TOP 14: Punctele globale sensibile ale momentului, prezentate de Citi
citiuniunea europeanaorientul mijlociusiriasua
Economia europeana se deterioreaza, cu consecinte pe plan politic si social. Liderii de pe continent sunt debarcati de o noua generatie de politicieni, mai ales populisti la periferia Uniunii Europene. In Orientul Mijlociu primavara araba a adus democratia in cateva tari, insa populatia este divizata.
Tina Fordham, analist politic global la banca americana Citi, prezinta, intr-un raport, cele 14 puncte sensibile existente in acest moment in lume. In aceste zone lucrurile ar putea lua intorsaturi neasteptate in acest an si in 2013. Ordinea enumerarii acestor puncte nu reflecta importanta lor.
1. In Rusia continua protestele anti-Putin
Proteste atat de mari ca cele organizate impotriva realegerii in fruntea tarii a lui Vladimir Putin nu au mai avut loc in Rusia din timpul ultimelor momente ale Uniunii Sovietice. Opozantii nu se lasa, in ciuda faptului ca tara este condusa cu mana de fier de liderul de la Kremlin. Membrele trupei punk Pussy Riot au fost arestate si risca o pedeapsa de trei ani de inchisoare. Mai mult, un blogger care a criticat biserica rusa a cerut azil politic in Estonia, de teama sa nu ajunga dupa gratii. Fordham crede ca aceste tensiuni vor continua.
2. Noul guvern socialist francez este caracteristic pentru noua Europa
Partidele de stanga continua sa castige teren in Uniunea Europeana, dupa ce liderii de dreapta nu au reusit sa stopeze criza euro. In Franta alegerile au fost castigate de socialistul Francois Hollande. Partidul acestuia se opune masurilor de austeritate sustinute de Germania, fapt care ar putea crea tensiuni intre cele doua puteri.
3. Grecia ar putea deveni un stat extrem de fragil
Chiar daca va parasi zona euro, Grecia va ramane membra UE, fara ai carei bani nu poate supravietui. Tara va ramane insa foarte fragila mult timp de acum incolo. Reprezinta cauze de ingrijorare somajul, saracia si chiar foametea care afecteaza o parte din populatie tot mai mare.
4. In Olanda sunt asteptate alegeri importante
Olanda, alaturi de Germania, este unul din cei mai importanti creditori ai statelor europene cu probleme. Daca partidele anti-austeritate castiga, aceasta ar fi o alta lovitura puternica pentru Germania.
5. Stabilitatea politica din Italia este cheia coeziunii zonei euro
Stabilitatea politica in Italia este "critica" pentru zona euro, sustine Fordham. Este ingrijorator faptul ca a crescut sustinerea in randul populatiei pentru pardidele populiste, iar in Parlament sentimentul antieuropean este in crestere. Riscul de alegeri anticipate in acest an este scazut.
6. Egiptul este puternic divizat
Primele alegeri democratice din Egipt de dupa caderea regimului Mubarak l-au propulsat in fruntea tarii pe Mohammed Morsi (foto), ultimul premier din regimul dictatorial. Morsi a castigat alegerile la limita, cu 52% din voturi, fapt care arata ca tara este puternic divizata. Presedintele va avea o misiune grea in reunificarea Egiptului.
7. In Libia au fost alesi multi oficiali din regimul Gadhafi
Dupa alegerile din iulie, in Libia au fost alesi multi fosti oficiali din regimul autoritar al lui Gadhafi. Un exemplu este Mahmoud Jibril, fost consilier pe probleme economice al colonelului. Tranzitia de la dictatura la democratie va fi grea, insa Libia are multi parteneri externi, pe filiera petroliera, care o pot ajuta in acest demers.
8. Siria este o bomba cu ceas in inima Orientului Mijlociu
In razboiul civil din Siria au murit deja 19.000 de civili. Pentru Fordham, prabusirea regimului actual este un scenariu "tot mai probabil". Siria detine arme chimice, iar analistul Citi se teme ca acestea ar putea fi utilizate in conflict. De aceea comunitatea internationala ezita sa intervina militar.
9. Exista o sansa din patru ca Israelul sa atace Iranul inainte de luna noiembrie
Sprijinul populatiei din Israel pentru un atac in Iran este redus. Totusi, liderii israelieni spun ca, in programul nuclear iranian exista un punct fara intoarcere, dupa care nu se va mai putea face nimic, deoarece statul musulman va avea arme de distrugere in masa. De aceea un atac este inca probabil, inainte de ajungerea la acel punct.
10. Tranzitia politica din Arabia Saudita ar putea influenta politica tarii in domeniul petrolului
Dupa moartea printului Nayef bin Abdul Aziz al-Saud, nu se stie exact cine va mosteni coroana. Daca Arabia Saudita nu va continua sa pompeze suplimentar petrol in piata la nevoie, preturile ar putea creste din nou rapid.
11. Presedintele din Venezuela ar putea fi intr-o stare mai grava de sanatate decat se spune
Fordham este sceptica in legatura cu declaratiile oficiale legate de sanatatea lui Hugo Chavez. Acesta conduce tara de 13 ani, iar urmarile mortii sale sunt greu de estimat. Venezuela este un important exportator de petrol.
12. Noi lideri din Peninsula Coreea
In Coreea de Sud vor avea loc alegeri pe 19 decembrie 2012. Actualul guvern de la Seul este recunoscut pentru atitudinea ferma cand vine vorba de vecinii comunisti din nord. In Coreea de Nord noul lider este Kim Jong-un, care a dat semne de deschidere spre exterior in ultima perioada. Fordham crede ca sansele sa devina noul presedinte al Coreei de Sud ii apartin lui Park Geun-hye, mai deschis la negocieri cu nordul.
13. China trece printr-o tranzitie politica majora
Hu Jintao, care este presedinte al Chinei de 10 ani, se va retrage din functie in primavara lui 2013. Succesorul nu este deocamdata cunoscut. Tensiunile cu SUA au crescut, la fel ca si cu tarile vecine, Vietnam si Filipine, pe fondul granitelor din Marea Chinei de Sud. De aceea este important cine va veni la putere.
14. Alegerile din SUA sunt asteptate cu interes
Evenimentele internationale ar putea afecta rezultatele alegerilor prezidentiale din SUA, care vor avea loc in noiembrie. Realegerea lui Obama depinde de ce se intampla in China, Europa si Iran. Fordham estimeaza ca republicanii vor mentine controlul Camerei Reprezentantilor si ca vor dobandi controlul si in Senat.