Teodorovici: Ar trebui un pachet agresiv de masuri impotriva mobilitatii selective din UE, care duce la exodul creierelor
migratieforta de muncajoburilocuri de muncaajutor socialexod creierecriza forta de munca
Romania si Siria sunt primele tari din lume cu o crestere agresiva si ingrijoratoare a populatiei diasporei. Totusi, Siria este in razboi, iar migratia este justificata, insa Romania se lauda cu crestere economica, si teoretic, nu mai este nici macar o tara "in curs de dezvoltare", ci una "dezvoltata". Chiar si asa, diaspora romaneasca numara aproximativ 5 milioane de oameni. Practic, forta de munca a Romaniei, dar si "creierele" geniale, aleg sa munceasca pentru state din Vest sau de peste Ocean, unde munca lor este corect remunerata, legislatia favorabila si dispun de toate resursele materiale necesare evolutiei profesionale.
Criza de forta de munca fara precedent in Romania
In ultimii ani, tara noastra se confrunta cu un
exod de creiere, dar si cu o
criza a fortei de munca fara precedent. Companiile de pe piata autohtona nu mai gasesc angajati calificati pentru a ocupa posturile disponibile. De fapt, nu mai gasesc nici oameni dispusi sa se califice, pe banii companiei. Oamenii fie pleaca peste hotare unde "se descurca": fiecare cum poate, fie aleg varianta standard de ajutor social pe termen nedeterminat.
De ce sa muncesti cand poti sa traiesti din ajutoare sociale?
La fel se intampla si cu creierele. Exista deficit de medici specialisti in toata tara, fiindca, desi Guvernul a majorat salariile la cateva mii de euro, leafa oferita in state din Vest ramane chiar si de 5 ori mai mare. Trist este ca statul roman ajunge, cel putin in privinta medicilor, sa piarda de doua ori. Este vorba despre cazurile studentilor scolarizati in regim "fara taxa", deci pe banii statului, care la finalizarea studiilor aleg sa profeseze peste hotare. Practic, statul scolarizeaza astel profesionisti care isi vor pune munca si priceperea in folosul altor tari, care ii atrag cu promisiunea unui trai mai bun.
Medicii sunt urmati pe drumurile strainatatii si de olimpicii Romaniei, de studentii eminenti si de oamenii de afaceri care aleg sa investeasca in state care sustin mai mult mediul de afaceri sau macar il lasa in pace si nu il trateaza ca pe un inamic. De asemenea, cea mai consistenta masa de forta de munca o reprezinta muncitorii cu calificari medii sau chiar necalificati, care obtin peste hotare joburi in domenii precum constructiile, platite chiar si cu mai mult de 1.000 de euro pe luna. In aceste conditii, de ce ar mai alege sa munceasca in Romania pe un salariu minim de 1.263 de lei net sau 3.000 de lei, cat este in constructii?
Potrivit datelor oferite de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortelor de Munca, in perioada ianuarie-august, 58.848 de locuri de munca au fost declarate de catre angajatori, in mod repetat, ca fiind vacante, iar in primele opt luni ale anului 2017 media numarului de locuri de munca vacante declarate de catre angajatori, in mod repetat, a fost de 7.306
Astfel, angajatorii au fost nevoiti sa joace rolul statului, oferind circumstante social-economice atractive pentru angajati. De aici, au luat nastere tot soiul de bonusuri la salarii, prime, dar si alte beneficii menite sa determine oamenii sa aleaga un loc de munca in propria tara.
Printre modalitatile cele mai populare prin care antreprenorii romani incearca sa stimuleze forta de munca autohtona se numara:
asigurari medicale, bonusuri de prezenta, sesiuni de team building, acoperirea cheltuielilor de transport sau decontarea unor servicii precum abonamentele la sala.
Trist este ca nu toti viseaza la Germania si SUA, multe IMM-uri iau in calcul sa isi mute sediile din Romania in Bulgaria, ca urmare a taxei pe lacomie ce bulverseaza intreg sistemul economic, aducand scumpiri la produsele de baza si servicii de tot felul.
Citeste si:
Suntem in "topul rusinii mondiale" la capacitatea de a pastra oamenii talentati in tara
Doar 4,8 milioane de persoane dintr-un total de 8,8 milioane de oameni care formeaza populatia activa, au statut de salariat
Potrivit datelor de la Institutul National de Statistica (INS), rata de angajare raportata la populatia apta de munca este de 55% la nivel national.
"Nu se poate sa existe atatea persoane care sa nu lucreze in Romania, e o eroare undeva. Poate ca exista maximum 1 milion de oameni din Romania care sunt someri inregistrati si neinregistrati sau sunt persoane care nu vor sa lucreze, dar cu siguranta nu sunt 4 milioane”, a spus directorul unei firme de recrutare si inchiriere de forta de munca.
In municipiul Bucuresti, dintr-un total de 1,12 milioane de persoane care fac parte din populatia activa, peste 960.000 de persoane (86% din total) sunt angajate. Pe judete, cele mai mari rate de angajare sunt in Ilfov (77%), Brasov (71%), Timis (71%), Sibiu (68%) si Cluj (67%). Acestea sunt zonele in care criza de forta de munca a ajuns la cote foarte mari, potrivit angajatorilor.
Citeste si:
Hotelierii au ramas fara forta de munca: Turismul romanesc are un deficit de 100.000 de muncitori
Ministrul de Finante: Trebuie stopat exodul creierelor
In aceste conditii, Ministerul de Finante incepe sa isi arate ingrijorarea cu privire la forta de munca si vine cu solutii, dar nu aplicabile pe plan intern, ci sub forma de sugestii pentru celelalte state.
"Tarile europene din care pleaca multa forta de munca spre restul Uniunii Europene ar trebui sa se gandeasca la un pachet agresiv de masuri care sa aduca o solutie pentru mobilitatea selectiva, care duce la exodul creierelor", a declarat sambata ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, la finalul celei de-a doua zile a reuniunii ECOFIN.
"Poate in timpul Presedintiei romane voi invita tarile care trimit lucratori in strainatate la o discutie, sa vedem ce e de facut. Ar trebuie sa ne gandim la un pachet agresiv care sa aduca o solutie, pentru ca nu putem sa ne atingem obiectivele in situatia actuala, de aceea discutam acum despre scaderea competitivitatii, despre cheltuieli diferite, aspecte care sunt influentate de aceasta mobilitate intra-europeana. Deci trebuie sa incurajam aceasta mobilitate, dar trebuie si sa tinem cont de tipul de masuri pe care trebuie sa le aplicam pentru a nu fi afectati noi toti", a afirmat Eugen Teodorovici.
Citeste si:
Romania si-a pierdut competitivitatea. A fost deteriorat spatiul fiscal.
Acesta a precizat ca situatia mobilitatii selective in cadrul UE a fost unul din subiectele principale discutate la reuniunea ministrilor europeni de Finante.
"Libera circulatie a fortei de munca a adus mari beneficii economice. Lucratorii mobili contribuie la PIB-urile tarilor de origine si tarilor-gazda si in cele mai multe cazuri au un rol semnificativ in ceea ce priveste castigurile celor ramasi in tara de origine.
Totusi mobilitatea muncitorilor poate avea si efecte negative, de exemplu atunci cand mobilitatea e selectiva, ducand la exodul creierelor si stopand cresterea potentiala. In viitorul apropiat, prioritatea noastra ar trebui sa fie gasirea unei solutii comune la nivel european si implementarea unui instrument care sa ne ajute in rezolvarea acestui fenomen", a afirmat ministrul Finantelor.
Eugen Teodorovici a subliniat ca din statele est-europene pleaca in Vestul Europei nu doar cei inalt calificati, ci si oamenii cu calificari medii sau scazute.
"In general in Uniunea Europeana lucratorii inalt calificati sunt foarte mobili, iar atunci cand nivelul de realizari educationale creste, creste si inovarea. Mobilitatea Est-Vest este exceptionala, dar nu intotdeauna doar lucratorii de inalta calificare emigreaza. Exista un procentaj de lucratori si cu calificari scazute si medii, facand acest fenomen sa fie amplu", a declarat Eugen Teodorovici.
Ministrul Finantelor s-a declarat nemultumit de discutiile din cadrul ECOFIN privind mobilitatea selectiva
"Daca tendintele din ultimii 10 ani vor continua, problema va deveni mai pregnanta pentru anumite state membre. De asemenea, mobilitatea duce si la probleme fiscale. Daca folosesc limbajul european, voi spune ca sunt multumit de discutia de astazi in domeniul mobilitatii fortei de munca. Dar, fiind mai pragmatic, trebuie sa spun ca nu sunt multumit, pentru ca tot timpul avem discutii foarte interesante, dar cand ajungem la solutii, nu avem abordarea adecvata.
Spun asta pentru ca mobilitatea fortei de munca in UE este poate una din temele cele mai importante de discutat, pentru a se identifica pasii de urmat pentru noi toti. Dupa cum vedeti, pentru Uniunea Europeana rezultatele sunt bune in legatura cu mobilitatea fortei de munca, dar daca luam problema si o discutam de la caz la caz, solutiile sunt total diferite", a afirmat ministrul Finantelor.