TOP 8: Tarile in care nu trebuie sa platesti impozit pe venit
topimpozitvenituricontributii socialetaxeguvern
Dupa cum spunea Benjamin Franklin: "Singurele lucruri infailibile în lumea asta sunt moartea si impozitele". Cu siguranta ca miliarde de oameni din toata lumea isi platesc, in fiecare zi, taxele.
Impozitele pe venit reprezinta o sursa infinita de castig pentru guverne si tema taxarii are un rol semnificativ in cadrul alegerilor electorale din cea mai puternica tara a lumii, SUA.
Exista insa unele tari in care poti fi 100% sigur ca nu vei plati biruri pe veniturile tale. Iata 8 tari care nu percep un asemenea impozit. Lista a fost realizata pe baza unui sondaj KPMG, realizat in 2011 de KPMG, pe un esantion de 96 de tari.
Unele din tari sunt cunoscute ca fiind adevarate paradisuri fiscale, in timp ce altele administreaza resurse naturale uriase, care finanteaza fara probleme cheltuielile guvernamentale.
1. Emiratele Arabe Unite
EAU dispune de unul din cele mai mari PIB-uri pe cap de locuitor din lume, 48.200 dolari si nu percepe impozit pe venit sau pe agoniselile antreprenorilor. In loc sa genereze venituri din taxele pe salarii si alte castiguri, EAU, al treilea cel mai mare exportator de petrol din lume, taxeaza companiile petroliere cu 55% din venituri.
Bancile straine platesc biruri de 20%. Veniturile din petrol, de exemplu, au reprezentat 80% din venitul consolidat al guvernului in 2010, in timp ce veniturile din alte taxe, tarife si impozite insumeaza sub 12%, potrivit statisticilor guvernamentale. In timp ce angajatii expati in EAU nu platesc contributiile sociale, cetatenii arabi contribuie lunar cu 5% din veniturile lor in acest sens.
Angajatorii realizeaza contributii lunare de 12,5% din salariul de baza al muncitorilor lor pentru pensii si asigurari de sanatate. Alte taxe indirecte sunt reprezentate de cele imobiliare, de infrastructura si municipale. EAU percepe accize de 50% pentru alcool si daca persoana cumpara alcool pentru a-l bea acasa, este taxata cu inca 30%.
2. Qatar
Qatar, taramul gazului natural, este cea mai bogata tara din lume in functie de PIB-ul pe cap de locuitor, cu 88.000 dolari, potrivit Forbes.
Bazandu-se pe rezervele sale uriase de gaze naturale - locul III in plan global - Qatar a investit masiv in infrastructura, pentru a lichefia si exporta marfa sa cea mai de pret.
Qatar nu percepe taxe pe venituri personale, dividende, profituri, castiguri de capital si proprietati. Cetatenii platesc insa 5% din venituri pe asigurari sociale, in timp ce angajatorii contribuie cu 10% la acest fond national. Printre alte taxe indirecte se numara si una de 5% pe produsele importate.
3. Oman
Ca si vecinele sale din Orientul Mijlociu, Oman se intretine din rezerve de petrol. Veniturile din petrol ale tarii au crescut cu 35% in luna aprilie la 8,49 miliarde dolari, fata de acceasi luna anului trecut si au insumat 71% din veniturile totale ale sultanatului. Chiar daca nu exista o taxa propriu-zisa pe venituri, cetatenii din Qatar contribuie cu 6,5% din salariul lor la fondurile sociale.
De asemenea, ei platesc o taxa de 3%, atunci cand achizitioneaza o locuinta. In ciuda bogatiilor sale subterane, Oman a fost marcat recent de numeroase proteste ale locuitorilor, care solicita locuri de munca si beneficii sociale. Unii cetateni au fost incarcerati, datorita activismului lor. Arabii sunt nemultumiti deoarece expatii au beneficiat de 800.000 de joburi, in timp ce rata somajului in randul rezidentilor a fost de 24,4% in 2010 si continua sa creasca, potrivit FMI.
4. Kuweit
Al saselea cel mai mare exportator de petrol din lume, Kuweit, a inregistrat un castig de 63,5 miliarde de dolari de pe urma aurului negru, intre lunile aprilie si noiembrie ale lui 2011, adica 95% din veniturile totale ale guvernului, in perioada citata.
Chiar daca nu sunt taxati pe venit, kuweitienii platesc o contributie sociala de 7,5% din salariu; angajatorii platesc 11% contributie. In ciuda bogatiilor sale, si Kuweitul a fost marcat de tensiuni.
Doar 7% dintre cetatenii din Kuweit lucreaza in sectorul privat si costul crescand al pensionarii afecteaza bugetul guvernului. FMI a recomandat Kuweitului sa introduca o taxa pe valoare adaugata si un sistem logic de colectare a taxelor pe venit.
5. Insulele Cayman
Cunoscute drept un centru financiar offshore, Insulele Cayman atrag ca un magnet cetatenii straini, datorita taxelor zero pe venituri si castiguri; mai mult, Insulele nu dispun de un sistem de contributii sociale. Angajatorii trebuie sa furnizeze un plan de pensionare pentru toti angajatii, inclusiv pentru expatii care au lucrat mai mult de noua luni neintrerupte pe insule.
Chiar daca nu exista un TVA sau o taxa pe vanzari, Insulele Cayman percep taxe indirecte, cum ar fi cea pe bunurile importante, care poate ajunge la 25%. Un standard ridicat de viata in Insule echivaleaza cu preturile mari la locuinte. Pretul mediu al unui apartament in luna aprilie a fost de 550.000 dolari, in timp ce o casa costa in medie 736.000 dolari, potrivit cifrelor guvernamentale.
6. Bahrain
In conditiile in care nu percepe o taxa pe venituri, Bahrain se bazeaza pe productia de petrol din Abu Safa, impartita cu Arabia Saudita. 70% din bugetul Bahrainului este asigurat de aurul negru. Pentru contributiile sociale, cetatenii vireaza 7% din veniturile lor, in timp ce strainii vireaza 1%.
Angajatorii trebuie sa contribuie cu 12%. In ciuda bogatiei sale, Bahrainul a inregistrat un deficit bugetar de 83 milioane dolari in 2011 si ar putea solicita ajutor financiar extern.
7. Bermuda
Una din cele mai afluente tari din lume inregistreaza si unele din cele mai inalte standarde de viata.
Chiar daca nu exista o taxa pe venituri, angajatilor li se poate solicita de catre angajatori sa contribuie cu 5,75% dintr-o taxa de 16% pe care patronul o plateste catre guvern, pe primii 750.000 de dolari castigati de un angajat. Angajatii platesc si 30 - 40 dolari pe saptamana pentru asigurari sociale.
O alta taxa este una de proprietate, care poate ajunge pana la 19%, in functie de valoare anuala de inchiriere a terenului, determinata de guvern. Se mai aplica o taxa pe mosteniri/proprietati, situata intre 5% - 20%.
Birurile pentru bunurile importante reprezinta o sursa importanta de venituri pentru guvern. Cei care se muta in Bermuda sunt taxati cu 25% pentru bunurile pe care le aduc cu ei. Avand in vedere taxele mici, Bermuda reprezinta un magnet pentru companiile externe si 20% din populatie este de alta nationalitate. Totusi, un permis de munca pe 10 ani in Bermuda costa 20.000 de dolari.
8. Bahamas
Bahamas se numara printre cele mai bogate tari din Caraibe si economia sa este dependenta de turism si tranzactii bancare offshore.
Circa 70% din veniturile guvernului sunt asigurate din taxele pe bunurile importate. Chiar daca nu exista o taxa pe venit, angajatii contribuie cu 3,9% din salariu, pana la 26.000 dolari in fiecare an, la fondurile sociale, National Insurance.
Angajatorii trebuie sa contribuie cu 5,9% din salariul unui angajat la acelasi fond, in timp ce persoanele fizice autorizate platesc 8,8%. De asemenea, Bahamas percepe o taxa de proprietate de 1%.
In ciuda prosperitatii sale si a titulaturii de centru financiar, Bahamas inregistreaza o rata a somajului de 15%.