SUA are 120 de arme de foc la 100 de locuitori. Romania doar 2,6
Care este cea mai inarmata tara din lume? Evident, SUA. Doar ca nu ne referim aici la puterea militara, ci la numarul de arme de foc detinute de populatia civila si care depaseste considerabil numarul cetatenilor tarii. Sunt 330 de milioane de americani si aproape 400 de milioane de arme de foc, ceea ce naste imediat o intrebare: exista o corelatie intre acest numar imens de arme si criminalitatea crescuta din SUA?
In fiecare zi, in America sunt impuscati 321 de oameni, dintre care 111 mor si 210 supravietuiesc. In fiecare zi! Motivele acestor agresiuni cu arme de foc sunt diverse (crime, sinucideri, interventii ale Politiei, accidente in familie sau la vanatoare etc.), iar statisticile arata o multime de alte lucruri interesante:
1. La fiecare 16 ore, o femeie este ucisa prin impuscare de fostul sau actualul ei partener;
2. In fiecare zi, 8 copii se ranesc accidental cu armele gasite prin casa;
3. Accesul facil la o arma de foc in casa creste cu 300% riscul sinuciderii unui membru al familiei;
4. Zilnic se comit 42 de omoruri cu arme de foc;
5. 90% din armele folosite in agresiunile de acest tip provin de la doar 5% din comerciantii de arme de foc;
6. Costul violentei generate de armele de foc este estimat la 229 de miliarde $ in fiecare an;
7. 97% din americani cer verificari mult mai stricte ale celor care vor sa cumpere o arma de foc.
Insa lucrul cel mai interesant e acela ca rata agresiunilor cu arme de foc este de 25 de ori mai mare in SUA decat in alte tari dezvoltate, gen Austria, Finlanda, Islanda, Norvegia, Elvetia, Franta, Germania – tari care se pot lauda si ele cu destule arme (20-30 la 100 de locuitori).
Mai sugestiv, la nivelul Uniunii Europene exista 80 de milioane de arme de foc in posesia populatiei civile, dar aceste arme produc doar 1,6 decese pe zi. Pastrand proportia, americanii, cu cele 400 de milioane de arme ale lor, ar trebui sa aiba 8 decese pe zi, in realitate au 111.
Care ar fi explicatia? Probabil raspunsul trebuie cautat in trecutul tumultos al Americii, un trecut in care armele de foc la purtator au fost intotdeauna prezente, indiferent ca a fost vorba despre revolutie, cucerirea Vestului, razboi civil, prohibitie, gangsteri, mafie etc.
Violenta cauzata de arme de foc face parte, fara niciun dubiu, din istoria americanilor si le modeleaza acestora modul de gandire si viata de zi cu zi.
Noi, romanii, care ne laudam (fara ghilimele) cu doar 2,6 arme de foc la 100 de locuitori (locul 164 in lume) suntem feriti de oroarea de a fi martorii unei agresiuni care sa se lase cu impuscaturi. In schimb milioane de americani au vazut cu ochii lor astfel de agresiuni sau au in cercul lor de cunostinte pe cineva care a fost impuscat.
Iar consecinta e dura pentru fiecare cetatean din SUA: o teama permanenta ca ar putea fi urmatoarea victima.
Sursa foto: www.pexels.com