Studiu: Fermierii castiga de doua ori mai mult decat reporterii in SUA
fermierisuareporterisalariijoburisomaj
Americanii muncesc si ei, ca toti oamenii. Un angajat obisnuit isi petrece doua treimi din timp fie la munca, fie facand ceva legat de munca. Astfel, el sta tot mai putin cu ai sai copii sau nevasta. De asemenea, angajatii americani dorm foarte putin.
Fata de media nationala din 1970, americanii merg aproape o luna pe an la munca. In 1960, doar 20% dintre mame aveau job. In America zilelor noastre, 70% dintre adulti stau foarte mult la munca. Incepand cu 1950, productivitatea Americii a crescut cu 400%.
In prezent, America se numara printre cele mai harnice tari din lume, alaturi de Canada si Japonia, iar angajatii de aici au doar 13
zile libere pe an. Fata de restul lumii, concediul este foarte redus; de exemplu, europenii stau cam 20 de zile pe an in concediu, in timp ce Franta si Finlanda le ofera angajatilor 30 de
zile libere pe an.
In SUA, angajatii practica de la cele mai nesuferite joburi pana la cele mai placute. In top 10 cele mai dorite meserii se numara cea de analist IT, terapeut, optometrist, terapeut ocupational, dentist, medic ORL, tehnician software, inginer in biomedicina si statistician. Aceste joburi au o sansa majora de crestere pe viitor, in timp ce somajul ramanr foarte redus, cu exceptia zone de IT-isti, unde se inregistreaza un somaj de 3,2%.
La polul opus, americanii se feresc de joburi (top 10) precum: insotitor de bord, reparator de acoperisuri, curier, fermier, petrolist, actor, cadrul militar, taietor de lemne si reporter. O tendinta negativa se inregistreaza in industria mass-media, iar reporterii risca sa ramana someri. Cu o rata a somajului de 7,7%, totusi, segmentul presei se descurca mai bine decat cel al fermerilor din industria lactatelor, unde somajul este de 15,9%.
Pe de alta parte, angajatul din industria lactatelor castiga in medie 60.750 dolari pe an, in timp ce un amarat de reporter nu trece de 36.870 dolari pe an, informeaza businesspundit.com.