Tony Blair, vinovat de exodul romanilor in Marea Britanie
romaniatony blayreuropaeconomie
Fostul premier britanic, Tony Blair, este responsabil de exodul romanilor in Marea Britanie, este de parere Tom Gallagher, autor al mai multor lucrari despre Romania.
Intr-un amplu articol publicat de Commentator, Gallagher arata ca romanii privesc Marea Britanie asa cum imigrantii europeni priveau America in trecut, drept o Lume Noua.
Gallagher a mentionat ca romanii sunt incurajati sa ajunga in Marea Britanie, dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii, de faptul ca statul britanic are o structura speciala in ceea ce priveste beneficiile pentru imigranti.
Saptamana trecuta, scrie expertul, un comitet din ministerul britanic de Interne a discutat cu autoritatile de la Bucuresti pentru a estima daca presa are dreptate cand vorbeste despre conditiile proaste din Romania.
Comitetul a primit un sondaj care arata ca 24% dintre romanii cu varste intre 18 si 35 de ani doresc sa munceasca in Marea Britanie. "Ar fi impotriva tuturor tendintelor din migratia europeana din ultimii doua sute de ani, daca nu ar exista un exod spre aceste maluri", scrie Gallagher.
"Acolo unde gasesc de lucru, salariile sunt derizorii si nu ajung pentru necesitatile de baza. Acest lucru se aplica si ocupatiilor specifice clasei de mijloc, ceea ce explica de ce este un exod de doctori si alti profesionisti. Mita este norma pentru a obtine sevicii care in Marea Britanie sunt gratuite", scrie expertul.
Cel de la care ar fi trebuit sa ceara explicatii pentru aceasta situatie parlamentarii britanici aflati in vizita la Bucuresti este fostul premier Tony Blair, care s-a aflat in capitala Romaniei in acelasi timp, pentru a-l ghida pe tanarul premier controversat al tarii, Victor Ponta, cum sa trateze cu cancelarul german Angela Merkel, continua Gallagher.
Expertul arata ca Tony Blair este liderul european responsabil pentru ca a aruncat Romania, "o tara cu coruptie sistemica si o economie in farame", in Uniunea Europeana, sperand intr-o schimbare.
Gallagher scrie ca Blair se considera un "Print al Europei" care traverseaza continentul, oferind patronaj politicienilor in ascensiune, care la randul lor ii vor oferi sustinerea necesara pentru a ocupa una din slujbele europene importante.
Expertul spune ca romanii au avut o experienta mai rea cu globalizarea decat britanicii, iar in Romania au disparut slujbele si au crescut preturile pentru ca tara sa se poata proclama economie de piata.
Firmele de stat si utilitatile au disparut sau au fost vandute pentru a fi inlocuite de firme germane sau austriece, care au facut profituri "incredibil de consistente".
Gallagher se intreba: "Statul roman a oferit contracte grae firmelor apropiate partidelor de guvernare din Franta si Germania, asa ca cine ar fi putut refuza Romania in 2007, la integrarea in UE?".
Seful comitetului care a vizitat Bucurestiul recent isi aminteste cum a inceput Blair procesul prin care Romania a devenit o colonie economica a statelor principale ale UE, intrucat Keith Vaz a fost ministru pentru Europa din 1999 in 2001, tocmai cand Blair desfasura mirajul europenizarii Romaniei, mai scrie expertul.