Relatiile dintre cele doua tari au fost, in mare, line, din momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, in 2007. Asta cel putin pana in luna august a anului trecut cand Nicolas Sarkozy a ordonat expulzarea romilor care traiau ilegal pe teritoriul Frantei, majoritatea dintre ei cu cetatenie romana. N-a durat mult si Franta a trebuit sa se confrunte cu acuzatii de oportunism si chiar de rasism, precizeaza The Economist.
Autorul articolului isi exprima opinia ca Romania a jucat la sigur, nedorind sa faca prea multe valuri. Si asta pentru ca are nevoie de Franta pentru a intra in Schengen, intrare cu termen limita in martie, anul acesta. Miza se pare ca s-a pierdut. Desi pare ca a trecut de evaluarea tehnica a oficialilor Schengen, candidatura Romania (ca si cea a Bulgariei) este pusa in standby de Franta si de Germania care sustin ca tara nu a reusit sa-si rezolve problemele legate de coruptie si crima organizata.
Stirea ca Franta si Germania intentioneaza sa amane aderarea Romaniei la spatiul Schengen a aparut inainte de Craciun, iar reactia acesteia nu a fost una in favoarea sa, spune The Economist. Mai intai, Baconschi a amenintat cu impunerea unor obligatii suplimentare Croatiei, tara care se apropie de aderarea la UE. A declarat apoi ca Romania va renunta la "mecanismul de cooperare si verificare", un set de reguli prind combaterea coruptiei semnate de Romania si Bulgaria la intratea in UE.
In alt plan, un grup de parlamentari romani a spus ca va amana ratificarea unui protocol al Tratatului de la Lisabona care permite Parlamentului European sa mai primeasca 18 noi membri.
The Economist comenteza ca presedintele Basescu a dat inapoi cand a vazut ca amenintarile sunt inutile, dar raul fusese deja facut.
Teama care s-a inserat acum in sanul tarilor sarace al UE este ca vor fi dezavantajate ceea ce inseamna ca vor primi mai putini bani, se incheie articolul.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212