Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
China este epicentrul mondial cand vine vorba de bunuri contrafacute. Mai nou insa, inventivi din fire, chinezii cloneaza afaceri intregi.
Aceasta este o problema mare pentru companiile care se extind in China si incearca sa-si impuna o identitate a brandului. In timp ce unele din aceste clone vand produse originale ale afacerii pe care o imita, altele copiaza totul, de la formatul de retail, pana la schema de culori si logo.
Iata, mai jos, cateva exemple de afaceri clonate in China:
10. Magazine Apple: Au aparut ca ciupercile dupa ploaie in statul asiatic in ultimii ani. Cateva au fost inchise recent, nu pentru ca erau copii ale magazinelor Apple, ci pentru ca autoritatile au descoperit nereguli.
9. Parcuri Disney. Beijing Shijingshan Amusement Park, administrat chiar de guvernul din districtul Shijingshan, este o copie fidela a unui parc de distractii Disney. Sunt folosite aceleasi mascote, precum Shrek, Alba ca Zapada, Cei sapte pitici, Mickey Mouse sau Goofy. Disney a depus plangere impotriva parcului inca din 2007, insa acesta functioneaza nestingherit si astazi.
8. IKEA. Brandul suedez este atat de celebru incat nu le putea scapa chinezilor. Desi in acte opereaza sub numele de 11 Furniture, magazinul din Kunming afiseaza brandul IKEA. Facilitatea copiaza schema de culori a companiei suedeze, bazata pe galben si albastru.
7. Starbucks. In 2006, lantul american de cafenele Starbucks a reusit sa determine o companie similara din China sa renunte la brandul "Xingbake", care se traduce, ati ghicit, in engleza prin "Starbucks". Intre timp au aparut insa in statul asiatic o puzderie de clone ale afacerii americane: Seayahi Cofee, One Dollar Coffee, Lucky Coffee, Bucksstar Coffee etc. Toate copiaza logo-ul Starbucks, precum si schema de culori a companiei.
6. Parc World of Warcraft. Un antreprenor din China a construit un parc bazat pe marcile World of Warcraft si StarCraft, detinute din Blizzard Entertainment. Parcul, aflat la vest de orasul Shanghai, se numeste World Joyland, iar construirea sa a costat 30 milioane de dolari.
5. KFC. Magazinele KLC din China nu doar ca au copiat brandul american, dar l-au inlocuit pe colonelul Sanders cu propria mascota - o gaina. KFC, originalul, are de asemenea o prezenta puternica in China.
4. Harry Potter. China este faimoasa pentru faptul ca imita si cloneaza brandurile americane. Acelasi lucru i s-a intamplat insa si marcii britanice Harry Potter. Au aparut carti numite astfel, care nu sunt traduceri ale celebrelor romane, dar si magazine tematice.
3. Nike. Chinezii care nu isi permit o pereche de pantofi sport originali Nike pot opta pentru una Nibe. Exista chiar si un lant de magazine in care produsele Nibe se vand. China este principala sursa de produse Nike contrafacute.
2. McDonald's. Daca n-au scapat KFC si Starbucks, cum putea scapa Mc'Donalds de impostorii chinezi? Desi compania americana are o prezenta puternica in China, nu poate scapa de clonele, precum "Mini Dog" sau "Mcdnoalds", care se regasesc in orase din intreaga tara.
1. Disney Store. Interesant in acest caz este faptul ca si in magazinele Disney originale din China se gasesc multe produse contrafacute. O clona a unui astfel de magazin se gaseste in orasul Kunming. Se vand acolo copii de produse Disney, dar si jucarii Angry Birds realizate grosolan.
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special "E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"