SUA si Marea Britanie, printre tarile care fac probleme Internetului
nsaserviciireporteri fara frontiereinternetinamici
Organizatia "Reporteri fara frontiere" a inclus Statele Unite ale Americii si Marea Britanie in clasamentul tarilor in care libertatea oamenilor este incalcata prin supravegherea corespondentei de pe Internet.
Cele doua state se alatura unei liste din care mai fac parte state cu regimuri totalitare precum Coreea de Nord, Iran, Arabia Saudita sau Belarus.
Lista se numeste "Inamicii internetului" si mai include, in premiera, India, iar China ramane un "expert in controlul informational", informeaza US News.
Datele referitoare la incalcarea libertatii cetatenilor de catre SUA si Marea Britanie au fost obtinute din documentele publicate de analistul NSA, Edward Snowden.
Doua dintre serviciile vizate de raport sunt Government Communications Headquarters (GCHQ) din Marea Britanie si National Security Agency (NSA), din Statele Unite. Aceasta ultima structura face si obiectul scandalului international declansat de dezvaluirile fostului colaborator NSA, Edward Snowden.
"Internetul a fost o resursa pe care NSA si GCHQ au transformat-o intr-o arma folosita pentru propriile interese, netinand cont de libertatea de exprimare si a dreptului la viata provata", se arata in raport.
Potrivit sursei citate, acest raport critica autoritatile britanice dupa supunerea la presiuni a ziarului The Guardian in incercarea de a musamaliza arestarea lui David Miranda, fost colaborator al jurnalistului Glen Greenwald, cel care a dat publicitatii datele obtinute de Edward Snowden.
David Miranda a fost retinut anul trecut pe motiv ca ar fi avut asupra sa documente de la producatorul american de filme documentare Laura Poitras, persoana aleasa de Snowden pentru a face dezvauirile despre activitatea serviciilor secrete din SUA.
Oficialii britanici au declarat ca David Miranda era suspectat ca detine documente furate care pot facilita comiterea unor acte de "terorism".
Raportul mai arata ca serviciile guvernamentale precum NSA sau GCHQ reprezinta principalii "inamici" ai Internetului si nu guvernele, acestea fiind responsabile insa de favorizarea unor asemenea activitati.