Stiglitz: VISUL AMERICAN a devenit un mit
joseph stiglitzvisul americanamericasuaeconomiesaracie
Considerata in trecut taramul tuturor posibilitatilor, America de astazi se confrunta cu o inegalitate in crestere si un sistem politic care ii rasfata pe bogatasi, in defavoarea saracilor, rezultatul fiind o crestere economica precara si riscul disparitiei visului american, a declarat Joseph Stiglitz (foto), economistul care a castigat un Premiu Nobel.
"SUA a muncit din greu pentru a da nastere visului american al oportunitatilor. Astazi, acel vis a devenit un mit", a scris Stiglitz intr-un editorial publicat marti de prestigiosul
Financial Times.
Stiglitz a afirmat ca inegalitatea din SUA a atins cel mai inalt nivel din ultimul secol si prapastia dintre cei cu venituri medii si cei bogati este covarsitoare.
"SUA se considera o tara a clasei mijlocii - dar nu mai este deloc asa", a precizat Stiglitz. "Astazi, sansele unui copil american sunt mult mai dependente de veniturile parintilor sai decat in cazul Europei sau al altor tari avansate din punct de vedere industrial, pentru care sunt disponibile asemenea date".
Potrivit unui raport al Biroului de Recensamant, inegalitatea veniturilor in randul americanilor a crescut cu 18% din 1967. Potrivit lui Stiglitz, reglementarile, cu precadere cele legate de sectorul financiar, contribuie la diferentele majore in randul americanilor.
"Regulamentele financiare permit creditarea de tip inselator si practicile abuzive privind cardurile de credit, care sustin transferul banilor de la cei saraci la cei bogati", afirma Stiglitz.
Stiglitz spune ca americanii au fost determinati sa creada ca inegalitatea in privinta veniturilor este o consecinta a cresterii economice rapide, aceasta fiind o teorie falsa. Economia SUA a crescut mai repede dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, cand inegalitatea intre cetateni era mai redusa, fata de 1980, de exemplu, a mai precizat Stiglitz.
Tarile vestice cu economii infloritoare, precum cele din Scandinavia, inregistreaza cel mai redus grad al inegalitatii, a subliniat Stiglitz. Pentru a preveni extinderea acestei prapastii, Stiglitz a precizat ca SUA ar trebui sa nu mai reduca bugetele Educatiei si ale altor programe care creeaza oportunitati pentru clasa de mijloc si pentru cei saraci.
"America trebuie sa aleaga: daca va continua la fel, lipsa de oportunitati va determina o societate si mai impartita, profund afectata de cresterea modesta a economiei si de majorarea gradului de instabilitate sociala, politica si economica", a conchis Joseph Stiglitz, in editorialul semnat pentru
Financial Times.