Tichetele de masa vor fi MAJORATE / PLAFONATE. 2 anunturi de tip Alba-Neagra dinspre Guvern
tichete de masabonuri de masa
In timp ce PSD a lansat la Ministerul Muncii, in dezbatere publica, un proiect privind plafonarea valorii tichetelor de masa, tot din partea unor social-democrati venea, cu doar cateva luni in urma, un alt proiect, care prevedea contrariul, adica majorarea acestor tichete.
Partidul Social Democrat intentioneaza sa majoreze si sa plafoneze totodata valoarea tichetelor de masa. Desi suna ireal, asa se poate traduce actiunea mai multor social-democrati care propuneau majorarea tichetelor de masa, insa intre timp, in dezbatere publica a aparut un proiect care prevede plafonarea valorii acestora, pana in martie 2020.
Valoarea maxima a unui tichet de masa este in prezent 15,18 de lei, ultima majorare avand loc in 2018. In luna mai a anului trecut valoarea tichetelor de masa a fost majorata de la 15,09 lei la 15,18 lei.
Proiectul care se afla in dezbatere la Ministerul Muncii propune plafonarea tichetului de masa la suma de 15,18. Este o plafonare care ar urma sa fie aplicata cel putin pana martie 2020. Si care ar urma sa intre in vigoare incepand cu luna octombrie.
Insa un grup de deputati PSD propunea, in aprilie, majorarea valorii tichetelor de masa, pe motiv ca banii sunt insuficienti pentru a asigura necesarul de hrana pentru o zi de lucru. Social-democratii propuneau atunci majorarea valorii nominale maxime a tichetului de masa de la 15 la 20 de lei, initiativa legislativa fiind si depusa la Parlament
"Valoarea nominala a unui tichet de masa nu poate depasi suma de 20 de lei la data aplicarii prevederilor acestei legi. Prevederile legii intra in vigoare in data de 1 a lunii urmatoare celei in care legea se publica in Monitorul Oficial", prevede textul initiativei legislative semnate de deputatii PSD Valeriu Steriu, Liviu-Ioan Balint, Dumitru Gherman, Violeta Radus si Ioan Terea.
"Un numar mare de angajati se afla in imposibilitatea de a avea o masa adecvata in timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru incarcat, fie ca nu au acces la achizitionarea unei mese.
Astfel, aceasta problema ramane o responsabilitate comuna a statului, precum si a angajatorului, pentru a le oferi o masa decenta pe parcursul unei zile de lucru. Valoarea tichetului de masa este printre cele mai mici din Europa. Daca in Romania valoarea este aproximativ 3,21 euro, in Spania este 11 euro, in Belgia este 8 euro, in Franta este 11,04 euro, in Grecia este de 6 euro, iar in Portugalia este de 7,63 euro", sustineau initiatorii.
"Crescand valoarea nominala a tichetelor de masa la nivel corespunzator, statul are posibilitatea de a implementa o facilitate fiscala care asigura o mai buna colectare a taxelor si impozitelor, diminuandu-se economia subterana", au adaugat social-democratii la acea data.
Insa initiativa legislativa nu a avut succes, nefiind aprobata, desi de ea ar fi putut beneficia 2.100.000 de angajati, aproximativ jumatate dintre salariatii Romaniei, despre care chiar initiatorii proiectului spuneau ca vor fi privilegiati de aceasta majorare, pentru ca le va creste puterea de cumparare. Dar, conform ultimelor modificari, acestia mai au de asteptat cel putin pana in martie 2020, pentru a vedea vreo majorare a tichetelor de masa.
Citeste si:
Norica Nicolai crede ca alegerile au fost fraudate: ALDE are 15%, nu 4%