Tabloul ultimelor evolutii din lumea araba
bahrainyemenlibiairakiranegipttunisiaalgeriaprotestedemonstratiiorientul mijlociumuammar gadhafi
Tarile din Orientul Mijlociu, de la Bahrain la Yemen, de la Libia la Iran, inclusiv Irakul se confrunta cu miscari masive de mase care doresc schimbarea. Peste tot s-au inregistrat decese, foarte multi raniti, caci fortele puterii au intervenit: dictatorii cu zeci de ani in portofoliul de conducere refuza sa plece si folosesc fortele armate pentru a inabusi revoltele.
ALGERIA. Intr-un interviu publicat duminica, ministrul de externe algerian, Mourad Medelci, a spus ca Algeria nu va fi atinsa de "efectul de domino" care se face simtit in toata regiunea.
"Efectul de domino este o inventie a mediei. Algeria nu este Egipt sau Tunisia", a declarat el presei spaniole.
Cel putin opt oameni au murit, peste 420 au fost raniti in protestele din Algeria.
BAHRAIN. Luni, protestatarii a cerut plecarea intregii monarhii din Bahrain, printre alte cereri ale demonstratiilor care implinesc acum o saptamana. Tensiunile sunt la cota maxima, dupa ce politia a deschis focul asupra oamenilor, pentru a recastiga Piata Perlei. Cel putin opt oameni au murit si sute au fost raniti.
Opozantul siit Hassan Machaimaa, aflat in exil si judecat in contumacie pentru terorism, a anuntat ca se va intoarce marti la Manama.
Miscarile de strada au inceput pe 13 februarie, in capitala Manama, extinzandu-se apoi in toata tara.
IRAK. Fortele de ordine s-au ciocnit cu manifestantii, ceea ce a dus la uciderea a patru oameni si la ranirea a mai mult de 80 de oameni, la Suleimaniyeh, al doilea oras ca marime din Kurdistanul irakian.
Miscarile au avut doar un caracter local si nu au tintit spre daramarea guvernului.
IRAN. Politia s-a impus si a impiedicat orice protest antiguvernamental semnificativ la Teheran. Site-urile opozitiei au reclamat mai multe ciocniri intre politie si manifestanti. Puterea a anuntat ca l-a arestat pentru scurt timp pe fiul fostului presedinte Rafsandjani, aflat printre manifestanti. Opt oameni au murit.
Unii membri ai Parlamentului iranian au cerut ca liderii opozitiei, Mir Hossein Mousavi si Mehdi Karroubi, sa fie judecati si executati.
LIBIA. In Republica populara socialista islamica, fara Constitutie si Parlament, protestatari libieni si-au manigfestat luni bucuria in orasul Benghazi, pretinzand cadetin controlul asupra acestuia, dupa bataliile insangerate de saptamana trecuta. Miscarea antiguvernamentala a cuprins si capitala. Fiul lui Muammar Gadhafi a jurat ca foretele de securitate vor lupta "pana la ultimul glont".
Bilantul victimelor continua sa creasca, depasind luni dimineata cifra de 230 de morti, potrivit Human Rights Watch.
MAROC. Cateva mii de oameni au marsaluit duminica in acteva orase marocane, cerand reforme politice si limitarea puterilor regelui.
Peste 2.000 de persoane au ocupat strazile capitalei Rabat, 4.000, dupa spusele organizatorilor."Oamenii vor schimbarea", au incantat ei.
In Casablanca, cel mai mare oras al tarii nord africane, peste 1.000 de oameni au strigat : "Libertate, demnitate, justitie".
Demonstratiile au fost pasnice.
YEMEN. Liderul Yemen-ului a refuzat luni sa renunte la putere, spunand ca demonstratiile ample impotriva regimului sunt niste acte inacceptabile de provocare.
Saleh a precizat ca le-a ordonat trupelor sa nu traga, decat in cazuri de autoaparare. Cel putin 11 oameni au murit.