TOP 10: Cele mai scumpe restaurante din Europa
restauranteromafrantamancaremeniuricaviar
Cele mai scumpe restaurante europene nu au cunoscut criza, dupa cum scrie CNN. Aceste "temple" ale bunatatilor si rafinamentului raman la fel de excentrice, indiferent de "vreme". In universul cinelor spectaculoase, costul unei singure farfurii poate ajunge lejer la trei cifre. Si asta inainte sa platesti 1.000 de dolari pe o sticla de vin.
In schimbul golirii buzunarului, primesti unele din cele mai exclusiviste ingrediente din lume - trufe, caviar, homar albastru - service intr-un cadru select.
Franta conduce topul alcatuit de CNN, cu patru restaurante - chiar cinci, daca punem la socoteala si Monte Carlo.
Aici este taramul in care stelele Michelin sunt la fel de comune ca gentile de firma, care au parte de propriul scaun, in cadrul restaurantelor pentru bogatasi.
1. Le Meurice (Paris)
Celebrul Alain Ducasse se ocupa de acest local. Peretii sunt acoperiti cu aur si clientii restaurantului de trei stele Michelin pot admira gradinile Tuileries. Aurul negru este prezent in farfurii prin intermediul trufelor extrem de scumpe.
Preparat reprezentativ: Orice preparat cu trufe. Pretul acestora incepe de la 165 dolari.
Le Meurice, 228 Rue de Rivoli, Paris, France; +33 1 44 58 10 55
2. Sketch Lecture Room & Library (Londra)
In 2002, clientii au platit chiar si 66 de dolari pe un starter, cu ocazia lansarii restaurantului amintit. Popularitatea meniului format din sapte feluri de mancare se datoreaza pretului "modic" de 157 dolari.
Preparat reprezentativ: Langustine preparate in cinci feluri, crude sau la gratar.
Sketch, 9 Conduit St., London; +44 20 7659 4500
3. Restaurantul Paul Bocuse (Lyon, Franta)
Restaurantul din Lyon detine trei stele Michelin inca din 1965.
Preparat reprezentativ: Supa de trufe Bocuse inventata de presedintele francez Valery Giscard d'Estaign in 1975 (117 dolari) si felul principal reprezentat de chefalul rosu imbracat in crusta de cartofi (83 dolari).
Restaurant Paul Bocuse, 40 Rue de la Plage, Lyon, France; +33 4 72 42 90 90
4. Noma (Copenhaga, Danemarca)
Bucatarul Rene Redzepi le ofera clientilor mese la care altfel n-ar fi visat. Noma a fost desemnat in ultimii trei ani drept cel mai bun restaurant din lume, de catre revista Restaurant.
Preparat reprezentativ: Rata salbatica
Noma, Strandgade 93, Copenhagen, Denmark; +45 32 96 32 97
5. Restaurant Pic (Valence, Franta)
Anne-Sophie Pic este singurul bucatar-sef de sex feminin din Franta, care detine trei stele Michelin.
Anne pastreaza traditia familiei inca din anul 1889, cand strabunica sa a pus bazele localului. Un meniu ales costa insa 455 dolari.
Preparat reprezentativ: Biban de mare cu caviar, o reteta inventata de tatal lui Pic in 1971.
Restaurant Pic, 285 Avenue Victor Hugo, Valence, France; +33 4 75 44 15 32
6. Solo Per Due (Vacone, Umbria, Italia)
Un restaurant aglomerat, situat in zona rurala a Italiei, intr-o vila din secolul 19. Solo Per Due - Doar pentru doi - presupune existenta unei singure mese, a unui singur meniu si a unui singur pret... pentru fiecare persoana: 345 dolari (vinul nu este inclus).
Preparat reprezentativ: Una din cele mai bune retete de cannoli din nordul Siciliei.
Solo Per Due, Via Villa di Orazio 2, Vacone, Italy; +39 0746 676873
7. La Marmite (St. Moritz, Elvetia)
Altitudinea se potriveste cu preturile din restaurantul situat in St. Moritz, in varful muntelui Corviglia. La Marmite se afla "cocotat" la o inaltime de 2.468 metri. Caviarul si homarul sunt la "ordinea zilei".
Preparat reprezentativ: Carrousel, un mix de foie gras, somon afumat, homar si caviar, care costa 370 dolari.
La Marmite, Corviglia, St Moritz; +41 81 833 6355
8. Le Louis XV Alain Ducasse (Monte Carlo, Monaco)
In 1987, Printul Rainier de Monaco l-a angajat pe Alain Ducasse pentru a infiinta un restaurant in Hotel de Paris; localul a castigat trei stele Michelin in patru ani.
Preparat reprezentativ: Homar albastru (220 dolari/bucata).
Le Louis XV Alain Ducasse, Hotel de Paris, Place du Casino, Monte Carlo; +377 98 06 88 57
9. Les Airelles (Courchevel, Franta)
Cel mai mare resort de ski din lume gazduieste si una din cele mai exclusiviste bucatarii. Cel mai "modest" espresso costa 5 euro. Meniul bucatarului-sef Pierre Gagnaire cuprinde sapte elemente exclusiviste si costa 342 dolari.
Preparat reprezentativ: Caviar servit cu granita de vodca si o specialitate de bors.
Les Airelles, Rue du Jardin Alpin, Courchevel, France; +33 4 79 00 38 38
10. La Pergola (Roma)
Singurul restaurant de trei stele Michelin din Roma vinde preparate din trufe albe, adunate din Alba (nordul Italiei).
Un meniu standard La Pergola costa "doar" 290 dolari.
Preparat reprezentativ: Chefal rosu cu trufe albe si piure din cannellini (135 dolari).
La Pergola, Via Alberto Cadlolo 101, Rome; +39 06 35091