SUA risca sa ajunga prima mare putere in incapacitate de plata, de la Germania lui Hitler
suagermaniahitlerdatoriiplatastat
In conditiile in care nu isi va respecta obligatiile cu privire la datorii, Statele Unite risca sa devina primul mare stat din Occident care intra in incapacitate de plata de la Germania nazista, in urma cu 80 de ani.
Germania a sistat plata datoriilor pe termen lung pe 6 mai 1933, la trei luni de la preluarea puterii de catre Adolf Hitler.
Potrivit Bloomberg, intrarea in incapacitate de plata a contribuit la consolidarea bazei puterii lui Hitler, dupa ani de instabilitate politica in care Republica de la Weimer s-a confruntat cu un nivel imens al datoriilor.
"Acestea sunt in general evenimente economice catastrofale. Nu exista un final fericit", a afirmat profesorul de istorie economica Eugene N. White, de la Universitatea Rutgers din New Jersey.
Conform sursei citate, reparatiile de razboi au determinat un mare impas politic si financiar care a facilitat accesul nazistilor lui Adolf Hitler la putere. Asta in conditiile in care in anul 1913, Germania era a treia mare putere a lumii.
Expertii spun ca, daca cea mai mare economie a lumii nu va reusi sa-si plateasca datoriile, pot exista consecinte dezastruoase care ar avea efecte pe toate pietele din Brazilia pana la Zurich si ar stopa un mecanism de imprumut de 5 trilioane de dolari garantat de Trezorerie.
Germania a avut atunci de plata reparatii de razboi in valoare de 132 de miliarde de marci de aur si nu avea voie sa exporte marfuri pe pietele tarilor invingatoare. Pentru a iesi din criza, unica solutie a fost sa se imprumute, a aratat profesorul de istorie economica Albrecht Ritschi, de la London School of Economics.
La acea vreme, Germania a amanat platile, incheind serie de acorduri cu creditorii sai, insa acestea au fost abandonate din 1933.
Printr-un acord - London Debt Agreement - semnat in 1953, Germania a obtinut amanarea platilor pana in 1990, anul reunificarii celor doua republici, democrata si federala.