SUPERPUTERE PE DATORIE: Vezi cu cat s-au imprumutat PRESEDINTII SUA in ultimii 80 de ani
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
SUPERPUTERE PE DATORIE: Vezi cu cat s-au imprumutat PRESEDINTII SUA in ultimii 80 de ani
Indiferent ce decizii va lua administratia SUA, problema datoriei uriase a statului federal ramane una pe termen lung. O rana care se cangreneaza de la an la an. Ce a propus acum Washingtonul, prin marirea limitei maxime la care se poate imprumuta statul cu 2.100 miliarde de dolari si reduceri de cheltuieli de 1.000 miliarde de dolari in urmatorul deceniu, este doar un "leucoplast" pus peste o rana grava. Cum s-a ajuns insa aici? Manager.ro va arata cum a ajuns SUA sa fie o superputere pe banii altora si cu cat a crescut datoria tarii in mandatelor presedintilor din ultimii 80 de ani.
In perioada 1933 - 1953, cand SUA a fost condusa de Franklin Roosevelt si Harry Truman, datoria maxima a Americii a ajuns 2.500 miliarde de dolari. Era un prag suportabil, chiar confortabil. Acest maxim al intervalului respectiv a fost atins in ultimul an al Celui De-al Doilea Razboi Mondial (1945).
Din 1953 si pana in 1981, cand presedinti au fost Dwight Eisenhower, John Kennedy, Lyndon Johnson, Richard Nixon, Gerald Ford si Jimmy Carter, datoria SUA s-a mentinut in jurul nivelului de 1.800 miliarde de dolari. Un maxim de 2.100 miliarde de dolari a fost atins in 1979, in timpul lui Jimmy Carter.
Reagan, presedintele care a dat startul la supraindatorarea SUA
SUA a inceput sa se imprumute masiv dupa venirea la putere a lui Ronald Reagan (foto alaturata) in 1981 si trendul a continuat in era George Bush. Nivelul de 4.000 miliarde de dolari, datorie maxima, a fost atins in 1990, iar la sfarsitul mandatului lui Bush (1993), se depasea usor pragul de 5.000 miliarde de dolari.
Bill Clinton, considerat a fi unul dintre cei mai buni politicieni americani, a indatorat SUA si mai mult. In timpul mandatului sau, datoria maxima a Americii a atins nivelul de 5.800 miliarde de dolari. Insa, in ultimii doi ani de "domnie" a lui Clinton, datoria a intrat pe un trend descendent, reducandu-se la 5.600 miliarde de dolari.
Georgw W. Bush si Barack Obama au dublat datoria SUA in 11 ani
De nivelurile ametitoare la care a ajuns astazi datoria SUA sunt responsabili doi presedinti: George W. Bush (foto alaturata) si Barack Obama. Acestia au dublat datoria SUA in timpul mandatelor lor. Primul a inceput un razboi costisitor impotriva terorismului, iar al doilea, nestiind sa faca altceva pentru a remedia deficitele create de predecesorul sau, s-a imprumutat in continuare masiv.
In timpul celor doua mandate ale lui George W. Bush, datoria SUA a atins un nivel maxim de 10.000 miliarde de dolari. Pragul actual, de peste 14.200 miliarde de dolari, a fost atins in timpul administratiei Obama. In urmatorii ani datoria celei mai mari economii a lumii va creste si mai mult, dupa ce s-a ajuns recent la un acord in Congres pentru ridicarea limitei maxime la care statul se poate imprumuta cu inca 2.100 miliarde de dolari.
Cui datoreaza SUA bani:
1. Indivizi si institutii americane - 42,2% din totalul datoriei
117 miliarde de dolari - obligatiuni si titluri de stat ajunse la maturitate
A existat o dezbatere aprinsa privind ridicarea nivelului maxim la care se poate imprumuta SUA. Acordul l-a care s-a ajuns (ridicarea plafonului datoriei cu 2.100 miliarde de dolari si reduceri de costuri de 1.000 miliarde de dolari in urmatorul deceniu) este unul de compromis. Iata ce prevedeau planurile republicanilor si cele ale democratilor.
Planul Republican prevedea taieri masive de costuri (de 917 miliarde de dolari in urmatorii 10 ani), fara cresteri de taxe si ridicarea cu 900 miliarde de dolari a limitei la care se poate imprumuta statul.
Planul Democrat sustinea reducera costurilor, marirea taxelor si ridicarea plafonului maxim al datoriei cu 2.700 miliarde de dolari.
Surse articol: U.S. Treasury Department, CIA World Fact Book, BBC
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special "E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"