TOP: Sponsorii cei mari ai Jocurilor Olimpice
samsungatosdow chemicalgeneral electricprocter and gamblevisapanasonicmcdonald'somegaacersponsorijocurile olimpice
Unsprezece dintre sponsorii Jocurilor Olimpice sunt inclusi in programul TOP. Initiat in 1986 de doar cateva companii, TOP (The Olympic Partner) s-a transformat intr-un grup exclusiv de corporatii. Acestea au platit, impreuna, 957 milioane de dolari Comitetului International Olimpic, nu numai pentru expunerea brandului pe parcursul celor 19 zile de competitii, ci si pentru a oferi servicii in exclusivitate comunitatii olimpice. Stii care sunt cele mai tari si mai vizibile corporatii in aceste zile?
De la industria chimica la industria IT, CNBC a realizat “un tur de forta” al celor 11 sponsori de TOP al editiei din acest an a Jocurilor Olimpice.
1. McDonalds
McDonald's a fost sponsorul Olimpiadei incepand din 1976, si si-a asigurat un loc in TOP pana in 2020. Inainte de a deveni sponsor, McDonald's a sustinut atletii asigurand transportul alimentelor, in 1968, la jocurile din Grenoble (Franta). In acest an, patru restaurante McDonald’s au fost construite in jurul Olympic Park si 2.000 de angajati sunt gata sa-i serveasca pe atleti, antrenori, spectatori, pe parcursul celor 19 zile.
2. Visa
Visa a sponsorizat Olimpiada inca din 1986 si s-a angajat sa faca asta pana in 2020. Fiind furnizorul de servicii de plata, cei care vor sa plateasca cu cartile de credit vor trebui sa foloseasca un card Visa. Visa a incheiat un parteneriat strategic cu Samsung pentru platile pe telefon, utilizand tehnologii de ultima ora.
3. Omega
Divizia grupului elvetian Swatch, Omega a cronometrat pentru prima oara Jocurile Olimpice in 1932, la Los Angeles. Compania a devenit TOP sponsor in 2004. In acest an, Omega a lansat Quantum Timer, o noua tehnologie care poate masura o milionime dintr-o secunda.
4. Acer
Compania taiwaneza de IT, Acer a devenit membru TOP abia in 2009, pentru Jocurile din Vancouver din 2010. Acer asigura logistica computerizata pentru Jocurile OIimpice. Acer este singurul sponsor care nu si-a luat acest angajament si pentru urmatorul ciclu de patru ani.
5. Coca Cola
Coca Cola este sponsor al Jocurilor Olimpice inca de la Jocurile din Amsterdam, in 1928, si este cel mai longeviv sponsor. Compania este si membru fondator a programului TOP, in 1986 si este furnizorul exclusiv al bauturilor non-alcoolice pentru Jocurile Olimpice. In acest an, compania va servi 23 de milioane de bauturi pe parcursul a 8 saptamani. Si Coca Cola a fost criticata, ca si McDonald’s, pentru efectele asupra populatiei, fiind asociate cu obezitatea.
6. Panasonic
Toate competitiile pe care fanii le urmaresc sunt filmate cu echipamentele produse de compania nipona Panasonic, sponsor din 1987. Compania furnizeaza televizoare, echipamente audio, camere de filmat si toate aparatele electronice necesare pentru transmisiunea pe stadioane, dar si pentru cei care urmaresc de acasa Jocurile Olimpice.
7. Procter and Gamble
Procter & Gamble a intrat in TOP in 2010. La Londra, compania va pune la dispozitie P&G Family Home, un loc in care atletii si familiile lor se pot relaxa si pot folosi produse si servicii P&G.
8. General Electric
In calitate de sponsor oficial TOP din 2005, cu un contract care dureaza pana in 2020, General Electric furnizeaza infrastructura, sisteme si solutii pentru cladiri din Parcul Olimpic. Iluminarea arenelor, alimentare electrica, dar si echipamente de diagnosticare medicala pentru atleti, incluzand aparate RMN, ultrasunete etc sunt asigurate de General Electric.
9. Dow Chemical
Compania din industria chimica este cel mai recent sponsor din programul TOP si furnizeaza solutii si consultanta in legatura cu initiative sustenabile, si s-a ocupat de terenurile de hokey si acoperisul pentru stadionul olimpic. Contestatarii acestei companii au readus in discutie scurgerile letale de gaz provocate de companie in India, in 1984.
10. Atos
Furnizor de servicii IT, Atos a intrat in TOP in 2001 cu numele de SchlumbergerSema, cumparata in 2004 de Atos. Serviciile de date si comunicatiile sunt asigurate de aceasta companie.
11. Samsung
Compania sud-coreeana pune la dispozitie o platforma pentru comunicatii wireless si de telefonie mobila. In urma cu cateva luni, atletii au dat compania in judecata din cauza aplicatiei de Facebook Olympic Genome care arata ce are in comun un utilizator si un atlet olimpic.