. Este musai ca acesta sa contina peste, dar si struguri si smochine. Traditia spune ca oamenii care consuma peste in nopatea dintre ani vor trece mai usor in noul an, si se vor descurca "ca peste in apa" in fata provocarilor si situatiilor dificile.
De asemenea, strugurele este simbol al prosperitatii si, se obisnuieste sa se manance cate o boaba de strugure la fiecare ticait al ceasului, pana la cumpana dintre ani. Fiecare boaba de strugure marcheaza o dorinta care se va indeplini in noul an.
Tot traditia romaneasca spune ca pe masa de Revelion nu trebuie sa existe carne de pasare, deoarece gaina scormoneste pamantul si il imprastie, tot asa se risipesc norocul si bunastarea casei. Totodata, masa trebuie sa fie imbelsugata, cu mancaruri si bauturi dintre cele mai bune, iar in jurul ei sa fie asezate persoanele dragi.
Pentru spor la bani in noul an, romanii obisnuiesc sa tina in buzunar bani, bancnote, dar si o capatana de usturoi care sa alunge spiritele rele.
Pentru cei care isi doresc sa isi gaseasca jumatatea in noul an sau vor, pur si simplu, ca iubirea dintre ei si partenerul lor de viata sa nu se stinga, traditia spune ca trebuie sa poarte haine de culoare rosie si, la cumpana dintre ani, sa se sarute cu persoana iubita sub un smoc de vasc. Tot legat de haine, se spune ca trebuie sa purtam lucruri noi in prima zi din an.
O superstitie foarte raspandita la romani este legata tot de bani in aceasta perioada. Aceasta spune ca nu e bine sa imprumutam bani in ajunul Anului Nou, dar nici in prima zi din an si, de asemenea, nu trebuie ca 1 ianuarie sa ne gaseasca cu datorii, fiindca asa va fi tot anul viitor.
O alta superstitie legata de belsug, pe care multi o si respecta, spune ca este bine ca prima persoana care intra in casa in prima zi a Anului Nou sa fie un barbat brunet (se spune ca blonzii si roscatii sunt aducatori de ghinion, iar femeile de asemenea). Musafirul trebuie sa intre in casa cu o crenguta de vasc, paine si sare.
Din batrani se mai spune ca nu e bine sa scoti calendarul nou si sa il pui in locul celui vechi, pana cand anul nu s-a sfarsit, fiindca acest lucru aduce ghinion.
Legat de prima zi a anului, traditiile stravechi spun ca nu este bine sa aruncam nimic, nici macar gunoiul, pentru ca dam cu piciorul norocului. De asemenea, pe 1 ianuarie nu se spala si nici nu se matura casa, dar nici nu se face curatenie.
Citeste si:
Traditii de Revelion, culese din intreaga lume